понедељак, 16. децембар 2019.

Slučaj “Benkica”/Pitanja dana: Hoće li SNSD dati svog kandidata za ministra umjesto DNS-ovih lažnog Italijana i nasilnog Crnogorca ili će, ipak, jedan od njih zasjesti u fotelju; Da li će Pavić oprostiti Nešiću ili slijedi razlaz nesposobnog “oca” i razvratnog “sina”; Odluke su u Dodikovim, a ne Pavićevim rukama


piše: S.V.

1.
Odgovori na pitanja u vezi sa kandidatom za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, koje bi trebali dobiti danas, bitno će opredijeliti dalji tok političkih dešavanja u Republici Srpskoj.

2.
Poznato je da je DNS za tu poziciju kandidovao Draška Aćimovića, ali da je potpredsjednik stranke Nenad Nešić samoinicijativno (uz podršku dijela visokih fnkcionera DNS-a) kandidovao Mlađena Božovića.

3.
Uz to je Nešić teško ponizio Pavića i izjavama, a ne samo stranačkom nedisciplinom.

4.
Poznato je i da je Zoran Tegeltija naznačio da je skloniji Božoviću nego Aćimoviću, jer je Nešić i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

5.
Danas bi trebali saznati šta je odlučio SNSD, šta Pavić i gdje je Nešić - u DNS-u ili u proceduri za izbacivanje iz stranke?

6.
SNSD bi, kao jedno od mogućih rješenja, mogao da oba kandidata DNS-a diskvalifikuje i, kao “solomonsko”, imenuje ministra iz svojih redova. 

7.
Ne bi to trebalo biti nikakvo iznenađenje, kao ni da na to mjesto eventualno dođe Jasminka Krivokuća, koja je često pominjana kao kandidat za ministarske pozicije u Savjetu ministara BiH, ali, do sada, nije imenovana.

8.
Da li će se stvari odvijati na ovaj način?

Postoji niz spekulacija o tome, s tim da bi, u pomenutoj varijanti, Božović bio imenovan na mjesto zamjenika ministra za civilne poslove, a “Benkica” Aćimović vraćen u “Italiju”.

9.
Iako spekulacija, pomenuto razrješenje “slučaja Benkica” nije nerealno, jer je ne tako davno iz SNSD-a tvrđeno da će sva tri ministarska mjesta u Savjetu ministara pripasti njihovim kadrovima, dok je DNS-u, preciznije Nešiću, obećano da će imenovati svog čovjeka na poziciju zamjenika ministra za civilne poslove.

10.
Unutar DNS-a raskol je u toku i naredni dani će pokazati da li Nešić može preuzeti stranku, da li će ići u osnivanje nove ili će, pak, ostati u njoj sa pojačanom piralen dozom izjavi da “Pavića voli kao drugog oca”, što mu ni najmanje nije smetalo da ga, bez milosti, javno izvrgne ruglu.

11.
Razrješenje cijele situacije je u Dodikovim rukama, koji je i isprovocirao novi raskol u DNS-u i sve pažljivo režirao i rukovodio krizom u toj stranci preko Nešića, ali i Darka Banjca, takođe jednog od potpredsjednika stranke. 

12.

Odgovori će biti vrlo bolni po DNS, kakvi god bili!