недеља, 30. мај 2021.

Nastavak nasilja nad Djetetom, nakon iskonstruisanog i lažnog nalaza dr Ranke Kalinić, koja mora odgovati zbog nesagledivih šteta koje je Dijete pretrpilo zbog njenog javašluka i nerada


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dr Ranka Kalinić svojim nečasnim Nalazom i mišljenjem, o čemu sam detaljno pisao u tekstu “Nasilje nad Djetetom: Umjesto da prijavi nasilje nad Djetetom, Prim. dr Ranka Kalinić, iz Doma zdravlja Banjaluka, ga je opravdala; Nesavjesna navodna specijalistkinja mora odgovarati zbog jezive štete koju je pričinila Djetetu”, nije nanijela nesagledivu štetu samo djetetu i ocu, za koje ih očigledno nije bila briga, već i majci u čiju ga je korist napisala.


2.

Dr Kalinić, kao iskusan psihijatar, nije prepoznala da je majci potrebna stručna pomoć. Zbog tog propusta došlo je do niza katastrofalno loših situacija po Dijete i nasilje nad njim se nastavilo.


3.

Da podsjetim, upravo je Prim. Dr Ranka Kalinić, iz Doma zdravlja Banjaluka, sačinila Nalaz i mišljenje (od 21.4.2021.) koji je opravdanje za majčine zlostavljačke i nezakonite postupke prema Djetetu (imena članova porodice ne navodim kako bih zaštitio Dijete).


Klasični primjer zloupotrebe djeteta od majke, što je česta pojava, svojim neradom dr Kalinić dodatno je ojačala. 


dr Ranka Kalinić

Majka je prvo pokušavala da što više smanji viđanje djeteta sa ocem, koje je regulisano rješenjem Centra za socijalni rad od 02.09.2020. godine (odbijena je njena žalba protiv tog rješenja). 


Nakon toga odvodi dijete dječijem psihijatru, koje na osnovu navoda majke i površnog pregleda daje preporuku da se privremeno obustavi viđanje djeteta sa ocem. 


Kao prvo, nalaz dr.Kalinić je štur, pa se može, izvan svake razumne sumnje, zaključiti da je baziran na tvrdnji majke. Kao drugo, ako je već povjerovala u to da otac vrši nasilje nad djetetom, obavezna je bila da to odmah prijavi policiji.



Međutim, ona to nije učinila, što njen postupak čini još težim nedjelom i zbog kojeg bi, u najmanjem, trebalo da joj se oduzme licenca.


4.

Neetičko djelovanje dr Kalinić i javašluk koji je pokazala izazvali su nove velike posljedice.


5.

Da je tako, potvrđuje i činjenica da je majka prije nekoliko dana odvela dijete iz Gradiške i odbija reći ocu gdje se nalaze, iako je znala da će otac doći da ga preuzme po privremenoj mjeri obezbjeđenja koju je donio Osnovni sud u Modriči od 21.5.2021. godine.


6.

Od tog datuma Majka je bila obavezna predati Dijete Ocu, što se zbog neefikasnosti suda, još uvijek nije realizovalo.


7.

Sve je, prema mojim informacijama, prijavljeno PU Gradiška i očekuje se njihovo dalje postupanje u ovom slučaju.


8.

Ovo surovo stanje, u kojem najviše trpi Dijete, je eklatantan primjer posledica koje su nastale iz Nalaza i mišljenja dječijeg psihijatra koji nije bio u interesu djeteta i nije odgovarao realnom stanju stvari. Za to je najodgovrnija dr Kalinić i mora odgovarati za to.


9.

Svako ko radi sa djecom na bilo koji način zna da se porodične stvari mogu pravilno usmjeriti samo ako su u interesu i korist djeteta, a roditelji su ti koje je potrebno “prilagoditi” tome.  (nastaviće se)