уторак, 15. август 2017.

Tačka ključanja: Dodik i Radmanović jure ka javnom obračunu; Dodik brutalno izvrijeđao Trninića

piše: Slobodan Vasković

Medijska agresija Milorada Dodika, praćena nasilnim preuzimanjem ključnih finansijskih resursa u Javnim preduzećima (koje sprovodi Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a), sračunata je u cilju potpunog ovladavanja tom strankom i izbacivanjem “iz igre” svih frakcija. 

Posebno je na udaru frakcija Nebojše Radmanovića, čiji su odnosi sa Dodikom došli do tačke koja, realnije, vodi do otvorenog sukoba, nego do pomirenja.

Već ranije (04.08.o.g.) sam najavio da je sasvim realan raskol između Dodika i Radmanovića, ukoliko lider SNSD-a nastavi sa politikom minimiziranja Radmanovićevog značaja unutar stranke, koje je uzelo maha tokom proteklih nekoliko mjeseci. Taj raskol je sve izvjesniji.

Ključni razlog sukoba jeste nominacija za predsjednika RS na izborima 2018.g., a Dodik i njegovi najbliži saradnici ni ne pomišljaju da Radmanoviću ustupe tu kandidaturu. Takođe, Radmanović ni ne pomišlja da odustane od nje, kao ni od kritike određenih Dodikovih politika, posebno onih što se tiču BiH.

Dodik je u protekle dvije nedelje otpočeo sa velikom promocijom Željke Cvijanović, što je Radmanović doživio kao atak na sebe, tako da njemu bliski izvori sada već tvrde da je otvoren, javni, sukob između lidera SNSD-a i bivšeg člana Predsjedništva BiH neminovan.

Cvijanovićeva koristi mehanizme Vlade RS kako bi “gnječila” Radmanovićeve ljude, a poslednjih nekoliko dana to je već počelo da prerasta u “lov na vještice”.

Prema riječima mojih izvora, sukob će kulminirati početkom jeseni, a niko ne može ni da pretpostavi gdje će to da odvede. 

Ključni igrači koji će odlučiti ishod sukoba Dodik-Radmanović su Igor Radojičić i Zoran Tegeltija.

Radojičić potpuno kontroliše SNSD Banjaluka, ima veliku podršku među članstvom i biračima te stranke i na čiju stranu on stane, taj je pobjednik, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, već postoje nezvanični kontakti Radojičića i Radmanovića, koji su prije više od dvije godine potpuno zaledili odnose.

“Uskoro će doći do javnog susreta Radmanovića i Radojičića i biće to vrlo težak udarac za Dodika”, kažu oni.

Izvori iz SNSD-a, takođe, navode da je veoma bitno kako će se opredijeliti Tegeltija. Ministar finansija je veoma moćan, jer kontroliše finansijski potente tajkune, dio stranke i najmanje četiri poslanika.

“Njega Dodik ne podnosi, a Tegeltijini odnosi sa Radojičićem su poodavno nikakvi. Istovremeno, Tegeltija je u izvrsnim odnosima sa Cvijanovićevom, a sa Radmanovićem bi se njegovi odnosi mogli okarakterisati nedefinisanim”, kažu moji sagovornici.

Tegeltija je iskusan borac; Preživio je niz Dodikovih otvorenih i podzemnih udara, a sam lider SNSD-a nikada se nije usudio da ga smijeni, iako je, nezvanično, takav postupak najavio desetak puta. 

Tegeltija će čekati da se sve figure unutar SNSD-a poredaju na tabli, a posebno će posmatrati gdje će stati Radojičić.

Uopšte ne bi trebalo iznenadtiti da i on stane na tu stranu; Iako Tegeltija ne podnosi Radojičića (i obratno), svjestan je da je gradonačelnik Banjaluke najkorisniji i najupotrebljiviji brend SNSD-a u ovom trenkutku i to bez ikakve konkurencije.

Moji izvori još kažu ističu da Radmanović neće ustuknuti pred Dodikom i da će se, ukoliko se nastavi sa promocijom Cvijanovićeve kao najizglednijeg kandidata za predsjednika RS, otvoreno sukobiti sa njim i po cijenu cijepanja stranke.

vezani tekst: Korak do Raskola Dodik-Radmanović

Dodik teško izvrijeđao Trninića
Dodiku ne “cvjetaju ruže” ni u koaliciji, posebno u odnosima sa DNS-om. 

Na sjednici Vlade RS, nedavno održanoj, kojoj je prisustvovao i Dodik, lider SNSD teško je popljuvao Trninića, ne birajući riječi.

Izgovorio je najteže moguće kvalifikacije na njegov račun, ali i članova njegove uže porodice. 
Paradoks je da na toj sjednici Vlade RS Trninić nije bio prisutan. Očito je dobro procijenio šta mu se sprema.