уторак, 8. август 2017.

Satrveni Metuzalem

piše: Slobodan Vasković

Danas će u Ministarstvu poljoprivrede RS biti održana primopredaja dužnosti između Milenka Obradovića, sada bivšeg direktora Agencije za agrarna plaćanja i Save Minića, novog direktora. 

Interesantno je da Vlada RS u saopštenju sa sjednice, na kojoj je imenovan Minić, nije objavila nikakvu informaciju o tome. 

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede je vanredno stanje, uposlenici su nestrpljivi i uzbuđeni, jer se nadaju da je to početak promjena u ovom Ministarstvu; Na kraju bi, nadaju se, trebalo doći do smjene Metuzalema, Steve Mirjanića, za koga nije sigurno  da li će prisustvovati svečanom činu primopredaje; Faktički “spektaklu”.

Metuzalem je trenutno obolio od “suše”, koje se sjetio tek kada je dobro ožednio. 

Održa u prošlu subotu Metuzalem o suši nenajavljen sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja; Da ih informiše, odnosno umara ispraznim pričama o pomoći Vlade RS poljoprivrednicima. Sa svima se rukovao, a jedino se izljubio sa Ostojom Nikolićem i Čedom Borojevićem, svojim papcima, kojima lično diriguje i koje je nagovorio da izađu iz Udruženja Vladimira Usorca i osnuju novo koje on, Metuzalem, kontroliše. 

I rekao je Metuzalem seljacima da, što se tiče suše, može pomoći na sve načine, samo da ne traže pare. Jer para nema. Ako i dođu ruske pare Zoran Tegeltija, ministar finansija, će ih usmjeriti na neku drugu stranu. 

Inače, Metuzalem je Obradoviću, pred odlazak, priredio najljepši mogući poklon-izdejstvovao je preko Zorana Tegeltije isplatu posljednje tranše duga za 2016. godinu, tako da su sada isplaćeni svi podsticaji poljoprivrednicima za prošlu godinu. A sad, koliki je procentualni iznos podsticaja isplaćen farmerima za sve podsticajne mjere iz prošle godine, Metuzalem nije saopštio. 

On to nikada ne bi učinio jer kako će kad su ti procenti jadni i kad onda niko ne bi rekao kako je on dobar ministar. To što ljudi bankrotiraju vjerujući njegovim obećanjima o značajnoj isplati, procentualnoj, za pojedine mjere i što slaže barem sto puta, prije nego što bude isplata, za njega je nevažno. 

Inače od tih 60 miliona, 25 miliona odlazi na mlijeko; premiju za pšenicu je 1,5 milion; regresirano gorivo - 7 miliona, tako da se za razvoj ostalih oblasti poljoprivrede izdvaja oko 26.5 miliona maraka. I naravno da je to dovoljno da se agrar Republike Srpske kontinuirano “diže” na veći nivo. Što, naravno, nema veze s istinom. Jedina je istina da Metuzalem, u kontinuitetu, obmanjuje javnost lažnim podacima i da je kvalitet mlijeka koji piju stanovnici RS katastrofalan!

Sa Minićem će Metuzalemu ići malo teže. Dečko je mlad, perspektivan i ima jaku poziciju kod šefa Milorada, a ima u Ministarstvu i Zorana Maletića, papka Vojina Mitrovića. Ima i papkovog sina Stefana, direktora Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi, koji je već počeo sa sklapanjem unosnih poslova za firme iz Bijeljine, na projektima koje radi Jedinica. 

To će biti moćan trio koji će sigurno zadavati muke Metuzalemu, prije svega jer neće moći dugo da slušaju njegova demagoška iscrpljivanja i totalno nesnalaženje u svim aspektima rada.


Ipak treba znati da i Metuzalem ima bar još jednog džokera u rukavu.