уторак, 2. јун 2015.

Radojičić&Dodik: Ruski rulet s pet metaka u bubnju

 piše: Slobodan Vasković

Nesklon sam ustvrditi/vjerovati da je Igor Radojičić ustuknuo, nakon što je obavijestio javnost da je izložen pritiscima, objedama, mobingu i etiketiranju najcrnje vrste. Pa potom pregovarao sa Miloradom Dodikom.

Sklon sam ustvrditi da je Radojičić napravio još jedan korak, i to ne mali, ka uklanjanju Milorada Dodika sa čela SNSD-a i iz vrha Republike Srpske.

Sklon sam ustvrditi da se Dodik uplašio Radojičića i raznoraznim obećanjima koje mu je dao, nakon prilično dramatičnog istupa nekadašnjeg potpredsjednika SNSD-a, pokušava sebi stvoriti malo manevarskog prostora za odbranu; Preciznije, za konačni obračun sa Radojičićem. U kojem je Dodik već poražen.

Nakon žestokog javnog šamara Dodiku, materijalizovanog kroz optužbe na račun „osoba sumnjivih moralnih kvaliteta iz vrha SNSD-a“, i Radojičiću je potrebno još neko vrijeme da organizuje završni ples po ringu i baci Dodika definitivno na pod. On je i istupio u javnosti da bi spriječio izgon iz stranke, koji mu je bio spakovan.

Nesklon sam ustvrditi/vjerovati da će Dodik ispuniti bilo koje obećanje dato Radojičiću, jer bi to značilo dići bijelu zastavu. I jer bi to, u detalju, značilo raspakovati fiktivnu većinu i suštinski priznati da ne postoji.

Radojičić ultimativno zahtijeva smjenu Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije, svjestan da su oni njegovom protivniku najslabije tačke, ali da ih Dodik neće/ne smije smijeniti: Jer bi priznao da je Radojičić u pravu u kritici politika i kadrova stranke; Jer bi pokazao da ga je Radojičić demolirao i jer bi mu jedino preostalo da se nakon toga skroz povuče iz politike.

Dodik neće da se povuče, jer ne može i nema kud. Zato će da se bori.

To Radojičiću i odgovara, jer hoće da Dodika otjera, a ne da mu omogući da se povuče. I Dodik to zna, ali ne smije da istjera Radojičića iz stranke, pošto bi time priznao da ga se boji. I da Radojičić govori suštu istinu i oko politika i kadrova i prijetnji i nasilja, čime bi otvorio široku rupetinu u svom trulom brodu. Kroz koju bi iscurili Radojičićevi sljedbenici. Nemali broj njih.

Radojičić neće da sam napusti SNSD, jer bi to bio glup politički potez: sjedi na brodu i buši dno. Strpljivo, svakodnevno, uporno.

Nije ovdje ulog Vlada RS, niti funkcije; U ovoj igri ulog su Glave.

Dodik će, izvan svake razumne sumnje, izgubiti političku, bez obzira na to da li će Radojičić do kraja sukoba uspjeti sačuvati živu glavu.