понедељак, 8. јун 2015.

Džombić&Tegeltija&Milovanović: Đubrivo donijelo osam miliona nelegalne zarade

Piše: Slobodan Vasković

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ima silnu želju da se pokaže/dokaže objektivnim, nepristrasnim, profesionalnim…

Za njega bi bilo odlično da sve ove želje materijalizuje istragom protiv kolege u Vladi RS Zorana Tegeltije, ministra finansija, i bivšeg premijera Aleksandra Džombića.

I najpovršnija istraga koju bi proveo MUP RS o privatnoj imovini Tegeltije i Džombića, načinu njenog sticanja, kao i o nezakonitim poslovima koje su realizovali preko Budžeta, pokazala bi ogromne razmjere kriminala i korupcije i rezultovala velikom optužnicom protiv narečenog dvojca.

Istraga bi lako utvrdila kako su Džombić i Tegeltija stekli lično bogatstvo koje se procjenjuje na 50 miliona KM. Preciznije, po 50 miliona KM svaki od njih.

Lukač bi se, (kada bi radio svoj posao profesionalno), bez znojenja proslavio. Ovako, on se veoma teško znoji da spriječi istrage poslova u kojima je RS izgubila desetine miliona KM.

Jedan od prljavih poslova Džombića i Tegeltije, na kojima bi Lukač mogao da počne sticati slavu, jesu malverzacije sa vještačkim đubrivom, u periodu 2010.-2012. godina, kada je Džombić bio premijer, Tegeltija ministar finansija, a Miroslav Milovanović ministar poljoprivrede.

Istragom bi Lukač utvrdio čvrste veze Džombića, Tegeltije i Milovanovića, sa Sašom Draginom, bivšim srbijanskim ministrom poljoprivrede, “Viktorija grupom” – firmom “Fertil” i drugim protiv kojih je u Srbiji već podignuta optužnica, zbog malverzacija sa vještačkim đubrivom.

Te veze Republiku Srpsku su koštale osam izgubljenih miliona, jer je toliko ukradeno tokom ovih poslova.

Džombić je, kao premijer, dikretno uticao preko tadašnjeg ministra poljoprivrede Miroslava Milovanovića na Komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača za nabavku regresiranog đubriva za proljećnu sjetvu 2010., 2011. i 2012. godine, te jesenju sjetvu 2011. i 2012.godine.

Ukupna vrijednost ovih poslova bila je 35 miliona KM, a sve je uredno isplatio Tegeltija.

Posao nabavke išao je preko “Fertila” iz Bačke Palanke, koji je u sastavu “Viktoria grupe”. Nabavljalo se NPK đubrivo (formulacije 9:15:15), koje je imao samo “Fertil”.

Džombić je, prema izvorima iz Vlade RS, lično zvao članove Komisije, u kojoj su mahom bili uposlenici “Robnih rezervi RS” i zahtijevao da se posao dodijeli “Fertilu”.


Nabavka je išla preko “Robnih rezervi”, a plaćano je iz budžeta Ministarstva poljoprivrede.

U “Robnim rezervama” posao je “odrađivao” tadašnji direktor Radovan Samardžija. Sve isplate odobrio je Tegeltija.

Protiv Samardžije Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog duga Robnih rezervi RS prema Upravi za indirektno oporezivanje od osam miliona KM.

Nikom iz MUP-a RS niti ovdašnjih tužilaštava nije na pamet palo da reaguje kada je uhapšen Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, zbog malverzacija sa đubrivom. Iako se optužbe protiv njega odnose na period kada je Vlada RS nabavila đubrivo od “Fertila”, koji je, takođe, obuhvaćen optužnicom protiv Dragina.

Štaviše, nastavljena je nelegalna saradnja sa firmama koje pripadaju “Viktorija grupi”, što potvrđuje i Rješenje kojim se odobrava iznošenje šest miliona evra u kešu iz Republike Srpske, koje je potpisala Duška Tegeltija, pomoćnica Ministra trgovine RS.

Sa iznošenjem ovolike količine keša morao je biti upoznat njen muž Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.  Ministarstvo trgovine i turizma 16.05.2013. godine donijelo je Rješenje (broj: 14-01-07-4-1714 /13) kojim je firmi ,,Enikon gradnja,, d .o.o. (za građenje, usluge i trgovinu) Zvornik dozvoljeno iznošenje sredstava u iznosu od 6 miliona Evra iz BiH “u svrhu povećanja kapitala preduzeća u inostranstvu”.

Pare su, navodno, otišle prema “Viktorija grupi”.

O svemu ovome detaljno sam pisao 09.04.2015.

Pranje para: Tegeltije odobrile iznošenje 12 miliona maraka iz Republike Srpske za izmišljene namjene (09.04.2015.) 

piše: Slobodan Vasković

Bračni par Zoran i Dušanka Tegeltija omogućili su firmi “Enikon gradnja” da iz Republike Srpske iznese šest miliona evra (cca 12 miliona KM), a da nisu utvrdili porijeklo tog novca niti provjerili njegovu krajnju destinaciju.

Ova transakcija se može okarakterisati kao “pranje para”, jer se ne zna gdje je šest miliona evra završilo.

Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, dovodi se u vezu sa firmom “Enikon gradnja”, iako ona nije registrovana na njega.

Rješenje kojim se odobrava iznošenje šest miliona evra u kešu iz Republike Srpske potpisala je Duška Tegeltija, pomoćnica Ministra trgovine RS.

Sa iznošenjem ovolike količine keša morao je biti upoznat njen muž Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.  

Odobrenje
Ministarstvo trgovine i turizma 16.05.2013. godine donijelo je Rješenje (broj: 14-01-07-4-1714 /13) kojim je firmi ,,Enikon gradnja,, d .o.o. (za građenje, usluge i trgovinu) Zvornik dozvoljeno iznošenje sredstava u iznosu od 6 miliona Evra iz BiH “u svrhu povećanja kapitala preduzeća u inostranstvu”.

Radi se o klasičim mutnim radnjama i prevari, a sve pod geslom “ulaganja u povezanu firmu u inostranstvu”, bez jasnog utvrđenog porijekla novca, što je iznesen, a koji je ko zna gdje završio.

Cifra od 12 miliona maraka je orgoman novac koji se u kešu iznosi u inostranstvo.

Postavlja se pitanje: Odakle firmi “Enikon” iz Zvornika, koja nikako ne slovi kao izuzetno velika i značajna u republičkim okvirima, posebno ne okvirima BiH, 12 miliona maraka? Iz kojih poslova su to oni zaradili i da li su ti poslovi legalni?

Nezakonitosti
Donijeto  Rješenje  nije u skladu sa Odlukom o uslovima za dobijanje dozvole za iznošenje sredstava izvan Bosne i Hercegovine u svrhu osnivanja preduzeća u inostranstvu („Službeni glasnik BiH“, broj:22/98).

Rješenje je vrlo kratko; Naglašava se da je firma „ENIKON-GRADNJA“ podnijela zahtjev 16.05.2013. godine  u kojem je zatražila izdavanje dozvole za iznošenje sredstava iz BiH “u svrhu povećanja kapitala preduzeća u Republici Srbiji”.

Osim standardne dokumentacije koja se dostavlja u ovakvim postupcima (sudska registracija, poreski brojevi kod PU RS i UIO BiH, plaćena taksa i poreske obaveze), dostavljena je i odluka firme o iznosu koji će se iznijeti u inostranstvo; Kopija Ugovora o prenosu udjela (zaključen između „Enikon gradnje“ i „Promist“ Novi Sad) i Izjava o iznosu i izvoru sredstava za prenos 50% udjela u cjelokupnom kapitalu preduzeća društva „Energija Tehnika Tehnologija, društvo sa ograničenom odgovornošću za održavanje energetskih objekata i usluge Novi Sad“, broj 65/13 od 15.05.2013.godine.

Daljim pregledom Rješenja vidi se da je firma iz Zvornika  odlučila da iznese ogroman novac radi povećanja kapitala u preduzeću „Energija Tehnika Tehnologija” iz Novog Sada, Republika Srbija.

Kako je to navedeno u rješenju, iznosi se 6.000.000 Evra, obezbijeđenih iz dobiti društva  „ENIKON-GRADNJA“ iz ranijih godina, kreditnih sredstava i tekućeg obrta.

Čime je firma iz Zvornika dokazale porijeklo novca? Sopstvenom izjavom da je “ostvarila dobit iz ranijih godina iz kreditnih sredstava i tekućeg obrta“ i da to vrijedi ukupno šest miliona evra?! I Ministarstvo bespogovorno vjeruje firmi da je zaista tako?! I to u situaciji kada nije priložen nikakav dokaz o porijeklu para! I bez ikakvog dokaza o odnosu navedenih firmi!

Čiji se to kapital povećava i koji je odnos firme iz Zvornika sa navodnom firmom iz Srbije sa sjedištem u Novom Sadu u koju se vrši povećanje kapitala, u rješenju ministarstva nema odgovora na ova najbitnija pitanja.

Pare odlaze u nepoznato
Rješenjem se odobrava iznošenje sredstava od strane ,,Enikon gradnja“ Zvornik  u svrhu povećanja kapitala preduzeća u Republici Srbiji (Energija tehnika tehnologija d.o.o. Novi Sad).

U Odluci ,,Enikon gradnja“ (broj 45 od 15.5.2013.), o iznosu i izvoru sredstava koja se iznose u inostranstvo, navedeno je da je ,,Enikon gradnja“ suvlasnik privrednog društva “Energija tehnika tehnologija”, Novi Sad, te da želi da poveća osnovni kapital za 6.000.000 Evra, ali se ne dostavljaju dokazi o tome.

Riječ je o neistini.

Razmotrimo sada sledeća pitanja: Kakva je firma "Energija tehnika tehnologija" d.o.o. Novi Sad; Ko stoji iza nje i koji je krajnji cilj transakcije? I da li je ,,Enikon gradnja“ bila suvlasnik ove firme u momentu podnošenja zahtjeva za iznošenje šest miliona Evra, odnosno da li je to postala nakon iznošenja sredstava. Dokazano nije ni jedno ni drugo.

Prema raspoloživoj dokumentaciji (kompletnu posjedujem) nema nikakve povezanosti u vlasništvu između ,,Enikon gradnje“ i “Energija Tehnika Tehnologija”, odnosno preduzeća  „Promist“ Novi Sad.

,,Enikon gradnja“ nije preuzela udio „Promista“ u „Energija Tehnika Tehnologija”, jer je „Energija Tehnika Tehnologija” (prema osnivačkom aktu iz 2014. godine), nakon iznošenja šest miliiona evra radi navodnog povećanja kapitala, prešla u vlasništvo „Promista“ i „Maneksa“ d.o.o.

Postavlja se pitanje: zašto bi jedna firma iz RS, pod geslom povećanja kapitala, uložila svoj novac u druge fime u kojima nema vlasničke udjele, niti ih je kasnijim transakcijama stekla?

Znači da je kompletno objašnjenje iz “Enikona” o razlozima iznošenja novca laž id a su Tegeltije dozvolile pranje para u iznosu od 12 miliona maraka!
Hronologija
Hronologija događaja koja ukazuje/dokazuje na nepostojanje odnosa između ovih firmi je sljedeća:
Prema osnivačkom aktu "Energija tehnika tehnologija" d.o.o. Novi Sad (od 30.01.2012. godine), osnivač društva je preduzeće "Promist" doo Novi Sad i dva fizička lica: Zoran Mitrović i Milija Babović.

Prema Rješenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, broj: 6/0-02-33/2012-13 od  22. maja 2012. godine, odobrena je koncentracija učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem neposredne kontrole društva d.o.o. "Promist" sa sjedištem u Novom Sadu, Hajduk Veljkova br. 11, Republika Srbija, (registrovanog u Agenciji za privredne registre pod matičnim brojem: 08770549), nad društvom “Energija Tehnika Tehnologija” d.o.o. u Novom Sadu, (Privrednikova br. 6, Republika Srbija, registrovanim u Agenciji za privredne registre pod matičnim brojem: 20640707), do čega dolazi kupovinom 73,34% udjela u ovom društvu.

Prije ove poslovne simbioze, „Energija Tehnika Tehnologija d.o.o. Novi Sad“ je u postupku privatizacije državnog kapitala kupila imovinu Privrednog društva za izgradnju i održavanje energetskih objekata „Energotehnika - Južna bačka“ d.o.o. Novi Sad.

Prema novom Osnivačkom aktu, "Energija tehnika tehnologija" d.o.o. Novi Sad, koji je donesen 18.07. 2014. godine, nakon što je Ministarstvo trgovine RS odobrilo iznošenje šest miliona evra  firmi „Enikon gradnji“ u korist "Energija tehnika tehnologija" d.o.o., zbog navodnog povećanja kapitala u tom preduzeću, zaključuje se da su osnivači "Energija Tehnika Tehnologija Novi Sad" dvije firme i to "Maneks" d.o.o. Novi Sad i opet firma d.o.o. "Promist "Novi Sad.

Nigdje nema „Enikon gradnje“ kao osnivača firme u koju navodno ulaže svoj kapital radi povećanja kapitala.

Ko stoji iza firmi iz Srbije
Pored enigme oko firme "Energija Tehnika Tehnologija Novi Sad" postavlja se i pitanje ko stoji iza firme d.o.o. "Promist" Novi Sad, koja se od početka ove priče  pojavljuje kao suvlasnik firme "Energija Tehnika Tehnologija" d.o.o. Novi Sad i za koju je firma iz Zvornika naznačila da je sa tim preduzećem zaključila Ugovor o prenosu udjela? 

Prema zadnjim podacima taj se prenos nije ostvario, jer je „Promist“ 31.12.2014. godine (a to je nakon iznošenja sredstava po odobrenju Duške Tegeltije), zaključio Ugovor o pripajanju imovine preduzeća „Motins Motorna industrija“ Novi Sad.

Nigdje se ne spominje „Enikon gradnja“.

Postavlja se i pitanje ko su ove firme u Srbiji?

Kriminal sa vještačkim đubrivom u Srbiji
Firma "Promist" d.o.o. sa kojom stvarno posluje firma "Enikon gradnja" iz Zvornika  (firma "Energija tehnika tehnologija Novi Sad" služi samo kao pokriće)  je upletena u kriminalne radnje sa korištenjem subvencionisanog mineralnog đubriva u Srbiji iz Robnih rezervi Srbije.

U Srbiji (2009. godine) iznos subvencija po ovom osnovu, u ukupnom iznosu od 699,9 miliona dinara (73,18 odsto), dobilo je preduzeće “Fertil” iz Bačke Palanke, koje posluje u sklopu “Viktorija grupe”.

Za proljećnu sjetvu 2010. godine, isplaćene su subvencije sljedećim korisnicima: 551,6 miliona dinara (34,61 odsto) preduzeću “Fertil” iz Bačke Palanke; 402,3 miliona dinara (25,24 odsto) preduzeću „Promist“ iz Novog Sada; 520,2 miliona dinara (32,64 odsto) preduzeću Azotara iz Pančeva…
 
Za jesenju sjetvu 2010. godine, “Viktorija Grupi” iz Novog Sada i „Promistu“ iz Novog Sada isplaćeno je skoro 98 odsto svih subvencija.

„Promist“ je bio registrovan na istoj adresi na kojoj je i “Viktorija grupa” u Novom Sadu (Hajduk Veljkova 11), mada se “Viktorija”, u međuvremenu, preselila na adresu Bulevar Mihajla Pupina 1156. Postoje i druge veze ova dva preduzeća, koja ukazuju da iza „Promista“ u suštini stoji “Viktorija Grupa”.

Bivši član Viktorije Stanko Popović nekada je bio suvlasnik u preduzeću „Energija Tehnika Tehnologija“ iz Novog Sada, a još jedan vlasnik je bio Nebojša Petrić, vlasnik „Promista“.

Poznate su afere koje se vezuju za rad “Robnih rezervi” Republike Srpske u vezi sa nabavkom đubriva za sjetvu u 2010. godini od preduzeća “Fertil” Bačka Palanka.

Zbog ove afere u Srbiju se vode postupci protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još sedam lica.
“Sumnja se  da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita. Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.  To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije”, izjavio je Miljko Radisavljević, tužilac Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije, 25.11.2012. godine, nakon hapšenja Dragina i ostalih.

Epilog
Zoran i Duška Tegeltija omogućili su iznošenje 12 miliona KM iz Republike Srpske i to firmi iza koje stoji Zoran Stevanović

Na taj način, institucije RS upletene su u pranje para, jer novac nije završio tamo gdje je navedeno da će završiti.

Na ovom mjestu se postavlja pitanje šta radi Devizni inspektorat, kako kontroliše odliv deviza u inostranstvo, ali to pitanje je uzaludno kao i većina ostalih postavljenih u tekstu. Institucije RS su u direktnoj službi pojedinaca, njihovih ličnih i kriminalnih interesa.

Niko od nadležnih neće preduzeti baš ništa da se razriješi ova velika afera, jer to i nije njihov posao. Oni su zaduženi za prikrivanje i pokrivanje kriminalnih djela. Milion puta je to pokazano i dokazano, kao i u ovom slučaju!