уторак, 23. јун 2015.

Dodik Čudotvorac: 100 miliona minusa za posla sata pretvorio u 143,5 miliona plusa

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je uplivao u ko zna kakve i koliko opasne vode; Spreman je paktirati i sa Crnim Đavolom, samo da pokuša spasti političku kožu.

Potvrđuje to i njegov istup u kojem je ustvrdio da će “zapadni partner uložiti 17 miliona evra u dokapitalizaciju plus 300 miliona evra kapitala u Banku Srpske, što će pomoći RS da servisira svoje obaveze i smanji zavisnost od MMF-a”.

Postoje kontakti sa „Zapadnim partnerom“, Dodik to nije izmislio. Moji izvori iz Banke Srpske tvrde da se menadžment te propale institucije ne može načuditi „Zapadnom partneru“, jer im stalno šalju drugačiju dokumentaciju.

Preciznije, osnivačka dokumentacija „Zapadnog partnera“ stalno je, prema mojim izvorima iz vrha Banke Srpske, drugačija i samim tim netačna.

„To je grupa sa nedokazanim identitetom“, rečeno mi je u Banci Srpske.

Sve ovo navodi na sumnju i pitanje ko je „Zapadni partner“? Očito to nisu Rusi, ili bar nisu Rusi pod jurisdikcijom Vladimira Putina.

Ako su Zapadnjaci, a nemaju ispravnu dokumentaciju, mogu biti samo, najblaže rečeno, perači para na veliko od nezakonitih poslova na veliko.

Kada se detaljno iščita Dodikova izjava, uočljivo je da ti „Zapadnjaci“ i nisu baš svoji, jer ko je lud da izvrši dokapitalizaciju propale banke, što jeste Banka Srpske, sa 300 miliona evra, kada može da kupi profitabilan dio bankarskog sektora za manje pare od toga.

Banka Srspke nema ni mrežu filijala, koja je preduslov za rast i razvoj banke, a bez mreže poslovnica nema klijenata.

Za taj novac, tvrde u finansijskim krugovima, „Zapadni partner“ može da  kupi NLB, Novu Banku, Sber Banku i Komercijalnu banku i da mu još ostane 50 miliona evra.

Ove četiri banke mogu da izbace 20 miliona evra dobiti, a kupac bi, njihovim udruživanjem, imao banku sa najvećom aktivom u BiH.

Posebno pitanje je kako i kome ostaje 26 posto vlasništva banke, ako će neko kupiti banku za 300 miliona evra (zaokružimo na cca 600 miliona KM), plus onih 17 miliona evra (zaokružimo na 35 miliona KM) za dokapitalizaciju, a imaće 74 posto.

Posebno zbog toga što je Banka Srpske u minusu sto miliona maraka.

To znači da nakon uplate 35 miliona KM, Banka Srpske ostaje u minusu od 65 miliona maraka. Budući da je „Zapadni partner“ vlasnik 74 posto Banke, račun kaže da je sa 35 miliona platio kapital koji je u minusu 48,1 miliona KM (-65x0,74=-48,1).

Kada na to uloži još 600 miliona KM, kao što to Dodik kaže, onda Banka ide u plus koji iznosi 552 miliona KM. To je novi kapital Banke.

U kojem „Zapadni partner“ i dalje ima 74%. Shodno tome, „Zapadni partner će, prema Dodikovoj matematici, sa svojih 635 miliona KM platiti opet svojih 408,5 miliona KM (552x0,74=408,5).

Republika Srpska, koja je vlasnik 26% Banke Srpske, u ovoj Dodikovoj verbalnoj finansijskoj akciji pravi fenomenalan rezultat: Od minusa koji trenutno iznosi 100 miliona KM u Banci Srpske, nakon svih ulaganja „Zapadnog partnera“, dolazi u posjed kapitala vrijednog 143,5 miliona KM.

Tako Republika Srpska ima zaradu od ravno 243,5 miliona KM (od minus sto miliona do plus 143,5 miliona KM).

Isus jeste pretvarao vodu u vino, ali mu nikada nije pošlo za rukom što i Dodiku: Da u pola sata pres konferencije minus od sto miliona pretvori u kapital od 143,5 miliona KM.

I nakon toga nabije Reformsku agendu iz sve snage nogom. Bravo Majstore.  


Ovako maestralno finansijsko čudo i ovoliku dobit mogla je da izračuna samo Željka Cvijanović i to koristeći se prstima (abakus je prekomplikovan), dok je Zoran Tegeltija ispituje, a Milorad Dodik pregleda zadatke. I to javno.

Međutim, nije ovdje pitanje matematike, već logike, koja kaže da Dodik pokušava dovući ko zna kakve Tipove u RS i ko zna kakve crne pare. A to je opasnost ogromnih razmjera.

Kao što je opasnost sve što on čini i radi.

Nakon što je iskorišten kao „mesni doručak“ u prepucavanju Zapada i Rusije oko britanske Rezolucije, Dodik se odjednom sjetio „konsultacija sa srpskim predstavnicima sa nivoa BiH“ i najavio da će ih pozvati na razgovore. Iste te Dodik je u poslednjih mjesec dana nekoliko puta javno nazvao izdajnicima. Što će zaista i biti odazovu li se njegovim molbama da sopstveni krah sakrije iza lažne sabornosti.

I da ne zaboravim ruski kredit, koji samo što nije. Samo što nije...