петак, 11. август 2017.

Sasušeni Metuzalem tri puta umanjio štete od suše; “Vučevica” istrajava

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem održao je pres konferenciju: Prvu u poslednjih sto godina, što je tradicija kada je ministar poljoprivrede u pitanju; Svaki vijek jedan pres.

Naveo je da je šteta od suše 270 miliona maraka! Koja laž! Barem je tri puta tolika, tvrde stručnjaci! 

Osim laži, pričao je i gluposti, kao što je najava značajne pomoći sektoru agrara. Nikakav novac neće poljoprivrednici dobiti od Metuzalema niti će se značajno osjetiti pomoć Vlade RS. 

Neka se poljoprivrednici ne nadaju ni ruskim parama, ni većim podsticajima. Ruske pare će služiti da se povećaju podsticaji za navodnjavanje i povećanje regresa za kupljeno gorivo. 

Ostali novac koji se pominje će se rasplinuti. 
Koliko će biti povećanje za podsticajne mjere? To samo Metuzalem zna. 

Ostatak od 11 miliona koliko treba da se uplati za podsticaje u 2017. godini ići će za mlijeko i ostale mjere, ali, procentualno gledajući, neće doći do značajnijih povećanja. 

Pitanje je i zašto ministarstvo nikada ne objavi za šta su isplaćeni podsticaji i koliki su, procentualno, za svaku mjeru?!

Metuzalem i Vlada RS uvukli su agrar Republike Srpske u rupu; Preduboka je za pokušaj bilo kakvog vađenja. 

Koja sorta?!
Osim navedenog, propali su svi pokušaji Metuzalema da se blokira rad Komisija za registraciju biljaka na nivou BiH. 
Metuzalem i njegov “stručni savjetnik“ Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, pokušali su, između ostalog, da blokiraju i rad Komisije za sorte, putem hrvatskog člana Komisije, ali, na njihovu žalost, to je spriječeno pa se registracija novih sorti odvija bez problema. 

Do sada je u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja registrovano oko 120 novih sorti biljaka, a zaprimljeno je isto toliko novih, zahtjeva. Do kraja godine trebalo bi da bude registrovano oko 500 novih sorti.
Poljoprivrednici iz RS bili su uskraćeni za mogućnost registracije novih sorti zbog Metuzalema i njegovih saradnika.

Osim toga, umjesto da, u skladu sa Zakonom, učestvuju u registraciji novih sorti, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, u dogovoru sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Nikolom Mićićem, natjeralo je članove Komisija iz RS da podnesu ostavku na članstvo u Komisijama za registraciju sorti poljoprivrednog bilja. 

Ministarstvo je njihove ostavke uputilo Upravi BiH za zaštitu zdravlja, a pritom su zaboravili da ih je Ministarstvo imenovalo i da ih Uprava ne može razriješiti dok Ministarstvo ne predloži nove članove, kako je regulisano Zakonom i podzakonskim aktima o sjemenu i sadnom materijalu. Ministarstvo, naravno, nije imenovalo nove članove.

Hoće li iko odgovarati zbog ovoga? Teško! 

Pitanje je i da li će neko odgovarati i zbog toga što su sjemenske kompanije iz RS, odnosno njihovi zastupnici, zbog “lijepe priče“ po kojoj je Metuzalem poznat, registrovali sorte u Ministarstvu poljoprivrede RS. 

Oni su platili tu registraciju da bi bili uvršteni na bezvrijednu sortnu listu Republike Srpske. Tako su im sugerisali u Ministarstvu poljoprivrede RS. 

Sada, iste te kompanije, ponovo podnose zahtjev, za iste sorte, ali Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja, jer su shvatili da ih je Metuzalem obmanuo. 

Zašto ih je obmanuo? Zato što nisu mogli da uvoze sorte za koje su platili registraciju, jer to nije u skladu sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu, a i sortna lista RS, prema tom Zakonu, ne bi trebalo da postoji. Niko je ne priznaje, ni u drugom dijelu BiH, regionu, a kamoli u Evropi.

Ova oblast samo je jedna u nizu Metuzalemovih katastrofalnih grešaka i nevjerovatno loše politike  koju provodi, što jedino On ne vidi.

Mirko Šarović i Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnijeli su još jednu pobjedu nad Metuzalemom. Nakon godina natezanja sa propalim Ministarstvom poljoprivrede RS, Šarović je uspio da nadmudri Metuzalema, čime je pokazao ostalima da to i nije mnogo teško.


Metuzalemovo znanje je tek privid, laž; Ustvari je kao i ON - ruševina, moralna, ljudska i radna.

Vučevica opstaje
Radnici "Vučevice" ostaju pri zahtjevu da JP "Šume RS" razriješe Neđu Mašića sa pozicije v.d. direktora tog gazdinstva. Do tada nastavljaju proteste.