среда, 3. јун 2015.

Kolaps: Vlada RS se ponovo zadužila prodajom obveznica za 56 miliona; Novo zaduženje od 50 miliona za tri sedmice; Tegeltija kći uposlio u “Dojče” banci

piše: Slobodan Vasković

Nedavno je u restoranu “Duboka” nadomak Banjaluke održan sastanak čelnika Gradskog odbora SNSD sa odbornicima te stranke i načelnicima odjeljenja u gradskoj skupštini.

Tom prilikom Željka Cvijanović dala je epohalnu izjavu.

“Gledam ja svako veče one tabele, prihodovnu stranu i rashodovnu stranu i uopšte ne razumijem kako sve to funkcioniše”, rekla je Cvijanovićka.

Iz pristojnosti niko nije progovorio ni riječi u narednih nekoliko minuta, a onda je jedan snalažljivi odbornik prekinuo mučnu tišinu, izazvanu Cvijanovićkinim Plitkim istupom, i naručio čorbu.

Čorba jeste spasila taj sastanak, ali nema te Čorbe koja će spasiti Republiku Srpsku od finansijskog kolapsa.

Republika Srpska zadužila se dodatnih 56 miliona KM (03.06.2015. godine), prodajom nove serije obveznica u tom iznosu.

Potvrda je to potpunog finansijskog kolapsa.

Međutim, finansijska trauma se nastavlja, jer novca nema, pa je Vlada RS najavila novo zaduženje i emisiju obveznica od 50 miliona KM, koje će se emitovati za tri sedmice.

Samo u ovom mjesecu će se RS, prodajom obveznica, zadužiti za 106 miliona KM. Ako se zna da je 21. maja o.g. Vlada RS najavila i kratkoročno zaduženje putem trezorskih zapisa (do 17. juna), jasno je da je kolaps izvjestan.

Obveznice RS u visini od 56 miliona KM kupila je “UniCredit” banka i to poslovnica iz Mostara. Kamata je 4 posto.

Direktor mostarske poslovnice je Ivan Vlaho, koji je prije četiri godine i angažovao Zorana Tegeltiju kao agenta interesa te institucije.

Vlaho je na poziciju direktora “UniCredit” banke imenovan u junu 2010. godine, a Tegeltija je na poziciju ministra finansija postavljen krajem iste godine.

U naredne tri godine Vlaho je uspio da preko Tegeltije “UniCredit” banku nametne kao glavnog kreditora Vlade RS i kriminalnog “Mrkonjićkog klana”.

Nakon što je Vlaho postavljen za direktora mostarske poslovnice 26.06.2013. godine, poslovna saradnja je nastavljena. 

Vlaho je stvarni šef svih operacija Vlade RS i “UniCredit” banke, u kojima je RS sve siromašnija i zaduženija, a “UniCredit” banka sve bogatija i bilježi izvanredne poslovne rezultate, berući kamate od ovog entiteta.

Dolaskom Tegeltije na poziciju ministra finansija u Vladi RS, dolazi i do eksplozije poslovanja, jer već na kraju 2011., “UniCredit” bilježi dobit od 8, 2 miliona, koja se 2012. godine dramatično uvećava na 13,8 miliona.

Uprkos krizi koja rastura sve banke u svijetu, banjalučka “UniCredit” stalno je uspješna, pa je 2013. godine dobit iznosila 16,8 miliona, a 2014. je dostigla 17,7 miliona KM.

Znači, za samo četiri godine dobit “UniCredit” banke porasla je sa 293.000 dobiti (na kraju 2010.) na 17.450.000 KM (2014.), odnosno uvećala je dobit za šezdeset puta (preciznije 60,6 puta).

Zoran Tegeltija najbolja je investicija “UniCredit” banke.

U njihovom poslovanju bila je prelomna 2011. godina kada su, po Tegeltijinom nalogu, dali 20 miliona KM firmi “MG Mind” za kupovinu banjalučke Tržnice. “UniCredit” je Milanovićevim firmama dala ukupno 40 miliona KM, iako se one nalaze na crnoj listi Svjetske banke, zbog nezakonitog poslovanja i prevara.

Kasnije je došlo do prepakivanja kredita, pa Milanovićeva firma “MG Mind” trenutno ima zaduženje kod “UniCredit” banke od 16 miliona KM, dok “Mrkonjić putevi” imaju kredit kod ove banke od 2 miliona KM.

Milanovićeve firme ukupno su dužne 40 miliona KM, od čega “UniCredit” nosi gotovo polovinu.

Tegeltija je u svemu ovome vidio i svoju računicu: Njegova kćerka bila je tri mjeseca na stažiranju u “UniCredit” banci, odakle je dobila odličnu preporuku. Pa je Tegeltija kćerku u martu ove godine zaposlio u “Dojče banci”.

Nema dileme da ministar razmišlja dalekovido i da je svjestan da u RS neće više biti ništa, a posla ponajmanje. Zato je najbliže i sklonio u mrsku Evropsku uniju. (nastaviće se)