четвртак, 5. децембар 2019.

Lepir još u avgustu ove godine najavio hapšenje Rađena, ali to se nije desilo; Vrećo do danas nije “definisao njegovu ulogu” u zločinu teškog ubistva Davida Dragičevića

Želimir Lepir
piše: Slobodan Vasković

1.
Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac OJT Banjaluka, izjavio je pred svjedocima početkom avgusta 2019, godine, da će "Đorđe Rađen biti uhapšen u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića odmah nakon godišnjih odmora”.

Godišnji odmori su prošli poodavno, a Rađen nije niti uhapšen, posebno ne natjeran, kako je Lepir tvrdio da će se desiti, da prizna učešće u ubistvu Davida Dragičevića.

2.
Đorđe Rađen jedna je od ključnih karika vezanih za slučaj ubistva Davida Dragičevića,  koji je otet 18.03.2018., potom mučen i ubijen, da bi njegovo tijelo bilo pronađeno 24.03.2018. na ušću Crkvene u Vrbas, nedaleko od centra Banjaluke.

Đorđe Rađen
3.
Đorđe Rađen je lažno prijavio da mu je kuća opljačkana 18.03.2018., nešto prije nego je prijavljen nestanak Davida Dragičevića.

I Rađen i ubijeni David živjeli su u banjalučkom naselju Lauš, ali ne blizu jedan drugog!

David Dragičević
4.
Osim što je lažno prijavio pljačku kuće, Rađen je 19.03.2018., viber porukama, iskazao sumnju da mu je kuću “opljačkao” Upravo David, što se pokazala kao notorna neistina. 

Tu “sumnju” u Rađenu je probudio Vujadin Savanović, vlasnik zloglasnog hostela “Vesto”, koji se nalazi u ulici Velibora Janjetovića Janje, blizu kuće Rađenovih. 

Savanović je poslao poruke Rađenu, Rađen inspektoru Karanoviću.

 Viber prepiska Savanović-Rađen






Prepiska Savanović-Rađen

Savanovića treba nova istraga, koja će početi kad tad, vrlo ozbiljno "pretresti" i oko njega sve detaljno provjeriti.

Sada poruka Đorđa Rađena Bojanu Karanoviću iz koje se vidi da je nakon Savanovićevih "otkrića", Rađen "otkrivao" Karanoviću da je David Dragičević "narkoman" i "klošar".

Prepiska Rađen-Karanović

5. 
Forenzički je dokazano da David Dragičević kobne noći, 18.03.2018., nije bio u kući ni iza kuće Rađenovih, tako da nije mogao ni da je opljačka.

Kuća uopšte nije opljačkana, što je svjedočio Duško Purišić, tadašnji zamjenik komandira Policijske stanice Lauš. 



6.
Rađen nikada nije odgovarao za lažno prijavljivanje krađe, niti je ikada Vujadin Savanović saslušan o tome na osnovu čega je zaključio da je baš David Dragičević “opljačkao” kuću Rađenovih, koja nikada nije ni opljačkana, pa to sugerisao Rađenu.

7.
Kako kuća Rađenovih nije opljačkana, niti iz nje ukraden laptop, pitanje je gdje je sada laptop koji je nađen u Crkvenoj i čiji je? Ako je Rađenov, zašto ga je on ili neko njegov bacio u Crkvenu, jer to, definitivno, nije učinio David Dragičević, koji u kući nije ni bio!

8.
Rađen nikada nije saslušan u Tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog, a zadnji put je saslušan kao svjedok 12.04.2018. godine. 

Rađen je pao na poligrafu, kao i njegov otac Mišo, ali ni to nije bio razlog da se oni saslušaju u svojstvu osumnjičenih!

9.
Nakon što je pronađeno tijelo ubijenog Davida, 25.03.2018. urađena je obdukcija; Slike predmeta pronađenih u džepovima žrtve, prije početka obdukcije, slane su viber porukama Rađenu; Činili su to pripadnici policije Adrijana Banika i Đorđe Purišić, kako bi Rađen “potvrdio” da su to predmeti iz njegove "opljačkane" kuće!



Zašto je policiji bilo toliko bitno da tog 25.03.2018., u nedelju, riješi slučaj “sitne pljačke” koja se nije ni dogodila, a ne rješava slučaj ubistva Davida Dragičevića?! Zato što su pokušavali da zataškaju ubistvo, jer su predmeti potureni u džepove ubijenog mladića.

O tim predmetima narednih dana objaviću nekoliko novih, veoma interesantnih, detalja.

10.
Đorđe Rađen, iako nije pripadnik policije, po njihovom nalogu je izuzimao video klipove sa video nadzora apartmana “Vesto” i “MK servisa” i predao ih inspektoru Bojanu Karanoviću, tog 26.03.2018. godine.

Bojan Karanović
Rađen je čak izjavio da je za to dobio i potvrdu iz MUP RS; što je i tačno. Broj 13-01/5-20/18!

11.
CD-ove sa narezanim video klipovima Karanović i Rađen potom su odnijeli u PU Banjaluka i predali ih inspektoru Siniši Kojdiću, koji ih je proslijedio Darku Iliću, tadašnjem načelniku Uprave za organizovani kriminal.

12.
Iliću su klipovi predani nakon kriminalne pres konferencije koju je,26.03., održao sa patologom Željkom Karanom, tako da ih nije mogao zvanično/službeno pregledati, iako je na presu tvrdio da je pregledao i klipove i ispise sa baznih stanica. (O ovome opširnije kada budem pisao o Iliću).

13.
Pitanje je otkad Rađen radi za MUP RS i po čijem nalogu?!

Pitanje je i ko ga iz MUP RS štiti?

14.
Ilić više nije u poziciji da ga zaštiti, jer je smijenjen krajem januara 2019. godine, ali u poziciji da štiti Rađena jeste Dragan Lukač.

Dalibor Vrećo
Koji to i čini preko postupajućeg tužioca Dalibora Vreće i Glavnog okružnog tužioca Lepira.

15.
Rađen je Nedodirljiv, zato što bi njegovo istinito svjedočenje otjeralo na robiju dobar dio vrha MUP RS iz vremena kada je ubijen David Dragičević, ali i političara; Plus ubice dvadesetjednogodišnjeg mladića!

16.
Zbog Rađena je gotovo dva mjeseca u pritvoru bio Alen Kukić, koji je, po njegovoj molbi, skinuo video zapise sa nadzornih kamera hostela “Vesto” i “MK servisa” i koji je po njegovom nalogu neke od tih video zapisa (sa “MK servisa”) uklonio, pa potom vratio u računar.

Alen Kukić
17.
Kukić je, kako "ne bi uticao na Đorđa Rađena", čija uloga u Likvidaciji Davida Dragičevića, prema tužiocu zločincu Daliboru Vreći "još nije definisana", pritvoren  još u septembru 2018., da bi mu 18. oktobra te godine bio produžen pritvor, ali je, ubrzo nakon toga, ukinut, a Vijeće Osnovnog suda je, zbog tih igara, demoliralo tužioca Dalibora Vreću.

18.
Vrećo još uvijek “nije definisao” ulogu Rađena, jer to ne smije da učini, iako je i previše dokaza da je Rađen sve činio, lagao, po nalogu iz dijela vrha MUP RS.

19.
Kukić je, da podsjetim, snimke sa Savanovićevih kamera presnimio 20.03. i dao ih Rađenu 21. 03., koji mu je rekao da mora da ih odnese u policiju.

Rađen ih nije odnio u policiju, ali ih je dao, izvan svake razumne sumnje, Darku Iliću ili nekom od  njegovih bliskih saradnika. Kao i snimke sa "MK" objekta.

Ključan je snimak sa “MK” i vrijeme njegovog presnimavanja i predaje Rađenu.

Iz Kukićeve izjave jasno je da je on snimke kamera sa “MK” presnimio 25.03. i da je Rađen tražio da ih obriše.



Kukić je snimke sa "MK" dao, narezane na CD,  Rađenu 26.03. oko 9 časova i 30 minuta.



Još mu je Rađen, prema svjedočenju, rekao da mu je policija naložila da te snimke mora da ima do 10 časova, 26.03. Nije Kukiću rekao “koji inspektor to radi”!

Dan prije mu je, kako tvrdi, dao snimke na USB-u!

20.
Nema dileme da je Rađen snimke nosio Iliću ili nekom njegovom bliskom saradniku i da su na osnovu njih montirali ZADES, kako bi prikrili UBISTVO Davida Dragičevića.

21.
Važno je naglasiti da na snimcima i sa objekta “Vesto” i sa “MK servisa” uopšte nije David Dragičević. 

David nije osoba koja ulazi/izlazi iz kuće Rađenovih NAVODNO u noći 18.03.2018.



Sasvim je realno da je riječ o dvije osobe, kada su u pitanju snimci ulaska/izlaska iz kuće Rađenovih, snimljeni kobne noći 18.03.2018.



22.
Odigrana je dogovorena scena. Rađen sve o tome zna. Njegova uloga za sve je, osim za Vreću, definisana. (nastaviće se)