среда, 3. јун 2015.

Vasković saslušao Gojka Vasića, direktora Policije RS/Zapisnik

piše: Slobodan Vasković

Slobodan Vasković je saslušao direktora Policije RS Gojka Vasića na nastavku glavne raprave održane pred Osnovnom banjalučkim sudom 3. juna po tužbi Čede Savića protiv Vaskovića za klevetu.

Vasić je potvrdio da je Jedinica za profesionalne standarde MUP RS utvrdila da su Mile Šušljik, savjetnik tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe, i Dragi Milošević, tadašnji zamjenik načelnika Uprave kriminalističke policije RS, saslušavali Milana Vukelića u prostorijama MUP-a.

Na Vaskovićevo pitanje da li je uobičajeno da savjetnik ministra i zamjenik načelnika Uprave lično saslušavaju osobe koje su podnijele kriviče prijave protiv nekog od direktora javnih preduzeća, Vasić je odgovorio: “Nije uobičajno da rukovodni radnici učestvuju u obradama, upravo zbog žalbi stranaka na zakonitost u radu”.

Milan Vukelić je nekoliko mjeseci prije nego što je ubijen javno saopštio da su ga nelegalno salušavali Šušljik i Milošević, po nalogu Čede Savića, tadašnjeg direktora ZIBL-a, i da su tom prilikom prijetili njemu i njegovoj porodici. Zahtijevali su od Vukelića da prestane govoriti o Savićevim kriminalnim radnjama i prestane podnositi krivične prijave protiv njega.  

Vukelić je ubijen 6. novembra 2007. godine ispred zgrade MUP RS tako što je raznesen eksplozivnom napravom u svom automobilu.

Vasić je izbjegao da odgovori na pitanje da li je tokom istrage o ubistvu Vukelića saslušan Čedo Savić, ističući da tu informaciju ne može reći bez odobrenja nadležnog tužioca.

Vasić nije mogao da se sjeti da je on lično rekao medijima da su “Savić i Vukelić bili u sukobu”, kao što nije mogao da se sjeti ni koliko je MUP podnio krivičnih prijava protiv Savića, nakon što je Vukelić ubijen.

Sam Vasić je svojevremeno izjavio da je MUP podnio tri krivične prijave protiv Čede Savića Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, zbog kriminalnih radnji počinjenih u ZIBL-u.

Vasić nije mogao ni da se sjeti notornih činjenica koje kažu da je policija Vukelića za života teretila da je sam zapalio svoje automobile i kuću, da bi, nakon što je ubijen, utvrdila da to nije istina.

Vasković je na zapisnik konstatovao da je zapanjujuće da se direktor Policije Gojko Vasić gotovo ničega ne sjeća iz predmeta o ubistvu Milana Vukelića, iako je taj zločinački akt u vrhu medijske pažnje već godinama, a i u vrhu prioriteta policije, kako to oni sami tvrde.

Vasković je Vasićevo izbjegavanje konkretnih odgovora okarakterisao kao krajnje nekorektan postupak prema sudu i naglasio da je “očit pokušaj direktora Policije da minimizira ulogu Čede Savića u svim ovim događajima, koji se tiču ubistva Milana Vukelića i opštim društvenim okolnostima u trenutku u kojem se to ubistvo desilo”.

Vasković je naglasio da bi prvi cilj direktora Policije trebalo da bude da se istraži Vukelićevo ubistvo, a ne da se minimizira taj čin, “posebno zbog činjenice da je Vukelić ubijen na dvadesetak metara od jedne zgrade MUP RS i stotinu metara od druge zgrade MUP RS.
Nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar.

Tada bi trebalo da svjedoče Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac i Zoran Mandić, bivši načelnik Uprave krim policije MUP RS.