субота, 6. јун 2015.

Dosje: Kako je Džombić postao Baja Patak

piše: Slobodan Vasković

Nije samo Ljubo Ćubić, vlasnik firme “Niskogradnja” poklonio zgradu Aleksandru Džombiću, bivšem predsjedniku Vlade RS, u centru Banjaluke, u ulici Vase Pelagića. Učinio je to i Slobodan Stanković, vlasnik firme “Integral inženjering”.

Stanković je “prodao” Ekonomski institut Džombiću. Ekonomski institu nalazi se u ulici Kralja Alfonsa, u najstrožem centru Banjaluke, svega stotinjak metara od zgrade koju je Ćubić poklonio Džombiću.

Institut je godinama bio smješten u kući od nekih cca 300 m2, koja u tom dijelu grada vrijedni najmanje million KM.

Džombić je Ekonomski institut preselio u zgradu koju mu je poklonio Ćubić, pa je sada kuća u Kralja Alfonsa prazna. I može na prodaju ili, pak, na rušenje, pa da se na njenom mjestu izgradi zgrada. Na taj način bi se višestruko povećala vrijednost i zaradio bi više od million KM.

Džombić je ove nekretnine zaradio učestvujući u prevarama i kriminalnim radnjama otimanja budžetskog novca.

I on, kao i mnogi drugi “biznismeni”, sve bogatstvo stekao je zloupotrebom državnog novca. Napravio je firme koje, takođe, i sada žive od državnog novca. Jednostavnije rečeno, Budžet RS je u najvećoj mjeri kasica prasica raznoraznih džombića i ostalih prevaranata koje je iznjedrio Režim Milorada Dodika. Niko od njih nije uspio ništa više napraviti od parazitskih firmi koje isisavaju narodne pare. Riječ je o beskrupuloznim osobama, sposobnim jedino za džeparenje i to velikih cifara. Niko od njih nije napravio ništa vrijedno. Posebno ne trajno. Promjenom vlasti, ogromna većina njihovh firmi će propasti. Jer su direktno zavisne od budžeta RS i Javnih preduzeća.

afere
Dok je Aleksandar Džombić bio na čelu Ministarstva finansija Republike Srpske (2006.-2010.), a potom i predsjednik Vlade RS (decembar 2010. – mart 2013.) desile su se neke od najvećih afera u ovom entitetu - Izgradnja autoputa Banjaluka – Gradiška, rekonstrukcija brze ceste Banjaluka – Klašnice, izgradnja poslovne zgrade “Integra”, koja je prodana institucijama RS po enormno visokim cijenama, izgradnja nove zgrade Vlade RS, privatizacija Robne kuće „Boska“ i „Medicinske elektronike“, propast „Birča“ i Olimpijskog centra Jahorina“…

U svim ovim aferama Džombić je imao ključnu ulogu.

Džombić se danas bavi poslovima revizije i konsaltinga, a klijente obezbjeđuje zahvaljujući uticaju koji je ostvario u vrijeme kada je bio ministar finansija i predsjednik Vlade RS.
„Vlada RS je ugovorila izradu Strategije razvoja RS za period 2010-2015. godine u vrijednosti 1.989.000 KM (sa PDV-om) iz sredstava budžeta za 2009. i 2010. godinu. Ugovorom je definisano da će se plaćanje vršiti sukcesivno, i to za 2009. godinu sa računa Generalnog sekretarijata, Ministarstva finansija i Ministarstva uprave i lokalne samouprave, iako isti ne posjeduju vlastite račune. Plaćanja su vršena sa jedinstvenog računa Trezora“, navedeno je u revizorskom izvještaju.


revizor
Džombić je sebi napravio “rezervni položaj”pravio odstupnicu i podržao osnivanje austrijske revizorske kuće „CONFIDA“ u Banjaluci.

Džombić je postao partner/suvlasnik i direktor dvije firme i to „CONFIDA CONSULTING“ d.o.o. Banjaluka i „CONFIDA REVIZIJA“ d.o.o. Banja Luka.

I sve to ostvario je preko Ekonomskog institute. Hodogram prelaska Džombića iz prmeijerskog u revizorsko agrgatno stanje je svjedočanstvo mafijaškog načina razmišljanja i djelovanja Režima.

Veoma je interesantno pitanje - kako je Džombić postao vlasnik Ekonomskog instituta u Banjaluci?

Džombić je postao vlasnik Ekonomskog instituta početkom prošle godine, a  tu je ustanovu navodno kupio od Slobodana Stankovića. Upućeni tvrde da je Stanković predao Džombiću Ekonomski institut, kako bi mu se odužio za brojne usluge, koje mu je Džombić učinio dok je bio premijer.

Revizorska kuća „CONFIDA“ prvo je bila smještena u poslovnoj zgradi Slobodana Stankovića, koja se nalazi tik uz zgradu Vlade.

„CONFIDA“ je dobila saglasnost za rad u u RS od Ministarstva finansija RS u novembru 2012. godine, u vrijeme kada je Džombić bio premijer.
Osnivači „CONFIDA“ u RS su „CONFIDA“ Beograd, sa udjelom od 51 posto, i Ekonomski institut RS, sa udjelom od 49 posto.
“Confida” radi revizije mahom za firme koje su za vrijeme Džombićevog premijerskog mandata dobile kredite od IRB-a.

Postajući vlasnikom „Ekonomskog instituta“, Džombić je postao i suvlasnik revizorske kuće.

Krug je zatvoren.

priprema rezervnog položaja
Interesantno je da Džombić nakon smjene sa premijerske funkcije, posao nalazi upravo u Ekonomskom institutu, gdje je bio angažovan na poziciji predsjednika Savjeta.

Direktor Ekonomskog institute je Vojin Mijatović, prvi Džombićev savjetnik u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade RS.

Ova transakcija pokazala je da Stanković brine o svojim ljudima.

Pokazuje i da je otimačina budžetskih para bila strateški sprovođena.   

Još 2009. Godine, preko Instituta je oteto gotovo dva miliona maraka.

Prema izvještaju Glavne službe za reviziju iz 2009. godine, Ekonomski institut je naplatio izradu Strategije razvoja RS za period 2010.- 2015. godina, koju niko nije vidio.

U vrijeme kada je ovaj novac isplaćen nizašta, Džombić je bio Ministar finansija.

sve na jednom mjestu
Nakon što mu je Ćubić poklonio zgradu u ulici Vase Pelagića, Džombić je “Confida” preselio u nju.

Sve na jednom mjestu, njegov je moto, pa su sada i “Confida” i “Ekonomski institut” u istoj zgradi.

Nisu samo “Confida” i “Ekonomski institut” u novoj Džombićevoj nekretnini, već i firma “Gas res”, koja je osnovana za vrijeme Džombićevog premijerskog mandata. I služi jedino da njen direktor Slobodan Puhalac prima visokun platu, a Džombić viosku kiriju za iznajmljivanje prostora potpuno nepotrebnoj firmi.

Vlada Republike Srpske (RS) krajem januara 2012. donijela je odluku o osnivanju preduzeća „Gas-res“ sa sjedištem u Banjaluci, čiji je glavni posao, navodno, trebalo da bude priprema i nadzor izgradnje dionice međunarodnog gasovoda Južni tok kroz RS.

Bio je to krajnje čudan potez, jer se tada još sa sigurnošću nije znalo da li će Republika Srpska uopšte dobiti krak gasovoda.

Južni tok je ukinut, ali “Gas res” je ostao, kako bi Puhalac i Džombić spiskali njen kapital od 1,5 miliona KM.

Priča o tome da je „Gas-res“ formiran da bi „pripremio i nadzirao izgradnju gasovoda kroz RS“, entitetskoj vladi poslužila je samo kao dobar alibi da osnuje stranačko preduzeće i u njega na direktorskom mjestu uhljebi Slobodana Puhalca, bivšeg ministra privrede, energetike i razvoja RS i nekadašnjeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Narečeni je  godinama bio jedan od najvećih donatora i finansijera SNSD-a.

Da bi Puhalcu isplatili stare dugove, u vrhu SNSD-a odlučili su se da mu prije tri godine povjere upravljanje novoosnovanom firmom „Gas-res“, čiji je osnivački kapital iznosio pozamašnih 1,5 miliona maraka, što je jedan od najvećih osnivačkih uloga do sada.

Firme bi trebalo da žive od sopstvenog rada i dobiti, ali “Gas res” i Puhalac žive od budžetskih para u osnivačkom kapitalu. Troše, a ne privređuju.

Puhalac je odavno trebalo da bude u penziji (ima 74 godine), ali, očito je, da i u poznim godinama može poslužiti za izvlačenje novca. Preko kirije Džombiću, visoke plate, reprezentacije…

Džombić je omogućio pljačku stotina miliona maraka iz „Birča“, koju su izvršili Litvanci, uz pokroviteljstvo Vlade RS.

Umjesto da bude u istražnom zatvoru, Džombić širi spisak nekretnina i poslovnih subjekata u svom vlasništvu. (nastaviće se)