четвртак, 18. јун 2015.

Klan podijelio vlast i moć sa Dodikom

 Piše: Slobodan Vasković

Objavio sam desetinu tekstova o Mrkonjićkom Klanu; učinili su to i drugi mediji, a kada se sve sublimira zaključak je da je Klan preuzeo najmanje polovinu vlasti u Republici Srpskoj i da direktno kontroliše njene brojne poluge.

Vladom Republike Srpske upravlja Zoran Tegeltija, a ne Željka Cvijanović. Ona je tek njegova marioneta. Tegeltija upravlja i Ministarstvom finansija, preko kojeg je ostvario gotovo potpunu kontrolu nad tim sektorom.

Ne kontroliše IRB, na čijem čelu je Snežana Vujnić. Nju štiti Milan Kovač, poslanik SNSD-a iz Šipova, koji je oštro sukobljen sa Tegeltijom.

Vujnićeva je zbog toga stalno izložena Tegeltijinim napadima. Kovač je prije mjesec dana oštro kritikovao „poreske zakone“, čiji je kreator Tegeltija. Bio je to njegov odgovor na napade ministra finansija na Vujnićevu.

Isto je i sa veoma značajnim Ministarstvom trgovine, kojim suštinski upravlja Tegeltijina supruga Dušanka, dok je Predrag Gluhaković tek formalno na čelu tog resora.

Tegeltija je preuzeo i sektor zdravstva, jer ministar zdravlja Dragan Bogdanić direktno njemu polaže sve račune.

Ministar finansija ujedno je i ministar unutrašnjih poslova: Tegeltija direktno kontroliše Upravu kriminalističke policije MUP RS, preko njenog načelnika Radomira Domuzina.
(Veoma je interesantno da Bogdanića i Tegeltiju "na mjerama" drži jedno bitno odjeljenje unutar UKP-a, kojim Domuzin još nije ovladao, a koje je direktno podređeno Dodiku). 

Tegeltija je, zajedno sa Cvijanovićevom, insistirao na uklanjanju Radislava Jovičića sa čela MUP RS. Razlog je ležao u činjenici da preko Jovičića nisu mogli ukloniti Zorana Mandića, koji nije htio da sluša Tegeltiju. Nije to činio ni Jovičić pa su sklonjeni u paketu.

Uslov svih uslova Željke Cvijanović, prilikom formiranja aktuelne Vlade RS, bio je uklanjanje Jovičića sa pozicije ministra policije. Tegeltija je stajao iza tog uslova.

Kontrolom nad UKP-om MUP RS, Klan kontroliše i usmjerava istrage. I nišani mete koje im predstavljaju prepreku.

Tegeltija ne kontroliše dva Javna preduzeća: Šume RS i Elektroprivredu RS.

„Šume RS“ kontroliše Kovač, koji je lojalan Miloradu Dodiku, dok „Elektroprivredu RS“ kontroliše sam Dodik preko Branislave Milekić.

Tegeltija ima soj udio u EPRS, preko Nedeljka Kesića, koji je direktor HE Bočac i ujedno član Klana.

Tegeltija u potpunosti kontroliše JP „Putevi RS“, dok nad JP „Autoputevi RS“ nema kontrolu, već je ona u Dodikovim rukama.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje je pod punom Dodikovom kontrolom. U ovom trenutku Dodikova i Tegeltijina realna moć i uticaj na dešavanja u RS su podjednaki, sa tendencijom da u najskorije vrijeme ministar finansija nadjača lidera SNSD-a.

Tegeltija još uvijek ne smije direktno udariti na Dodika, ali zato intenzivno udara na Igora Radojičića i njemu lojalne ljude, koji zahtijevaju njegov odlazak. Međutim, ni Dodik ne smije da udari na Tegeltiju, iako već dva mjeseca obećava da će smijeniti i njega i Cvijanovićevu.

Vlada RS u ovom trenutku nema većinu i može je, u najboljem slučaju, skupiti na određenim zakonskim prijedlozima. Preciznije, ta većina je, u najboljem slučaju, adhok.


Vladu RS ne podržava Radojičić i on će i u narednom periodu praviti velike probleme prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS.

Međutim, ni Tegeltija nije bez uticaja na poslanike u Narodnoj skupštini RS. Kontroliše najmanje dvoje poslanika iz SNSD-a, kao i socijalistu Nedeljka Milakovića.

Milaković je vrlo interesantan: svako malo u javnost procuri da on neće podržati Vladu RS. Ne čini on to zbog bilo kakve ogorčenosti, već po Tegeltijinom nalogu, koji na taj način drži nervoznim i nesigurnim i Dodika i Petra Đokića, lidera SP-a. Milaković je u nekoliko navrata bio 42. poslanik, zahvaljujući čijem glasu Vlada RS nije i zvanično pala u Skupštini. Svaki put „odigrao“ je sa Tegeltijom.

Jednostavnije rečeno, kada bi Dodik i htio da smijeni Vladu RS, ne može  izabrati novu, jer bi mu nedostajali poslanici koje kontroliše Tegeltija.

Ministar finansija je i glavni kreator pokušaja formiranja „Kluba nezavisnih poslanika“ unutar Narodne skupštine, od parlamentaraca koji su napustili SDS. Njih je trenutno dvojica, sa realnim izgledima da im se priduži i treći: Darko Banjac. Tegeltija Slavka Dunjića kontroliše preko Fonda zdravstva i ministra Bogdanića i bilo bi interesantno vidjeti uplate iz Fonda zdravstva Dunjićevoj privatnoj firmi u poslednja tri mjeseca.

Ukoliko uspije formirati „Klub bivših SDS poslanika“, Tegeltija je ukovao svoju vlast, ali i supremaciju u RS. Zbog toga lično kontaktira poslanike SDS-a, za koje procjenjuje da bi mogli napustiti tu stranku, ali i drugih opozicionih stranaka. Pri tom obećava brojne benefite za njih, ukoliko napuste SDS.


U istočnom dijelu RS, Tegeltija je u izvanrednim odnosima sa Zoranom Stevanovićem, načelnikom opštine Zvornik. Njih dvojica, preko firme „Pavgord“, pokušavaju da se dokopaju „Birča“, o čemu sam detaljno izvijestio.

U Tegeltijinom jatu je i Staša Košarac, iz Istočnog Sarajeva.

Tegeltija je finansijski pomogao njegove poslove, a Košarac je bio batina kojom je zatučen Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a i bivši visoki funkcioner ove stranke.

U zatiranju Siniše Dodika pomogao je i Nikola Špirić, član Klana.

Špirić i Tegeltija su suvereno upravljali i Upravom za indirektno oporezivanje, do formiranja novog Savjeta ministara BiH. I sada je njihov uticaj ogroman, ali ne i presudan.

Klan preko Špirića obezbjeđuje podršku u Tužilaštvu BiH i Sipi, pa se tako i desilo da glavni tajkun Klana Mladen Milanović Kaja nije nijednom presuđen, iako su njegove firme u pravosnažnim presudama Suda BiH označene kao subjekti preko kojih se pere novac.

Protiv Tegeltije je „hercegovačka linija SNSD-a“, jer ga smatraju najodgovornijim što im Dodik nije prepustio upravljanje EPRS, kako im je to obećao pred izbore, a i nakon njih.

Ministru finansija suprotstavljena je i „lijevčanska struja“, koja je potpuno lojalna Dodiku.

Glavni tajkun Klana je Mladen Milanović Kaja, a njegove firme „MG Mind“, „Tržnica“, „Čistoća“, „Mrkonjić putevi“..., ključni su kanali za prikupljanje novca iz budžeta i drugih izvora, koji su sve, samo ne zakoniti.

Klan kontroliše i lanac „Fructa trade“, čiji je vlasnik Dušan Reljić, o čemu sam detaljno izvijestio. Na Klan su naslonjene i firme pod Stevanovićevim uticajem: „Enicon“ i već pomenuti „Pavgord“. (nastaviće se)