недеља, 22. децембар 2019.

Dodik upravlja pučem u DNS-u, a pripremio je i “ustanak” u SP-u: Banjac u većini, a Pavić u teškoj manjini u Predsjedništvu i GO DNS-a; Umjesto Trninića u ministarsku fotelju sjedaju Popović ili Obrenović; Sve pripremljeno za izazivanje raskola u SP-upiše: Slobodan Vasković

1.
Marko Pavić, takozvani predsjednik DNS-a, izgubio je kontrolu nad Predsjedništvom stranke, samim tim i nad partijom.

2.
Predsjedništvo DNS-a broji 22 člana, od kojih Pavić kontroliše najviše sedam, dok je ostalih petnaest prešlo na stranu Darka Banjca, potpredsjednika stranke.

3.
Pavić je u manjini i u Klubu poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS, gdje se protiv njega okrenulo pet poslanika, a na njegovoj strani ostala, zasad, tri.

4.
Već ranije Pavić je izgubio kontrolu nad Nenadom Nešićem, poslanikom u Predstavničkom domu BiH.

5.
Sukob oko kandidata DNS-a za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice, poziciju koja im je pripala u Savjetu ministara BiH, i doveo je do raskola u toj stranci, a, na kraju, i do Pavićevog teškog poraza.

6.
Predsjedništvo DNS-a je, 09.12.o.g., jednoglasno predložilo lažnog Italijana Draška Aćimovića za kandidata za ministra, da bi dan kasnije Nešić predložio lažnog Crnogorca Mlađena Božovića, osuđenog, ali ne i presuđenog nasilnika.

Razlozi raskola u DNS-u nisu ideološke, već materijalne prirode.

Nešić pokušava da zaštiti nezakonito stečeno milionsko bogatsvo, zadokumentovane su veoma kvalitetno njegove prevare, ali ga na slobodi drži bespogovorna poslušnost Dodiku. 

7.
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, odlučio se za Božovića, a provjere koje vrši SIPA biće ključne za njegovo imenovanje.

Savjet ministara trebalo bi da bude potvrđen 23.12.o.g. u Predstavničkom domu BiH.

8.
Kako god se stvari oko Božovića razvijale, to je sada već potpuno druga ravan u odnosu na dešavanja u DNS-u, gdje je na djelu preuzimanje stranke iz Pavićevih ruku. 9.
Banjac i grupa okupljena oko njega nezadrživo preuzimaju DNS i samo je pitanje dana kada će i zvanično ovladati strankom, a Pavića poslati u penziju.

Nepoznato je da li će mu, tom prilikom, pokloniti bar ručni sat, ali je poznato da će Banjac biti na čelu DNS-a. Da li će biti posvete na satu Paviću, nije poznato, a nije ni bitno!

10.
Jedan od koraka putu defitivnog slamanja Pavića je smjena Neđe Trninića, ministra saobraćaja i veza u Vladi RS, koji je ostao lojalan satrvenom lideru stranke.

11.
Trninić bi mogao biti smijenjen već u naredna dva do tri dana, a, ukoliko se to ne desi, izvjesno će biti uklonjen iz Vlade RS do kraja godine.

12.
Na njegovo mjesto biće imenovan ili Đorđe Popović, poslanik DNS-a ili Zoran Obrenović, predsjednik OO DNS Zvornik. Obojica su prijedlog Banjca.

13.
Biće smijenjena i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS, takođe Pavićev kadar, a još uvijek se ne zna da li koga će na njeno mjesto Banjac postaviti Banjac. Moguće je da tu poziciju dobije kadar Mirka Sovilja, poslanik DNS-a iz Prijedora.

Rešićeva bi mogla ostati na ministarskoj poziciji, u najboljem slučaju, još par nedelja.

Nakon što Rešićeva bude uklonjena slijedi "sječa" Pavićevih direktora, dok će oni lojalni Banjcu ostati na pozicijama.

14.
Banjac je, kako se tvrdi, obezbijedio i većinu u Glavnom odboru stranke, a kada će preuzimanje DNS-a biti ozvaničeno zavisi od toga kada će Pavić sazvati Predsjedništvo i Glavni odbor, jer je to u njegovim ingerencijama. Postoji mogućnost da grupa okupljena oko Banjca i mimo Pavića sazove sjednice ovih tijela i preuzme stranku.

15.
Preuzimanje DNS-a režirao je Milorad Dodik, koji želi tu stranku da stavi pod svoju punu kontrolu; Posebno njenu banjalučku struju, kojoj ne vjeruje i ima namjeru da je u potpunosti pacifikuje ili odstrani iz te stranke.

16.
Dodik je na ovaj način za samo godinu dana uspio prvo da podijeli DNS na dvije stranke, jer je Nedeljko Čubrilović, odmah nakon opštih izbora 2018., osnovao DEMOS i odveo četiri poslanika iz DNS-a, a potom i preuzme DNS i stavi ga pod svoju kontrolu.

17.
Na ovaj način Dodik obezbjeđuje široku koaliciju za naredne lokalne izbore; Slabi DNS u Banjaluci, što mu je posebno bitno i otvara put SNSD-u da konačno osvoji Prijedor, što im nije već godinama polazilo za rukom.

18.
Dodik se rješava Pavića koji mu se suprotstavio nekoliko puta, a porazio ga u pokušaju prodaje RŽR Ljubija (2017.); Istovremeno, Socijalističku partiju, stranku Petra Đokića, postavlja na “strelište”, jer je ona sledeća na redu za rasturanje; Kada će ono početi zavisi samo do procjene u SNSD-u, a svi uslovi za izazivanje raskola unutar SP-a su već pripremljeni. 

19.
SP, odnosno Petar Đokić, trebalo je da budu “odstrijeljeni” i prije DNS-a, ali je to spriječio Ivica Dačić, predsjednik Socijalističke partije Srbije, koji je zahtijevao od Dodika da ne smjenjuje Đokića. 


Dačić je zatražio i uklanjanje Gorana Osnovca Selaka, koji je, poput Nešića, nezakonito stekao milione i postao oruđe u Dodikovim rukama, ali je narečeni i dalje na čelu KPZ Tunjice i poslanik u Narodnoj skupštini.

20.
Selak, koji sigurno ima završenu Osnovnu školu, dok su mu sve ostale diplome upitne, čeka Dodikov znak da krene na Đokića, megastudenta, koji je visoke škole završio u Samostalnoj trgovinskoj radnji (d.o.o.) i to u Londonu, iako ne zna prozboriti ni riječi engleskog.

Ko zna, možda otvoreni sukob između Selaka i Đokića počne na nekom od školskih igrališta neke od Osnovnih škola u Banjaluci. 
(nastaviće se)