четвртак, 24. август 2017.

Metuzalem, Grobar poljoprivrede RS, “hladnim oblogama” bori se protiv dramatičnih posljedica suše

piše: Slobodan Vasković

U borbi protiv, maltene, epske suše, Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede u Vladi RS, koristi jedino “hladne obolge” u vidu ispraznih floskula i lažnih obećanja, kojim se pere od odgovornosti, a sav teret štete od cca 800 miliona KM prebacuje na poljoprivrednike.

Pokazala je to i njegova posjeta (prije dva dana) Gradišci, gdje je seljacima riječima "glavu gore, izdržite, nije sve tako crno…” vrlo intenzivno “ublažavao” propast koju im je suša donijela.

Sve se svelo na usmena obećanja i nikakvu, konkretnu, najavu podrške; Demagogija i isprazno lupetanje, što je karakteristično za Metuzalema.

A upravo je on jedan od najvećih krivaca što su štete od suše enormnih razmjera; Istina, bilo ih je nemoguće spriječiti, ali da je, proteklih godina, vođena kvalitetna politika unutar ministarstva poljoprivrede, bilo je moguće preduprijediti ovolike štete razvojem infrastrukture za navodnjavanje.

Ključ je u podršci poljoprivrednicima putem podsticaja za instalisanje sistema za navodnjavanje, koja postoji više od 10 godina. 

Najbolji period bio je u vrijeme ministrovanja Radivoja Bratića kada je podsticaj iznosio fiksnih 40% od uloženih sredstava fizičkog lica, poljoprivrednika ili pravnog lica.

Nakon dolaska Mirjanića počeo se rapidno smanjivati procentualni iznos podsticaja za navodnjavanje, jer je Neznalica ograničio podsticaje na opciju "do" nekog iznosa. Konkretno, za navodnjavanje je bilo “do 40%” u periodu od 2014. do 2017. godine, a ne fiksnih 40%, kako je to bilo ranije.

Bio je to žestok udar na poljoprivrednike, jer su morali ulagati u sisteme, ali umjesto očekivanih 40% podsticaja, dobili su mnogo mnogo manje.

Najviše je bilo 27% podsticaja za uložena, lična, sredstva farmera. Toliko bi im se isplatilo, a za ostalo su se morali sami snalaziti; To -ostalo- je kako da vrate pare bankama ili mikro-kreditnim organizacijama, jer se većina tako snalazila za novac potreban za ulaganje. 

Djelovanje Mirjanića bilo je direktan udar na poljoprivrednike. Pokazuju to i konkretni podaci:
-U 2014. godini, prvoj punoj godini njegovog mandata (na mjesto ministra postavljen marta 2013.), za podsticaje za navodnjavanje isplaćeno je 605.000 KM, 
-2015. je sve prepolovljeno i isplaćeno je 310.000 KM,
-2016. godine je isplaćeno za podsticaje za navodnjavanje svega 286.000 KM. 

Navedene cifre najbolje svjedoče o katastrofalnoj odredbi, koja su sebi sadrži “Do 40%”, a posebna priča je beskrupuloznost ministra što je svjesno uništavao mogućnost razvoja i jačanja infrastrukture sistema za navdnjavanje, a sada ima obraza da izađe pred ljude u Gradišci (ili bilo gdje drugo) i kaže im da izdrže! 

I to tek sad, kad je suša sve odnijela, a ne prije, u jeku suše. 


Pare su, inače, otišle mljekarima, posebno propalim firmama kao što su “Farmland”, “PD Nevesinje”…, a i mnogi drugi farmeri su prevareni od Metuzalema, grobara poljoprivrednog sektora u Republici Srpskoj.