понедељак, 15. јун 2015.

Cvijanovićeva tajno potpisala Reformsku agendu

Piše: Slobodan Vasković

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović tajno je potpisala Reformsku agendu.

Dokument sa njenim potpisom proslijeđen je Evropskoj komisiji.

Učinila je to 11.06., u večernjim časovima, samo dan nakon što je Evropski komesar za proširenje Johanes Han otkazao posjetu Sarajevu, “jer nema saglasnosti sva tri nivoa vlasti u vezi zajedničke agende za reforme”.

Han je otkazao posjetu, jer je Vlada RS odbila da 10.06. usvoji agendu.

Milorad Dodik je 11.06. izjavio je da nije ni pogledao Ekonomsku reformsku agendu za BiH, koju su usvojili Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH.

“To nije ni došlo do mene. Čuo sam da ima nekoliko različitih verzija, da je ovo karikatura, koja je trebalo  da se danas provede kada je trebao doći komesar za proširenje Evropske unije Johanhes Han. Nešto na brzinu da se potpiše, a onda ne znate ni šta ste potpisali, a zatim vam dođe za deset dana, pa da se hvatate za glavu. Zato ništa nije moglo biti usaglašeno “,  rekao je Dodik.

Kazao je da "te karikature, koje služe nekima da se vježbaju nad nama naravno da neće potpisati", te zaključuje da se najviše može očekivati da različiti nivoi vlasti usaglase dokumente i da ih usvoji svako na svom nivou.
“Nikakvo potpisivanje se neće desiti”, rekao je Dodik.
Nejasno je zašto je samo par časova nakon Dodikove izjave, Cvijanovićeva potpisala Reformsku agendu. Ona agendu nije potpisala bez Dodikove saglasnosti.Agendu su 10.06. usvojili Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH.

Javnost Republike Srpske nije obaviještena o postupku Cvijanovićeve, što je zapanjujuće, jer Reformska aagenda i njeno sprovođenje su ključni dokument za oporavak BiH/RS.