среда, 23. август 2017.

Sinodu podnesena tužba protiv Grigorija

piše: Nebojša Vukanović

Grupa uglednih dubrovačkih Srba i intelektualaca, predvođena dr Vladislavom Turnićem, podnijela je Sinodu Srpske pravoslavne crkve Tužbu protiv hercegovačkog vladike Grigorija zbog zloupotreba i štetočinskih aktivnosti protiv Crkve i srpskog naroda u Dubrovniku.
U Tužbi se na 6 strana detaljno govori o zloupotrebama i činjenici da je vladika zapostavio vjeru i vjernike, a sa druge strane previše komercijalizovao Eparhiju i Dubrovačku parohiju, kako se mnogo više vodi računa o biznisu i novcima, nego o duhovnom životu. U tužbi se navodi da su se vladika i sveštenici udalji od naroda i pravoslavnih vjernika u Dubrovniku i da ne obavljaju svoje dužnosti. Dr Turnić je ugledni intelektualac koji je u najtežim vremenima, od 1991. do 1998. godine, bio predsjednik Crkvene pravoslavne opštine u Dubrovniku, dio svoje imovine u Dubrovniku je zavještao i poklonio Crkvi i Eparhiji, pa njegova Tužba protiv vladike Grigorija ima posebnu težinu i značaj.

U Tužbi se, između ostalog, navodi da vladika Grigorije i Eparhija u centru Dubrovnika iznajmljuju čak 20 stanova i 11 poslovnih prostora, od kojih se ostvaruje ogroman prihod, ali da nije poznato gdje novci završavaju, jer vladika nikom ne polaže račune. Dubrovački Srbi su ogorčeni vladikinom odlukom da otkaže Ugovor o zakupu kancelarije od 15 m2 Srpskom nacionalnom vijeću grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, koje ima 25 srpskih vijećnika. Dr Turnić posebno naglašava da je zakup prostorija otkazan bez bilo kakve najave i razgovora vladike i sveštenika sa srpskim vijećnicima i vjernicima, te da je ova štetna i nerazumna vladikina odluka ugrozila rad SNV u Dubrovniku.

U Tužbi se ukazuje na veliku opasnost i činjenicu da je skoro 20 000 pravoslavnih Srba u Hrvatskoj prešlo na katoličanstvo u poslednjih 25 godina, te da maćehinski odnos vladike i sveštenika prema vjernicima ima trajne pogubne posledice i udaljava srpski narod od Crkve. Vladika se potpuno odnarodio i u više navrata odbio da razgovara sa srpskim vijećnicima i parohijanima, a sa druge strane ima veoma bliske odnose sa katolicima i dubrovačkim biskupom Uzinićem.
U Tužbi i pratećim dokumentima se navodi da sve do 1930. godine dubrovačka Parohija nije bila u sastavu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a do 1953. godine vjernici i Skupština srpskih domaćina grada Dubrovnika su samostalno birali dubrovačkog paroha, pa ukoliko patrijarh i članovi Sinoda uskoro nešto ne preduzmu da se trajno riješi problem sa Grigorijem, dubrovački Srbi su pokrenuli peticiju da se Dubrovačka parohija izuzme iz hercegovačke Eparhije i direktno potčini patrijarhu i Sinodu SPC.

Tužba protiv vladike Grigorija, sa pratećim dokumentima, izjavama i dokazima, poslata je patrijarhu Irineju i svim članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve, a dubrovački Srbi se nadaju da će najveći crkveni organi uskoro nešto poduzeti i umjesto Grigorija u Eparhiju dovesti novog vladiku koji će spustiti tenzije, neće dijeliti narod i prodavati vrijednu crkvenu imovinu, i umjesto politikom i biznisom baviti se duhovnim životom i problemima vjernika.

x


Za razliku od Srba iz Dubrovnika, koji su javno i glasno ustali protiv zloupotreba i nedostojnog ponašanja vladike Grigorija, vjernici u Hercegovini uglavnom ćute i trpe. jer ovdje vladika ima veliku političku moć zbog bliskih veza sa Miloradom Dodikom i režimom, pa mnogi strahuju od odmazde ukoliko se javno pobune i ukažu na zloupotrebe.

Već dugi niz godina Grigorije ne boravi u manastiru, kao sve ostale vladike i monasi, već u nekoj od svojih luksuznih rezidencija u Trebinju, Dubrovniku i Mostaru, ne nosi mantiju i vladičanska obilježja već modernu markiranu garderobu, izlazni u noćne provode, aktivno se bavi politikom i biznisom, pa bi bilo logično da patrijarh i Sinod hitno reaguju i zaustave nedostojnog Grigorija da svojim neprimjerenim ponašanjem sramoti i nanosi veliku štetu ugledu naše svete Crkve.