четвртак, 17. август 2017.

NJEMAČKA IH PROTJERALA ZBOG TERORIZMA : Čim su isporučeni BiH, braća Hodžić puštena na slobodu (VIDEO)

Pišu: A.Avdić/D.Obrdalj (zurnal.info)

Dvojica bh. državljana, osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u Njemačkoj deportovani su danas u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Žurnal. Na sarajevskom aerodromu braća blizanci Amir i Emir Hodžić zadržani su oko sat vremena. 

Ekipa Žurnala zabilježila je njihovo puštanje na slobodu nakon što su ih saslušali pripadnici SIPA-e.

Braću Hodžić je krajem jula uhapsila policija u okrugu Roštok zbog sumnje da su, zajedno sa još jednom osobom, planirali izvršiti teroristički napad na teritoriji Njemačke. Međutim, zbog nedostatka dovoljno dokaza, nadležni sud u Njemačkoj ih je pustio na slobodu, nakon čega su ponovo uhapšeni te je zbog opasnosti po nacionalnu sigurnost Njemačke donesena odluka o njihovom protjerivanju. 

Prema saznanjima Žurnala, Amir i Emir Hodžić godinama žive u Njemačkoj, gdje su zabilježeni njihovi kontakti sa pripadnicima radikalnih skupina. Ipak, ključni događaj se desio ovoga ljeta. Tokom jula su, naime, tamošnje službe zabilježile kontakt braće Hodžić sa pripadnicima ISIL-a koji su se nalazili na teritoriji Sirije. Osoba iz Sirije je, prema informacijama Žurnala, tražila od bh. državljana u Njemačkoj da izvrše teroristički napad. Amir i Emir, potom, stupaju u kontakt sa trećim bratom Hodžićem, Semirom, koji živi u Sarajevu, te ga izvještavaju osvojim kontaktima sa osobom Sirije. 

Njemačka policija uspjela je dokumentovati ove kontakte, te je bh. istražnim organima dostavljen zahtjev za ispitivanje i pretres objekata koje koristi treći brat nastanjen u Sarajevu. 

SIPA je u akciji provedenoj krajem jula i početkom avgusta prilikom pretresa kod Semira Hodžića zatekla djevojku porijeklom iz Egipta, koja je ilegalno boravila na teritoriji BiH i koja je bila u vanbračnoj zajednici sa Hodžićem. Upravo ova Egipćanka u utorak je ekspresno protjerana iz BiH. Njen nevjenčani suprug Semir Hodžić pušten je na slobodu odmah nakon saslušanja po zahtjevu njemačke policije. 

Za razliku od bh pravosudnih i policijskih institucije, istražni organi u Njemačkoj ekspresno su reagirali. Kod Amira i Emira Hodžića pronašli su brojne dokaze o njihovim nezakonitim boravcima u toj državi, te su odmah donijeli rješenje o njihovom protjerivanju. Iako je protjerivanje bilo najavljeno tek za septembar, njemačke vlasti su odlučile da Hodžiće protjeraju danas. U Sarajevo su stigli letom iz Kelna, u popodnevnim satima, gdje su ih preuzeli pripadnici SIPA-e i službenici Tužilaštva BiH. 

Nakon jednosatnog ispitivanja Amir i Emir Hodžić pušteni su na slobodu, iako je prema Zakonu o krivičnom postupku BiH za krivično djelo terorizma dozvoljeno trodnevno zadržavanje bez odluke Suda BiH o određivanju pritvora. Međutim, Tužilaštvo BiH, očito, ovaj slučaj ne smatra dovoljno ozbiljnim.