четвртак, 19. децембар 2019.

Smjene Trninića i Rešićeve konačan udarac za slamanje Pavića


Poše: S. V.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, trebalo bi da bude smijenjen do Nove godine. Trninić će biti uklonjen kao kadar Marka Pavića što je, ujedno, i početak drugog talasa napada na ostatke DNS koji su ostali vjerni lideru te partije.

Biće smijenjena i Lejla Rešić sa pozicije ministra uprave i lokalne samouprave iz istih razloga kao i Trninić.

Još nije poznato ko će zauzeti njihove pozicije, ali je izvjesno da će to biti kadrovi lojalni Darku Banjcu i njegovoj frakciji unutar DNS.

Na njihova mjesta svoje kadrove će postaviti grupa okupljena oko Darka Banjca, potpredsjednika DNS, koji je rukovodio pučem u toj stranci. Puč je počeo promjenom kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, kada je umjesto Draška Aćimovića, kojeg je kandidovao DNS, prihvaćen Mlađen Božović, prijedlog Nenada Nešića, potpredsjednika stranke.

Za Božovića se odlučio Zoran Tegeltija, novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH, tvrdeći da je razlog za to Nešićev mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Međutim, to je samo povod, a uzrok je namjera lidera SNSD Milorada Dodika da potpuno politički uništi Pavića, što mu je i pošlo za rukom. Pavić je, prema brojnim izvorima, u manjini u sopstvenoj stranci i od njega se očekuje da se povuče sa liderske pozicije i prepusti je Banjcu i njegovoj grupi koja ga je, defakto, već detronisala.

Pavić je pokušao smijeniti Banjca sa pozicije šefa Kluba poslanika te stranke u parlamentu RS, ali je ostao u manjini. DNS  ima osam poslanika od kojih je većina podržala Banjca.

Smjena Pavićevih ministara samo je, prema mojim informacijama, početak velike čistke u DNS, koja će obuhvatiti sve kadrove još uvijek lojalne aktuelnom lideru stranke. (Nastaviće se)