среда, 17. јун 2015.

Klan kupuje Krajina osiguranje

Piše: Slobodan Vasković

Skupština akcionara “Krajina osiguranja”  donijela je odluku o emisiji akcija u vrijednosti od 7.000.000. To, de fakto, znači da je pronađen kupac za osiguravajuću kuću.

Riječ je o tajkunu Mladenu Milanoviću Kaji, vlasniku frmi “MG Mind”, “Mrkonjić putevi” i brojnih drugih. Cijeli posao je već dogovoren. Realizacija bi trebalo da bude u narednim danima. Iza svega stoji Zoran Tegeltija, ministar finansija.

Najveći akcionar i većinski vlasnik akcija “Krajina osiguranja” je Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka sa 70,450 %. 

Još 19. marta objavio sam namjere Klana da preuzme “Krajina osiguranje”.

Tegeltija je tada pozvao sve akcionare „Krajina osiguranja“ u Vladu RS i obavijestio ih o tome. Akcionari su ostali zapanjeni ovako direktnim pogodavanjem jednoj firmi.

Riječ je o dirigovanoj, nezakonitoj, privatizaciji, u kojoj će zakonske procedure biti stvar tehnike i pokriće za dogovoreni posao.

Plan Tegeltije i Milanovića je da se natjeraju sva Javna preduzeća i Opštine da se osiguravaju kod „Krajina osiguranja“, čime bi se toj firmi namakli poslovi i profit. A druge osiguravajuće kuće stavile u loš položaj na tržištu.

Kada se na pomenuti način ojača “Krajina osiguranje”, namjera im je da ga prodaju “Eurohercu”.

Tako bi ta firma postala lider u ovim poslovima. I preselila se u zgradu “Krajina osiguranja” u centru Banjaluke. U cijelom planu je i prodaja velikog objekta, izgrađenog na Banjalučkom polju. On je neuseljen i zvrji prazan.

Vlasnik objekta je “Agram invest” Mostar, a izvođač radova je bila firma MG Mind.

Veliki je pritisak na Upravu za indirektno oporezivanje da kupi tu zgradu, ali još uvijek nije urodio plodom.

Vrh UIO razmišlja o poništenju tendera za kupovinu zgrade u Banjaluci. Bio bi to vrlo koristan potez.

Biće interesantno vidjeti koja Banka će dati kredit Milanoviću da kupi “Krajina osiguranje”. Razlog leži u činjenici da su njegove firme na crnoj listi Svjetske banke.

Ili će “Krajina osiguranje” postati Kajino vlasništvo “prebijanjem dugova” Vlade RS njegovim firmama.

Milanović je, uz podršku Tegeltije, došao i u posjed banjalučke „Čistoće“.

Na račun „Čistoće“ je prije tri mjeseca uplaćeno tri miliona KM iz budžeta RS, što je potpuno nezakonit čin.

Milanovićeve firme u nekoliko navrata su prale novac i utajile poreze, ali Milanović nikada nije presuđen. „Pali“ su drugi na Sudu BiH.

Tegeltija i Milanović su dio Mrkonjićkog klana, a sve ovo što se dešava sa pumpanjem Milanovićevih firmi (MG Mind je najjača), nije ništa drugo do nova bobarizacija!

Klan namjerava da preuzme i “Banku Srpske”.

Klan otpočeo akciju preuzimanja Banke Srpske; IRB gubi 80 miliona KM (11.06.2015.)

piše: Slobodan Vasković

Zoran Tegeltija, ministar finansija, i Mladen Milanović Kaja, vlasnik firme „MG Mind“, otpočeli su veliku akciju preuzimanja „Banke Srpske“ u kojoj bi Investiciono-razvojna banka RS bila oštećena za 80 miliona KM.

Banka Srpske nalazi se pred likvidacijom, jer je njen realni gubitak cca 80 miliona KM. Toliko je kredita koji su dospjeli na naplatu u ovom trenutku, a koji su nenaplativi. Stoga je likvidacija banke jedina realna mogućnost, što znači da propada i 30 miliona maraka koje je Republika Srpska prije nekoliko godina uložila u dokapitalizaciju Balkan Investment banke (BIB), kako bi spriječila njen kolaps.

Grobar BIB bio je Zoran Tegeltija, koji je i grobar Banke Srpske, i svjestan je da i najpovršnija istraga o poslovanju ove finansijske institucije njega tjera na višegodišnju robiju. Da bi to izbjegao, Tegeltija je skovao plan po kojem će njegov tajkun Kaja kupiti banku, ali ne sa dubiozom od 80 miliona maraka, već potpuno očišćenu od dugova.

IRB je do sada preko Banke Srpske plasirala više od 85 miliona KM kredita, a Tegeltija vrši snažan pritisak na direktoricu IRB Snežanu Vujnić da prihvati njegov plan „oporavka“ Banke.

Prema tom planu, IRB bi trebalo da sredstva plasirana preko Banke Srpske pretvori u kapital Banke. Na taj način bi se kapital Banke odmah povećao za 80 miliona maraka, čime bi se anulirao gubitak Banke, koji trenutno iznosi 80 miliona.

Ovom akrobatikom Banka Srpske bi bila „očišćena“ od svih dugovanja, jedini gubitnik bi bila IRB, odnosno građani RS.

Ukoliko bi Vujnićka prihvatila ovaj Tegeltijin monstruozni plan i na štetu IRB „očistila“ Banku Srpske od dugova, na scenu bi stupio tajkun Milanović, koji bi kupio Banku Srpske za male pare.

U stvari, Milanović ne bi uopšte platio banku, već bi „prebio“ dugovanja koja prema njegovim firmama imaju institucije RS. Ta dugovanja, mahom, su naduvana, tako da bi on očišćenu banku dobio na poklon.

U fazi nakon toga, prema planu, Tegeltija bi sve državne institucije i javna preduzeća natjerao da otvore račune u Banci Srpske. Istovremeno bi oni povukli novac sa računa u drugim bankama, čime bi, tada već privatna Tegeltijina i Kajina Banka, postala jedna od najsnažnijih banaka u RS.

Plan još sadrži detalj koji kaže da bi UniCredit banka dala kredit Banci Srpske, nakon što je preuzmu Kaja i Tegeltija, u visini od 100 miliona maraka na period od deset godina.

U cjeloj ovoj varijanti, Tegeltijinoj Banci ostaju i dalje potraživanja od klijenata od 80 miliona KM, koja su u ovom trenutku navodno nenaplativa.

Ovim potraživanjima oni bi trgovali: od nekih bi naplaćivali kredite, od nekih ne. Zavisi od kredita do kredita i osoba koje su ih dobile, odnosno njihovog uticaja na politička i privredna dešavanja.

Izneseno je samo jedan segment plana. Drugi je kupovina jedne osiguravajuće kuće, koja treba postati Milanovićevo vlasništvo. Ta akcija je već uveliko u realizaciji. (nastaviće se)