понедељак, 28. август 2017.

NE GRADE PUTEVE, A POVEĆAVAJU BROJ DIREKTORA: Sukob premijera Novalića i ministra Lasića oko upravljanja JP Ceste FBiH

Piše : Avdo Avdić (zurnal.info)

Lasić i Novalić
Umjesto izgradnje novih kilometara cesta, JP Ceste planiraju uvođenje još jednog izvršnog direktora. Federalni premijer Fadil Novalić tvrdi da nikad ništa nije usaglasio sa resornim ministrom Denisom Lasićem, a ministar, pak, navodi da je sve usaglasio sa premijerom.  

Uglavnom, nacrt Statuta JP Ceste je gotov i njime je planirano da tim preduzećem upravljaju generalni te tri izvršna  direktora. Do sada su bila smo dva izvršna.

„Vlada FBiH na posljednjoj sjednici, održanoj 1. aprila 2016. godine,  razmatrala je strukturu uprava i nadzornih odbora u javnim preduzećima. Sukladno opredjeljenju potrebno je da pokrenete inicijativu za donošenje Odluke o izmjenama Statuta JP Ceste FBiH kojim ćete predvijeti još jedno radno mjesto u sastavu Uprava JP Ceste“, napisao je u aprilu prošle godine federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Tri puta je ministar Lasić slao slične dopise JP Cestama, a u posljednjem, iz juna ove godine, ponavlja da je sve usaglasio sa premijerom Novalićem. A onda se, 21. avgusta 2017. godine, oglasio i premijer.

„Nakon nekoliko Vaših ponovljenih upita, informiram Vas da na relaciji Premijer FBiH- Federalni ministar prometa i komunikacija, kao ni na sjednici Vlade FBiH nije zvanično razgovarano na temu proširenja niti izmjena Statuta JP Ceste FBiH“, napisao je Novalić.

Sve, dakle, što je ministar Lasić pisao, premijer Novalić negira. Što znači – najmanje jedan od njih dvojice – laže. A za to vrijeme, izmjene Statuta već su u proceduri. Članom 41 predviđena je i nova pozicija - pozicija izvršnog direktora za ekonomske i finansijske poslove, a pored toga ostaju pozicije izvršnih direktora za pravne i opšte poslove, te tehničke poslove. No, član 49 novog Statuta tek otkriva prave namjere. 

Prema tom članu, za donošenje odluka u JP Cestama FBiH dovoljan je glas generalnog direktora i jednog od trojice izvršnih direktora. S obzirom na to da će pozicija novog izvršnog direktora JP Ceste FBiH vjerovatno pripasti HDZ-u BiH, jasno je da će konačne odluke u tom preduzeću donositi ta stranka. Naime, generalni direktor JP Ceste BiH je kao i ministar, kadar HDZ-a BiH i višestruki povratnik na poziciju direktora – Ljubo Pravdić. Upravo njemu se daju neograničena ovlaštenja novim Statutom. Tako će direktor Pravdić „određivati obim odgovornosti i djelokrug poslova izvršnih direktora“, što znači da će Pravdić i njegov budući kolega iz HDZ-a (kojeg će prema informacijama Žurnala formalno predložiti SBB Fahrudina Radončića), suštinski upravljati svim budućim projektima u oblasti cestogradnje u FBiH.