уторак, 9. јун 2015.

MUP RS istražuje Bogdanića i Tegeltiju zbog obustavljanja rekonstrukcije UBKC Banjaluka

Piše: Slobodan Vasković

MUP RS otvorio je istragu o nezakonitim postupcima Dragana Bogdanića, ministra zdravlja u Vladi RS, zbog kojih je ugrožena rekonstrukcija Univerzitetske bolnice - klinički centar Banjaluka, vrijedna 84 miliona evra.

MUP istražuje i Zorana Tegeltiju, ministra finansija, koji je asistirao Bogdaniću u njegovim pokušajima da izmijene projekat i preliju ogromne svote novca u privatne džepove.

Još početkom aprila, a kasnije i polovinom maja, objavio sam da radovi na izgradnji UBKC stoje, jer je Evropska investiciona banka obustavila finansiranje projekta.

Cijela priča je u sledećem: EIB je shvatila da Dragan Bogdanić&Zoran Tegeltija imaju namjeru da izvanredno zarade na poslu vrijednom 84 miliona evra. Prema procjenama upućenih, u privatne džepove odlila bi se polovina tog novca.

Sam objekat se gradi se na osnovu Izvedbenog projekta koji odobrava nadzorni organ.
Bogdanić je pokušao da napravi svoj Izvedbeni projekat, mnogo jeftiniji od onog za koji je cijena već dogovorena.


Rutinski posao koji proističe iz Idejnog projekta


Zato Bogdanić, uz odobrenje Tegeltije, radi sam svoj Izvedbeni projekat: Osmislio je jeftinije varijante za sve nabavke, ali po cijenama za skuplje proizvode. (Umjesto modularnih hirurških sala obične stacionarne ...).


Da bi mu to prošlo, neophodan mu je Nadzorni organ da potpiše saglasnost na takvu prevaru. I zato toliko mjerka koga ce staviti za nadzor. I zato se mjesecima čeka. I zato nema para od EIB-a.


Stranci su reagovali, jer su raskrinkali pokušaj prevare teške desetine miliona KM.


Stoga je EIB 29. aprila ove godine putila pismo Zoranu Tegeltiji, ministru finansija, i ministru zdravlja Draganu Bogdaniću u kojem ih obavještava da nema više ni para ni plaćanja dok se ne riješi pitanje Nadzornog organa.

A u Nadzornom organu i jeste kvaka. I namjeravana prevara, zbog čega je i uzet Zavod za izgradnju grada (ZIBL).

Suština cijele priče je da je ugovor sa “Vamedom” potpisan na osnovu Idejnog projekta. To je dio posla koji je “Obermajer” završio.

Da bi to učinio potreban mu je "dobar" Nadzorni organ.


Do sada je već trebalo da se uradi Izvedbeni projekat, u kome je do tančina precizirano šta se sve ugrađuje.

Nadzorni organ ima pravo da, kada se dođe do detalja, odobri izmjene Idejnog projekta. 
Na primjer: u Idejnom projektu se navode granitne ploče, a oni odobre najjeftinije pločice. “Pod je pod”, objasne i potpišu. Epilog: plate se granitne, iako su najskuplje, a ugrade se one najjeftnije. Razlika u cijeni se prisvoji.

ZIBL je Bogdanić uzeo, ali bez provedene procedure. EIB ga ne prihavata, jer nije prošao tender.

Bogdanić, izvan svake razumne sumnje, pokušava da protežira ZIBL. Zato je i odugovlačio sa tenderom. A za to vrijeme radovi stoje.

Jednostavnije rečeno, Bogdanić&Tegeltija pokušavaju smeće platiti kao vrhunsku opremu. I implementirati sebi razliku u cijeni.

Sada cijelu ovu priču istražuje i MUP RS, a Bogdanić i Tegeltija su „na posebnim uistražnim radnjama“.

MUP RS mora istražiti i “reketašku” odluku Vlade RS, kojom je ministarstvo zdravlja preuzelo sva dugovanja dobavljačima, koja imaju bolnice.

Jasno je da je riječ o institucionalnom reketu, jer se uzima provizija za svaku uplatu.

Prema pouzdanim informacijama i svjedočenjima izreketiranih, Bogdanićev blizak saradnik po uplati uzima 10%.

Zbog svega rečenog, nije za čuditi da ministarstvo nije preuzelo dugove istih tih bolnica prema državi, pa im se sada blokiraju računi, što je nonsense. Ali od poreske i fondova nema provizije.