петак, 25. август 2017.

Beogradski sastanak

piše: Slobodan Vasković

1.
Sastanak Aleksandra Vučića i Vukote Govedarice najznačajniji je događaj tekuće sedmice, koji će duboko da utiče na tok političkih dešavanja koja slijede; Posebno na iduće oktobarske izbore.

2.
Vukota Govedarica, procijenjeno je u ključnim političkim krugovima u Beogradu, može da pobijedi Milorada Dodika; Može da od njega odbrani Republiku Srpsku; Ono što je od nje preostalo.

3.
Čini se da opšti ambijent ne ukazuje na takav rasplet, ali samo se čini; Govedarica je u uzlaznoj putanji, Dodik već odavno na silaznoj.

I samom Dodiku je to jasno.

4.
Upravo je njegov Propagandistički štab, svjestan navedenog, prethodnih mjeseci učinio sve da bi spustio Vukotin rejting, pokazao ga “neuslovnim”, ali cijela ta akcija nije donijela nikakve rezultate. 

5.
Ohrabrila je nešto Dodikovih krtica unutar SDS-a da pismeno potvrde svoje stanje “Mandžurijskih igrača”, dala je krila Boži Vučureviću da poželi da postane Arie Livne po uticaju i broju godina, a političkom ološu, koji čini osovina Babalj-Mićić-Vječni Gubitnik šešeljevske provinijencije, da pomisle kako će biti ti koji će odlučivati o političkim tokovima. 

Neće biti, jer ne predstavljaju ništa više sem prišta.

Govedarica mora sanirati te gnojne izrasline, kako bi i na taj način pokazao da On jeste taj koji može savladati Dodika. Same procjene nisu dovoljne.

6.
Sastanak u Beogradu potvrdio je i da je Govedarica nesporni lider SDS-a i više to nije moguće demantovati nikakvim akcijama Dodikovih Krtica i SDS-ovog političkog ološa, čiji uticaj je nakon sastanka na Andrićevom vencu potpuno minimiziran.

Samo bi Govedarica krupnim greškama mogao da povrati njihov uticaj; Jedna od tih grešaka bila bi da dozvoli stvaranje utiska kako On nije taj koji odlučuje u stranci.

7.
To je malo realno, jer je, nakon Beogradskog sastanka, značajno ojačan kompetentnim savjetničkim timom.

8. 
Beogradski politički krugovi o Dodiku već govore kao o prošlosti; U tu kategoriju svrstavaju i Mladena Ivanića, što je, zaista, izvanredna vijest. 

Mladi ljudi/političari su prioritet Beograda, što je još jedna izvrsna vijest.

9.  
Sve navedeno ne znači da Vučić neće koristiti Dodika i u narednom periodu - Hladnokrvi Ultrapragmatik će to činiti dok god ima šta iz Dodika iscijediti,  a ponešto se još iscijediti da. 

To neće promijeniti navedeno stanje stvari; Dodik je svjestan toga i otud besmislena, vrlo opasna priča o NATO, referendumu koji je nepotreban, jer BiH još uvijek nije ispunila uslove za ulazak u NATO; Dodik pokušava promijeniti neminovno i juri ka novoj konfrontaciji, ovaj put sa vojnim blokom, koji je dominantan na Planeti.

10.  
Dodiku je ostala još samo “Ruska karta” i on će do kraja igrati na nju, jer Dodik nema kud. Da ima već bi sve napustio i otišao. Ali nema. 

11.
Sva Dodikova “antiNATO” agresija je snažna manipulacija, osmišljena izvan granica BiH/RS; Dodik je u cijeloj priči izvođač radova i cilj nije samo dalje paljenje vatre u BiH, već i udar na Srbiju.

Dodik nema podršku ni u vlastitoj stranci za najnovije političko nasilje (Radmanović i Radojičić se ne slažu sa najfriškijom “doktrinom”), niti ima podršku koalicionog DNS-a, koji je prvo snažno odbacio njegovu mantru, da bi zatim, koliko toliko, ublažili stavove, svodeći sve na praćenje Srbije.

12.
Uprkos tome, Dodik nastavlja - prokletstvo samo jednog puta koji vodi na dno. I do kraja.

13.
Srbiji uopšte ne treba da je RS prati po pitanju NATO integracija, jer bi to, u najmanjem, bilo miješanje u unutrašnja pitanja druge zemlje, ali bi za RS, svakako, bilo dobro kada bi se neko sjetio da prati Srbiju u ekonomskoj, investicionoj, privrednoj… sferi: Srbija je krenula naprijed; Republika Srpska se ne zaustavlja na putu ka potpunoj propasti. Niti iko pokušava spriječiti njeno razbijanje, što je logičan kraj Slobodnog Pada u kojem se ovaj entitet nalazi.

14. 
Govedarica ima najteži mogući zadatak: Da zaustavi Slobodni pad; Da sruši Dodika&Oligarhiju; Da sruši Plutokratiju i Unutrašnjeg Neprijatelja, koji njom dominira; Samo na taj način moguće je, koliko toliko, sačuvati gotovo razorenu Naciju; Narod koji već deceniju češće umire nego što rađa.

15.
Težak zadatak, koji nije moguće uraditi sa Ivanićem i ološem iz sopstvenog dvorišta. 

Govedarici trebaju, sem SDS-a i trabant-stranaka i druge snage.

Postoje li snage za to? Postoje, kao I Opredijeljenost i Podrška Beograda, što je itekako značajno. I brojnih drugih. 

16.
Dodik je usamljeniji nego ikad, slabiji nego ikad, pod ruskom kontrolom više nego ikad i spreman da se bori više nego ikad. Jer, nema kud.

17.
Koliko god slab bio, Dodika se ne smije potcijeniti; Bila bi to kobna greška.

Prave, strašne, brutalne i nemilosrdne bitke tek dolaze. Sve dosad bilo je igrarija.

18.
Ostanite sa mnom.