среда, 3. јун 2015.

Radojičićev cilj – političko uništenje Milorada Dodika

piše: Slobodan Vasković

Nema goreg neprijatelja od bivšeg prijatelja, narodna je mudrost koja najpreciznije oslikava trenutni odnos Igora Radojičića i Milorada Dodika.

Sukob između njih je nepomirljiv i u sedmicama koje dolaze dobijaće na intenzitetu i brutalnosti.

Na sastanku Radojičića i Dodika, koji je održan u ponedeljak, nakon što je saopšteno da je Radojičić napustio klub poslanika SNSD-a, ništa nije dogovoreno, niti je došlo do smirivanja situacije. Dapače.

Jedino oko čega su se Dodik i Radojičić složili jeste da su Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija najveći problem i jednom i drugom.

Radojičić je ultimativno zahtijevao da budu odmah smijenjeni i dao je rok Dodiku da to učini do kraja juna. Dodik je tražio šezdeset dana za taj posao.

Dodik razmatra srednje rješenje: da odmah smijeni Tegeltiju, ali je svjestan da to neće zadovoljiti Radojičića i da će nastaviti insistirati i na udaljavanju Cvijanovićke iz Vlade RS i SNSD.

Dodik jeste ponudio poziciju potpredsjednika SNSD-a Radojičiću, ali je ovaj to odbio. Radojičić je Dodiku saopštio da za sebe ne traži nikakvu funkciju. Dalje je poručio Dodiku da ga on (Dodik) može uništiti, ali da će i sam biti uništen.

Radojičić je Dodiku rekao da neće biti 42 poslanik u skupštinskoj većini niti SNSD-u, ali ni opoziciji. Još mu je rekao da ne dolazi u obzir da Zoran Stevanović bude novi prmeijer.

To je dodatni Radojičićev pritisak, jer Dodik u ovom trenutku, najblaže rečeno, nije uopšte siguran koliko poslanika u parlamentu kontroliše.

Da je drugačije i da ima sigurnu većinu, on bi preko Marka Pavića i Petra Đokića inicirao smjenu Vlade RS, čime bi izbjegao situaciju da ih je uklonio pod Radojičićevim pritiskom.  
Dodik je, dan nakon sastanka sa Radojičićem, istupio na RTRS-u i rekao da Radojičić u mnogim svojim zahtjevima nije u pravu. Istovremeno je istakao da ga neće udaljiti iz stranke, iako je konstatovao da ta “trakavica sa Radojičićem predugo traje”.

Premda je dosta prljavo udario po Radojičiću, Dodik je na RTRS-u jedino uspio demonstrirati strah, jer ne zna koliko bi članova SNSD-a pošlo za Radojičićem, ukoliko bi ga isključio iz stranke.

Ni Radojičić to ne zna tačno, ali podrška u redovima SNSD-a mu raste. Da je tako potvrđuje i činjenica da je Dodik (tokom subote, 30. maja, nakon što se prethodni dan oštro sukobio sa Radojičićem) redom pozivao visoke funkcionere stranke i pitao ih na čijoj su strani. Dobio je, prema tvrdnjama mojih izvora, vrlo malo konkretnih odgovora.

Igor Radojičić ide na preuzimanje SNSD-a i potpuno političko uništenje Milorada Dodika, u to više nema dileme.

Nije isključeno ni uništenje SNSD-a, ukoliko se Dodik odluči da ga izbaci iz stranke, a veliki broj funkcionera pođe za Radojičićem.

Aplauzi koje je Radojičić dobio na Saboru SNSD za svoj govor (čak 14 puta prekidan aplauzima), garancija su mu da neće iz ove teške bitke izaći na štitu.

Ti aplauzi su rak rana Dodiku, jer su znak njegove slabosti i teškog gubitka rejtinga.

Radojičić je najavio nove uslove Dodiku i to vrlo vrlo gadne po šefa SNSD-a.

I Radojičić i Dodik su svjesni da Režim pada u septembru i da je to neminovnost, jer para nema.

Zato nijedan od njih neće čekati do tada da se obračuna sa onim drugim. Posebno ne Radojičić, jer bi snosio dio odgovornosti za potpunu propast do koje će doći najesen.

Za očekivati je konačni rasplet do kraja juna, kako sam to već najavio proteklih mjeseci. Za očekivati je i potpuni Dodikov poraz. Sve drugo bilo bi iznenađenje ravno čudu!