уторак, 29. август 2017.

Tužilaštvokratija; Novi juriš na institucije RS i potpaljivanje Visoke peći

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvokratija
Najjači argument kojim bi v.d. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić demontirala kritike ministra bezbjednosti Dragana Mektića, ali i dobrog dijela javnosti, bili bi konrektni podaci o borbi i rezultatima protiv svih vidova kriminala (od privrednog do terorizma), sa naglaskom na podignute optužnice za brojne afere o kojima javnost bruji, sada već, decenijama. 

Međutim, tih podataka nema, jer ne postoje. Ili, u najboljem slučaju, postoje tek u tragovima, pa su samim tim nedovoljni kao bilo kakav argument za demantovanje tvrdnji da Tužilaštvo BiH ne radi ništa; Odnosno da Tužilaštvo BiH djeluje kao ispostava političkokriminalnih organizacija.

Tužilaštvo BiH ima kontinuitet u nerješavanju najkrupnijih predmeta privrednog/organizovanog kriminala i Tadićeva je nastavila taj kod svojih prethodnika: Svi predmeti koji se na bilo koji način dotiču bilo koje jače, a ne samo vodeće, političke ličnosti iz bilo kog naroda i bliskih im tajkuna, u pravilu, završavaju ili u ladici ili bez optužnice.

To su činjenice, sve ostalo je demagogija.

Demagogija i to tragikomična je da Tadićeva, sa pozicije v.d. Glavnog tužioca BiH, garantuje “mir i bezbjednost” građanima BiH, jer to nije njen posao.

Osim ako kao garanciju “mira i bezbjednosti” ne vidi dalji kontinuitet u neradu protiv bilo koje jače, a ne samo vodeće, političke ličnosti iz bilo kog naroda i bliskih im tajkuna.

U stvari to i jeste na djelu. Imamo javno izrečene garancije da će kontinuitet biti nastavljen. Taj kontinuitet jedan je od ključnih razloga što je BiH u agregatnom stanju paranja po svim šavovima. Koje svakim danom dobija na akceleraciji.

Sa Tadićevom je moguće složiti se samo u jednoj stvari: Neprihvatljivo je objavljivanje bilo čije medicinske dokumentacije!!!
Štaviše, to je vulgarno i beskrupulozno.

Isto tako je neprihvatljivo da pratioci Tadićeve najvulgarnijim riječnikom prijete novinarima odmah nakon njenog presa. 

Mektić, šta god rekao, nikako nije niti može biti glavni problem Tužilaštva BiH: Glavni problem Tužilaštva BiH je Nerad Tužilaštva BiH, djelovanje po političkim smjernicama, nečinjenje, bijeg od preuzimanja bilo kakve odgovornosti za rješavanje bezbrojnih afera… Nepotrebno je nabrajati, poznate su svima. 

Istina je da nije počelo od Tadićeve, ali je istina i da se jeste pod njenom palicom nastavilo…

Mektić je nus pojava takvog stanja, njegova posledica, nikako uzrok.

Sve rečeno svjedoči da će se sukobi u institucijama BiH nastaviti; Sve viđeno je ništa šta tek, kako se iz nastupa Glavnih Likova može zaključiti, slijedi.

Novi juriš na institucije Republike Srpske
Milorad Dodik nastavlja juriš na institucije Republike Srpske - na udaru se našla Glavna služba za reviziju, njen prvi čovjek Glavni revizor Duško Šnjegota, čiji se Izvještaj nije prvo dopao ministru finansija Zoranu Tegeltiji, a potom i cijelom vrhu vladajućeg Režima.


Dodik je zatražio od Šnjegote da “podnese ostavku ili će biti smijenjen” što je direktan udar na nezavisnost Glavne službe za reviziju i pritisak na uposlenike te institucije.

Glavni revizor je praktično nesmjenjiv i Dodiku&Režimu je to itekako poznato, a ukoliko Šnjegota, kojim slučajem, ustukne i podnese ostavku, značiće samo jedno: Garantovan mu je Slobodan pad sa vrlo “Visokog stepeništa”.

“Stepenice” znaju biti baš gadne.

Ukoliko bude smijenjen, to je već otvoreno nasilje nad zakonom i institucijama. I neće biti prvi put.

Bitno je ovdje još nekoliko detalja: Svojim postupkom Dodik je snažno podržao Tegeltiju, sa kojim je ni u kakvim odnosima. Na taj način priznao je i podvukao političku snagu ministra finansija. 

Revizija je utvrdila da je Vlada RS uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175, a ne 45 miliona KM, kako je prikazano (nezavisne.com), što je Tegeltija ocijenio kao Šnjegotin pokušaj da “u saradnji sa strancima ucjenjuje Vladu RS”.

Bitno je i da je Petar Đokić prvo stao na Šnjegotinu stranu, a onda se složio sa zahtjevom za njegovom ostavkom, što je samo još sličica u albumu sluganstva SP-a spram SNSD-a.

Bitno je i da je Šnjegotinu ostavku zatražio i DNS, što ukazuje da su izabrali zbijanje Režimskih redova, umjesto daljeg zaoštravanja odnosa sa Dodikom.

Dalje uvlačenje u sukob sa NATO
Dodik je odustao od referenduma o NATO, ali su Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a na sastanku u Banjaluci istakli potrebu da se na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske pokrene pitanje suspenzije ranije donesene deklaracije koja se odnosi na evroatlantski put BiH i donesu zaključci koji se odnose na utvrđivanje statusa vojne neutralnosti po uzoru na Srbiju” (RTRS).

U prevodu - Dodik nije odustao od daljeg zaoštravanja odnosa sa NATO i dalje delegitimizacije BiH, jer se ponovo entitetska skupština stavlja iznad državnih organa (njihovih odluka donesenih na osnovu onih entitetskih koje se sada namjeravaju poništiti) i pokušava suspendovati poodavno pokrenut mehanizam.

Ukoliko parlament RS zaista donese navedene odluke, to će stvoriti niz novih kriznih i veoma opasnih situacija u BiH, što i jeste Dodikov cilj. 

I Srbija će biti uvučena u probleme, što je, takođe, Dodikov cilj.

Republika Srpska, kako stvari stoje, nikako ne može izbjeći Visoku peć Hladnog rata No 2, što je Dodikov primarni cilj.