петак, 12. јун 2015.

Cijena pada Režima; Vučić neće prihvatiti Dodikove ucjene

piše: Slobodan Vasković

Epilog političkih previranja u BiH/RS je, naveo sam to već nekoliko puta, poznat: Dodik&Režim su pali.

Mi živimo cijenu pada i odvlačenja na Deponiju najopasnije “grupe građana” u Regiji!

Visina cijene uslovljena je pokušajima Dodika&Režima da spriječe neminovno/opstanu, ne pitajući za cijenu; Što vrijeme više odmiče, oni su beskrupulozniji, štetniji, katastrofalniji po građane/narod, primarno srpski.

Cijena (na neuspjeh osuđenih pokušaja) sprečavanja izvjesnog, svakodnevno raste, gomilaju se njene stavke; Postale su već Bregovi Opasnosti, koji vrlo ozbiljno i vrlo dramatično ugrožavaju i RS/BiH i Srbiju.

Cijena pada pokazuje ovih dana prve obrise, koji su zastrašujući u svojoj veličini i koji ne prestaju da bujaju. Jer, Dodik&Režim nemaju namjeru da dozvole da budu odvučeni; Jer opozicija nema snage, a ni potpune opredijeljenosti da ih brzo ukloni; Jer je Srbija mislila da može sjediti na dvije stolice u RS, a da će ona Dodikova pri tom ostati mirna; Jer su Dodik&Režim trenutno najopasnija “grupa građana” u Regionu spremni na svako zlo kako bi za koji dan odložili sopstveno odvlačenje na političku deponiju.

Već dugih 25 godina takvo ponašanje (ma ko ga činio) u pravilu završi krahom, uz nepodnošljivo veliku cijenu tog posla. U pravilu, takođe, Srbi plaćaju tu cijenu, jer, u pravilu, njima se dešava, svako malo, da za vođu izaberu osobe bez skrupula, morala, časti, ljudskosti, obraza…

Tako je i sada, a Dodik&Režim svjesno uvećavaju Račune za njihovo odvlačenje na Deponiju, kako bi u zadnjim trenucima svoje vladavine nanijeli završni udarac onima koje su vodili.

Mi smo savremenici/svjedoci otvorene izdaje srpskih nacionalnih interesa, završne faze uništenja preostale supstance naroda, zadnje etape pokušaja poništenja Republike Srpske i sistematičnih udara na Srbiju, maticu naroda.

Egzekutori su Dodik&Režim: Ostali su bez budućnosti, sadašnjost im je na izmaku, njihovo vrijeme još se mjeri sekundama; Osveta Zločinačke organizacije je na djelu: Kada su oni ostali bez budućnosti i sadašnjosti, niko drugi ne treba ni da je ima.

Očekivan je to epilog desetogodišnje svjesne/organizovane akcije sanitarnog čišćenja RS od svih vrijednosti, nacionalnih/materijalnih/finansijskih/duhovnih, da bi se na kraju pokušala uništiti i sama RS, a Srbija nanovo urušiti.

Sve je bilo pokriveno plaštom “Odbrane nacionalnih interesa”:
Dok su pljačkali, raspisivali su referendume,
Dok su sa lakoćom uzimali milijarde kredita, koje su opljačkali, najavljivali su Ljepšu Srpsku,
Dok su institucije RS pretvarali u otrcanu formu, bez ikakvog sadržaja, a njihov sadržaj prodavali u bescijenje, reklamirali su Bolju Srpsku,
Dok su sebi pravili Vavilonske kule, a narod nabijali u obore, pjevali su o Boljem dijelu BiH…

Kada je sve oteto, “Odbrana nacionalnih interesa”, postala je Odbrana opljačkanog!

Žive rane naroda najdublji su izvori “Odbrane”; Kopanje po njima, njihovo trovanje, daje akceleraciju “Odbrani”…

Srebrenica i Kosovo su logičan izbor Režima u njihovom samoubilačkom pokušaju da Srbiju i Aleksandra Vučića upregnu u sopstvena skršena kola, ne bi li se izvukli sa Deponije.

Ta Dodikova akcija je propala, ali će cijena zbog njenog vođenja biti ogromna.  

Ubijeđen sam da će Aleksandar Vučić 11. jula doći u Srebrenicu i pokloniti se žrtvama genocida, počinjenog u tom području.

Vučić će to uraditi iz nekoliko razloga: Da bi odao počast žrtvama; Da bi demonstrirao da Srbi nisu genocidan narod; Da bi pokazao da se Srbija zauvijek odmakla od politike devedesetih; Da bi demonstrirao da Srbija misli na sebe i sopstvenu budućnost; Da bi prezentovao da Srbija nema teritorijalnih pretenzija spram BiH i da je BiH najveći srpski spoljnopolitički interes; Da bi Srbiju riješio okova prošlosti, koje joj nameće Milorad Dodik i da bi javno rastočio Dodikovu anticivilizacijsku politiku u prah i pepeo.

Vučiću se izvjesno ne dopada karakterizacija strašnog zločina u Srebrenici kao genocida, ali kome se dopada? I da li se tu uopšte može govoriti o dopadanju/nedopadanju, osim o činjenici da je takvu presudu donio Međunarodni sud pravde u Hagu. Kojeg priznaju i Srbija i BiH i cijeli Svijet.

Kada Srbi zvanično priznaju presudu tog Suda u punom smislu te riječi, moći će da očekuju da se istraže užasni zločini nad srpskim življem u toj oblasti. Drugačije ne. Ne dopada vam se to? A kome se dopada, ali ne dopada se ni Svijetu to stalno otkopavanje i negiranje presuđenog, zbog sitnih dnevnih interesa nedostojnih političara.

Svijet je nepravedan?! Pa naravno, ali što bilo ko očekuje od Svijeta da bude pravedan, a da prethodno nije isto zatražio od sopstvene političke elite, već joj je dozvolio da nacionalne interese prodaje u bescijenje?!

I Rusija je postala “nepravedna” i njoj je dosadilo pljuvanje po kostima i grobovima, pa se na sjednici PIK-a nije ogradila od formulacije “genocid u Srebrenici”, naveden u Kominikeu, niti su se pobunili protiv konstatacije da “neki političari iz RS osporavaju vladavinu prava”. Ne samo da se Rusi nisu usprotivili, već su navedeno i podržali.  

Dodikova višemjesečna svakodnevna vulgarizacija srebreničke ratne traume, i bošnjačke i srpske, njegovo obijesno poigravanje sa žrtvama svih nacija i beskrupulozno skupljanje morbidnih dnevnopolitičkih poena proizvelo je potpuni kontraefekat: okretanje Rusije od RS, što je potpuno jasno rečeno kroz Kominike UO PIK-a. Nije ruski ambasador u BiH donio odluku o podršci ovako sročenom Kominikeu samoinicijativno, već mu je to rečeno iz Moskve.

Dodikovo divljanje uzrokovalo je i pripremu Rezolucije o Srebrenici, iza koje stoji Velika Britanija i koja će završiti u Savjetu bezbjednosti UN.

Niko još uvijek ne zna šta piše u Rezoluciji, ali, svakako se neće izbjeći upisati “genocid u Srebrenici”.Da li će Srbi biti proglašeni geocidnim narodom, ukoliko Rezolucija bude usvojena, kao što to tvrde Dodik&Narikače? Naravno da neće. Kao što nisu proglašeni ni drugi narodi čiji su pripadnici u ne tako davnoj prošlosti počinili užasne/monstruozne stvari nad drugim narodima.

Dodik je najavio da će “Republika Srpska preko ruskih instanci u Savjetu bezbjednosti UN izraziti nezadovoljstvo činjenicom da se, bez konsultacija, želi provući rezolucija o Srebrenici”.

Pitanje je da li je Dodik, opterećen grandomanskim pristupom sopstvenoj važnosti, koja postoji još samo u prašnjavim ćoškovima Palate, uopšte prisutan u racionalnom svijetu? I zar mu iz ruske podrške Kominikeu nije kristalno jasno da Rusija u Savjetu bezbjednosti neće praviti veliku priču oko Rezolucije?! Posebno to neće učiniti po njegovom zahtjevu.

Možda bi to učinili po zahtjevu Srbije, ali teško je vjerovati i u to. Teško je vjerovati i da će se Srbija usprotiviti toj Rezoluciji.

Dodik je rekao da svi očekuju da će ta rezolucija dodatno ocrniti i staviti u nezavidan položaj i srpski narod i Republiku Srpsku. Ukoliko se to i desi, on je isključivi krivac, jer je svojom antipolitikom svjesno uzrokovao takvu situaciju. I insistirao na njoj.

Još je pojačava odbijajući reformsku agendu EU, gurajući tako namjerno narod u potpunu bijedu i navlačeći nam cijeli Svijet za vrat. Zajedno sa Rusijom.

Dodik je doveo i Republiku Srpsku i Srbiju u potpuno defanzivan politički položaj.

Učinio je to svjesno, pokušavajući na taj način ucijeniti Vučića i natjerati ga da otvoreno stane iza njega. I tako ga spasi.

Dodik pokušava svojim ratobornim, primitivnim, nerijetko divljačkim istupima natjerati Vučića da slijedi njegovu politiku, što je neprirodno i direktno usmjereno i protiv Srbije i RS i Srba kao naroda.

Svojim udarima Dodik nije nanio samo štetu RS/BiH, interesima Srbije u Svijetu/BiH, već je nanio strašnu štetu Srbiji i njenim interesima i na Kosovu: Upravo zbog Dodikovog insistiranja na referendumu/otcjepljenju RS, potpuno je u pitanje dovedeno uspostavljanje/institucionalizovanje Zajednice Srpskih Opština na Kosovu. Doveden je u pitanje fizički opstanak Srba.

To su Dodikovi dometi i o tome niko u RS ne govori.

Ni opozicija, koja ćuti kako bi očuvali “nacionalne interese”.

Koje? Gdje su ti interesi očuvani? Gdje je privreda RS, gdje je ekonomija RS, gdje su pare RS, gdje je kultura RS, gdje je obrazovanje RS, gdje je zdravstvo RS? Nema ništa, sve je uništeno.

Gdje su institucije RS? Otrcana forma, bez ikakve suštine.

Cijena pada i odvlačenja na Deponiju najopasnije “grupe građana” u Regiji koju živimo još uvijek raste i nije ni blizu konačna; Navedeno su njeni djelići; Puna cijena plaćaće se u godinama koje dolaze. Na rate. Koje će biti ogromne.

To što Dodika&Režima više neće biti nikakva je utjeha. Preskupo je plaćeno nešto potpuno bezvrijedno.