понедељак, 1. јун 2015.

Između Radojičića i Dodika definitivno puklo na koti Zoran Stevanović - premijer

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik potvrdio je moju informaciju da je  Igor Radojičić napustio poslanički klub SNSD-a u parlamentu RS. Na ovaj način Dodik je potvrdio i sve oni što sam ranije pisao o raskolu između njega i Radojičića, koji je konačan.

Sukob uzmeđu Igora Radojičića i Milorada Dodika, do kojeg je došlo na sastanku u subotu, 30. maja, bio je izuzetno dramatičan, tvrde moji izvori iz vrha SNSD-a. Nisu samo Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija bili predmet spora, već i Zoran Stevanović, načelnik Zvornika.

Dodik je u jednom trenutku rekao da je spreman da smijeni Cvijanovićku i Tegeltiju, ali da zauzvrat od Radojičića traži da podrži Stevanovića na poziciji novog premijera.

Radojičić je to odbio, jer je njegov raniji uslov bio da Dodik iz stranke, osim Cvijanovićke i Tegeltije, udalji i Stevanovića, Dušana Petrovića i Slavka Mitrovića.

Radojičić je, prema tvrdnjama mojih izvora, rekao da istupa iz Kluba poslanika SNSD-a, što oni ocjenjuju kao njegovu poslednju opomenu Dodku pred konačni raskol.

Stevanović želi da postane premijer kako bi realizovao svoju akciju oko preprodaje firme „Birač“. On već dva mjeseca lobira za poziciju premijera, a za podršku je spremnan dati i stanove u Beogradu, u zgradi koju je izgradio u tom gradu.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija na računima Banke Srske čuva 19,5 miliona KM, koje ne povlači ih ni za kakve svrhe, čak i u situaciji kada je budžet potpuno prazan.

Nije riječ ni o kakvoj štednji ministra, već taj novac treba da posluži za prevaru sa firmom “Birač”.

Poznato je da je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, kupio potraživanja UKIO banke od firme Birač i povezanih preduzeća.

Portal “Capital” je 19.12.2014. objavio da je iz litvanske Ukio banke zvanično potvrđeno da je Gordan Pavlović vlasnik „Pavgord“ iz Foče uplatio kompletan dogovoreni iznos od 6,4 miliona evra čime je postao vlasnik 85,6 miliona evra potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ Zvornik.
Uplatom preostalih 5,4 miliona evra Gordan Pavlović je u roku u potpunosti isplatio ugovoreni iznos. Ukio banka će narednih dana na Pavgord prenijeti svu dokumentaciju i prava vezana za potraživanja od ćerki firmi Fabrike glinice „Birač“, izjavio je tada za CAPITAL pravni zastupnik Ukio banke Aleksandar Sajić, vlasnik advokatske kuće „Sajić“ Banjaluka.

On je istakao da će na Pavgord biti prenesena sva prava, od hipoteka do prava zaloga u registru zaloga imovine „Alumine“, „Mehanike“ i „Alusila“, a koja je bila garancija za potraživanja Ukio banke.

Ovom uplatom i formalnim prenosom prava i dokumentacija koja će ubrzo biti završena, priča oko Fabrike „Birač“ za Ukio banku je definitivno završena“, rekao je Sajić za “Capital”.

Pred stečajnim upravnikom Fabrike glinice Birač odnosno Skupštinom priznatih povjerilaca od tada je jasna dilema: priznati sva ili djelimično potraživanja „Pavgorda“ i konvertovati u kapital ili ignorisati i time rizikovati blokadu poslovanja Fabrike glinice, kroz nastavak sudskih postupaka u kojima je Ukio banka već u nekoliko navrata uspjela blokirati sve žiro račune i dobiti pravo raspolaganje imovinom ćerki firmi Fabrike „Birač“.

Upravo u pomenutoj dilemi i priznavanju potraživanja i jeste kvaka cijelog ovog posla: Namjera njegovih organizatora je bila da im se potraživanja konvertuju u kapital, čime bi “Pavgord” postao većinski vlasnik “Birča” i povezanih preduzeća.

Nakon toga bi “Pavgord” ta firmu (“Birač”&co) prodao Republici Srpskoj za 60 miliona KM. Onih 19,5 miliona KM na računu Banke Srpske čuvaju se kao dio potrebnih 60 miliona za cijelu operaciju.

Cijelu operaciju je osmislio Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, koji je jedan od njenih finansijera, dok je Pavlović samo kanal preko kojeg je operacija trebalo da se realizuje. Pavlović je dio tajkunske mreže koju kontroliše Stevanović.
Stevanović stoji iza zvorničke firme “Enikon”, koja je 2013. iz RS u tašni iznijela šest miliona evra. Iznos tog novca, čije je porijeklo rajnje upitno, omogućila je Duška Tegeltija, pomoćnica ministra trgovine i turizma RS. 

Očekivao se ruski kredit, iz kojeg bi se isplatilo dodatnih 40 miliona i “vuk sit i ovce na broju”: “Birač” bi ponovo postao državno vlasništvo, sve bi bilo predstavljeno kao veliki uspjeh Vlade RS, a Stevanović&co bi zaradili čistih 45 miliona KM. I još bi im pride ostao rudnik u Srebrenici i deponija jalovine, koja je vrlo unosna roba.

Međutim, besparica je zaledila cijeli ovaj posao.

Postojao je i drugi cilj cijele akcije kupovine 85,6 miliona evra za samo 6,4 miliona evra, a on je pokušaj sprečavanja međunarodne istrage.

Stevanović je, u namjeri efikasne realizacije ovog posla, dvojicu sebi bliskih ljudi poslao u kabinete predsjednika i premijera. Jedan od njih je Dušan Petrović, čije je izbacivanje iz stranke tražio Igor Radojičić.

Pavloviću je ponuđeno da proda kupljena potraživanja Vladi RS za pomenutih 19,5 miliona KM, koji se nalaze na računu Banke Srpske, ali je on to odbio, jer bi zarada na cijelom poslu bila nikakva. Cijela akcija sada čeka “bolje dane”.

Međutim, čekanje je Pavlovićevu firmu “Pavgord” dovelo u tešku situaciju, jer su dužni veliki novac bankama.

“Pavgord” je za ovaj posao uzeo kredit od NLB banke u visini od 8 miliona KM. I nema odakle da ga vraća.

Preostalih šest miliona KM obezbjedio je Stevanović po svemu sudeći preko “Pavlović banke”.