недеља, 14. јун 2015.

Hit dana: Nema više ni bagera na gradilištu UBKC-a

Piše: Slobodan Vasković

14.06.2015.
Na gradilištu UBKC-a nema više ni malog bagera, koji je tu stajao prethodna tri mjeseca.

Bager nije u tom periodu „radno dejstvovao“, ali je bio simbolični dokaz da su radovi otpočeti i da bi se možda mogli nastaviti.

Sada je i simbolika poništena, jer je bager odvučen, a ostala je prazna ledina.

Na praznoj ledini trebalo je da se gradi Centralni og bloka Univerzitetske bolnice - KBC Banjaluka (UBKC).

Ništa se ne gradi, jer para nema, a sve je obustavljeno prije tri mjeseca. U stvari para neće biti sve dok je Režim na vlasti.
 
12.05.2015.
MUP RS otvorio je istragu o nezakonitim postupcima Dragana Bogdanića, ministra zdravlja u Vladi RS, zbog kojih je ugrožena rekonstrukcija Univerzitetske bolnice - klinički centar Banjaluka, vrijedna 84 miliona evra.

MUP istražuje i Zorana Tegeltiju, ministra finansija, koji je asistirao Bogdaniću u njegovim pokušajima da izmijene projekat i preliju ogromne svote novca u privatne džepove.

Još početkom aprila, a kasnije i polovinom maja, objavio sam da radovi na izgradnji UBKC stoje, jer je Evropska investiciona banka obustavila finansiranje projekta.

Cijela priča je u sledećem: EIB je shvatila da Dragan Bogdanić&Zoran Tegeltija imaju namjeru da izvanredno zarade na poslu vrijednom 84 miliona evra. Prema procjenama upućenih, u privatne džepove odlila bi se polovina tog novca.

07.04.2015.

Sam objekat se gradi se na osnovu Izvedbenog projekta koji odobrava nadzorni organ. Bogdanić je pokušao da napravi svoj Izvedbeni projekat, mnogo jeftiniji od onog za koji je cijena već dogovorena.
Rutinski posao koji proističe iz Idejnog projekta

Da bi mu to prošlo, neophodan mu je Nadzorni organ da potpiše saglasnost na takvu prevaru. I zato toliko mjerka koga ce staviti za nadzor. I zato se mjesecima čeka. I zato nema para od EIB-a.


Stranci su reagovali, jer su raskrinkali pokušaj prevare teške desetine miliona KM.


Zato Bogdanić, uz odobrenje Tegeltije, radi sam svoj Izvedbeni projekat: Osmislio je jeftinije varijante za sve nabavke, ali po cijenama za skuplje proizvode. (Umjesto modularnih hirurških sala obične stacionarne ...).

Stoga je EIB 29. aprila ove godine putila pismo Zoranu Tegeltiji, ministru finansija, i ministru zdravlja Draganu Bogdaniću u kojem ih obavještava da nema više ni para ni plaćanja dok se ne riješi pitanje Nadzornog organa.

A u Nadzornom organu i jeste kvaka. I namjeravana prevara, zbog čega je i uzet Zavod za izgradnju grada (ZIBL).

Suština cijele priče je da je ugovor sa “Vamedom” potpisan na osnovu Idejnog projekta. To je dio posla koji je “Obermajer” završio.

Da bi to učinio potreban mu je "dobar" Nadzorni organ.

Do sada je već trebalo da se uradi Izvedbeni projekat, u kome je do tančina precizirano šta se sve ugrađuje.

Nadzorni organ ima pravo da, kada se dođe do detalja, odobri izmjene Idejnog projekta. 
Na primjer: u Idejnom projektu se navode granitne ploče, a oni odobre najjeftinije pločice. “Pod je pod”, objasne i potpišu. Epilog: plate se granitne, iako su najskuplje, a ugrade se one najjeftnije. Razlika u cijeni se prisvoji.

ZIBL je Bogdanić uzeo, ali bez provedene procedure. EIB ga ne prihavata, jer nije prošao tender.

Bogdanić, izvan svake razumne sumnje, pokušava da protežira ZIBL. Zato je i odugovlačio sa tenderom. A za to vrijeme radovi stoje.

Jednostavnije rečeno, Bogdanić&Tegeltija pokušavaju smeće platiti kao vrhunsku opremu. I implementirati sebi razliku u cijeni.

Sada cijelu ovu priču istražuje i MUP RS, a Bogdanić i Tegeltija su „na posebnim uistražnim radnjama“.

Fakti:
-      02.02.2015. – Zvanično je počela rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka KC rušenjem betonske konstrukcije Sjevernog krila (objavili svi mediji). Nije puštana Karmina Burana.
-       25.02.2015. Milorad Dodik obišao gradilište i dao vrlo optimistične izjave. “Cilj je da se dobije najsavremenija zdravstvena ustanova u regionu, što će i ubuduće biti opredjeljenje Vlade RS. U oblasti zdravstva nikada nije dovoljno investiranja, a ono što želi Vlada Republike Srpske je da napravi najsavremenije institucije, a jedna od njih je i Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka. Srpska i sa ovim projektom, a u vrijeme globalne krize pokazuje sposobnost da vodi kapitalne projekte“, izjavio je Dodik.

Radovi na rušenju trajali su do 05.03.2015., nakon čega je sve stalo. Tada je  završeno rušenje nadzemnog dijela Sjevernog krila.


Od tada do danas nema nikakvih radova; Duže od tri mjeseca niko ništa ne radi. A potrebno je da se iskopaju/sruše  dva podzemna sprata Sjevernog krila. Oni se nalaze na dubini od 11 metara i nužno ih je odsjeći od glavne zgrade i izmjestiti sve instalacije.

U Banjaluci su 30. septembra prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Obećano je da će RS za 42 mjeseca dobiti “najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu”, a ministar Bogdanić je precizirao da je ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Još je naveo da će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

Bogdanić je tvrdio da je ovo “najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih pola vijeka”, ističući da će “kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske”.

Direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić poručio je tada da se potpisivanjem ovog ugovora “ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka”.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Milorad Dodik, koji je rekao da će banjalučka  Univerzitetska bolnica postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

“Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja”, istakao je tada Dodik.
On je tada naveo da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Republika Srpska, a ne zdravstveni sistem.

Vezani tekst: Dosje Vamed