четвртак, 21. фебруар 2013.

Turbulencije u opoziciji: Sukobi u SDS-u i PDP-u, usporeno udruživanje DP-a i NDS-a


piše: Slobodan Vasković

Prethodnih dana intenzivno sam se bavio dešavanjima u SNSD-u, nakon čega su mi iz te stranke poluzvanično uputili protest, pitajući me zašto ne objavljujem informacije koje mi dostavljaju izvori bliski SDS-u, PDP-u, Draganu Čaviću…

Cijeneći da SNSD trenutno trpi težak medijski pritisak (zbog namjere da smijeni kabinet Aleksandra Džombića), koji im ne dozvoljava da „na miru“ izvrše usekovanje glave aktuelnog premijera, te svjestan da bez mene i moje pomoći to ne mogu efikasno učiniti, odlučio sam da izađem u susret opetovanim zahtjevima iz SNSD-a i objavim neka od dešavanja u opozicionim redovima.

Izvori bliski vrhu SDS-a saopštili su mi da u toj stranci postoji izuzetno jak sukob između Dragana Ćuzulana, generalnog sekretara stranke i banjalučkog Gradskog odbora. Takođe, na istoj relaciji je sukobljen i Ognjen Tadić, potpredsjednik partije.

Sukob je do te mjere eskalirao da vrh stranke poklušava da eliminiše „procedurama“ najodgovornije iz Gradskog odbora, a da, pri tom, ne izazove nikakve potrese. Takav stav zastupa i lider partije Mladen Bosić, posebno zbog činjenice da je nedavno javno ponižen: Bosić je, na osnovu netačnih informacija plasiranih iz Gradskog odbora SDS Banjaluka (u vezi sa nastupom opozicije iz RS na pres konferenciji u Beogradu), lažno optužio novinara Domagoja Margetića da mu je prijetio. Nakon što je to Margetić demantovao i priprijetio objavljivanjem tonskog zapisa koji potkrepljuje njegove tvrdnje, Bosić se povukao i prisilio podređene mu „informatore“ da cijelu stvar što hitnije zataškaju.

Bosić je, takođe, vrlo nezadovoljan ishodom akcije „Andrićgrad“, u kojoj je SDS morao da se povuče pred režiserom Emirom Kusturicom, kojeg su optužili za netransparentno trošenje novca pri izgradnji pomenutog projekta. Cijelu priču oko nezakonitosti otvorio je Miroslav Kojić, poslanik SDS-a u NSRS, na šta je Kusturica uzvratio uvredama, psovkama i, kako je Kojić tvrdio, prijetnjama. Međutim, dok se Kojić valjao sa Kusturicom u blatu, Milovan Bjelica sa režiserom je, istovremeno, dogovarao izgradnju etno-sela na Sokocu. Bosić je to veoma zamjerio Bjelici, ali je morao ustuknuti pred njim, te je naložio i Kojiću i načelniku opštine Višegrad Slaviši Miškoviću da o izgradnji “Andrićgrada” više ne prozbore ni riječi. Tako je Kusturica polomio SDS-ovce uz pomoć SDS-ovaca, što je, mora se priznati, vrlo efektna pobjeda.

Ipak, pomenuti problemi za Bosića su neveliki, naspram činjenice da mu se u stranci ponovo pojavila jaka struja koja traži njegov odlazak. Oni tvrde da je on već predugo na čelu SDS-a, te da je „osvježenje“ prijeko potrebno. Najjači zagovornici ove opcije su osnivači SDS-a iz Bijeljine, a imaju značajnu podršku u cijeloj RS. Njihov stav je da na čelo SDS-a treba doći Mirko Šarović.

E to je sad posebna priča, jer Šarović vrlo vrlo strpljivo radi na detronizaciji Bosića. Njegov plan je da se izbori za kandidaturu za poziciju predsjednika RS, jer smatra da će sa lakoćom pobijediti Milorada Dodika na izborima 2014. godine. Nakon toga, smatraju u Šarovićevom okruženju, bez problema bi uklonio Bosića sa čela stranke.

Bosiću u stranci najviše zamjeraju nedostatak dinamičnosti, akcije, neodlučnost i insistiranje na pozicijama nekretanja, ali mu se spočitava i što je “smjena generacija” u vrhu stranke za većinu članova potpuno neuspio projekat.

Upravo te “mlade snage” pozavađane su međusobno i iscrpljuju se u ličnim obračunima, u kojima se ne biraju sredstva. Pri tom, njihovi javni “opozicioni” istupi su veoma siromašni, blijedi, jalovi (sem Vukote Govedarice), što ukazuje da je riječ o političkim promašajima. Bosiću slijedi teška godina, jer rogova u vreći je i previše, a mnogi su usmjereni pravo u njegova prsa.

Ni u PDP-u ne cvjetaju ruže, saopštavaju mi izvori bliski vrhu stranke. Postoji vrlo snažna frakcija koja nije zadovoljna čak ni djelovanjem Mladena Ivanića, posebno činjenicom da se nije odlučio na okupljanje manjih opozicionih partija pod zajednički kišobran. Ipak ti funkcioneri PDP-a su, kako tvrde moji sagovornici, nemoćni da bilo šta preduzmu protiv njega, te svjesni da bi im pokušaj udara na lidera partije bio potpuno konbtraproduktivan. Stoga su sve svoje snage usmjerili protiv Branislava Borenovića, čelnika banjalučkog Gradskog odbora PDP-a, koji se, unutar stranke, nalazi u teškoj defanzivi. Na nekim od sjednica Predsjedništva PDP-a, kako su mi saopštili sagovornici, bilo je vrlo teških riječi, te čak uvreda i psovki usmjerenih ka Borenoviću od struje koju predvode Zoran Đerić i Milojko Grujičić. Otvoreno je zahtijevana Borenovićeva smjena, a obračun još nije doveden do kraja.

Ivanić, koji je stvorio Borenovića, te ga štitio svih proteklih godina, doveden je, zbog poraza PDP-a u Banjaluci, u vrlo nezahvalnu situaciju. 

Sam Ivanić vrlo je uspješno posljednjih mjesec dana minimizirao negativizam koji je išao prema njemu i sebe doveo u poziciju da potpuno sam odluči ishod unutarstranačkog sukoba, kako mu se ne bi desilo da on eskalira u pripremi za naredne izbore. Ukoliko se sukobi u PDP-u ponovo rasplamsaju (što je vrlo vjerovatno, jer sukobljene strane tvrde da pomirenja nema), Ivanić će morati da odluči o Borenovićevoj sudbini, budući da čelnik GO PDP nije u stanju sam da odbrani svoju poziciju. U ovom trenutku Borenovićeva politička sudbina direktno zavisi od volje Mladena Ivanića, kao što je to, uostalom, i dosad bilo.

Izvori bliski Draganu Čaviću mi tvrde da u Demokratskoj partiji nema većih turbulencija, što i ne čudi, jer je riječ o stranci jednog lica. Lider DP preokupiran je udruživanjem sa NDS-om Krste Jandrića, koji je u januaru forsirao brzo ujedinjenje partija, da bi, tokom februara, naglo usporio. Čavić će, kako tvrde moji sagovornici iz DP-a, biti strpljiv, jer je veoma bitno da dođe do ukrupnjavanja stranaka na opozicionoj sceni. Ima i onih u DP-u koji smatraju da Čavić nije trebao ići u bilo kakav dogovor sa Jandrićem, ali su nejaki i neće bitnije uticati na ovaj proces.

Nemam izvore bliske SRS RS, jer ta stranka i ne postoji, tako da nemam pojma šta se dešava sa Milankom Mihajlicom. Istina, poznata mi je činjenica da Mladen Bosić neće “očima da ga vidi”, a razlog je što bilećki radikali nisu na lokalnim izborima podržali SDS-ovog kandidata, iako je tako bilo dogovoreno.

P.S. Izvori bliski Rajku Vasiću potvrdili su mi da Džombić sigurno odlazi sa mjesta premijera, te da će ga zamijeniti Željka Cvijanović. Isti izvori su mi još rekli da Vasića u posljednje vrijeme ponovo snažno boli glava, i sve u njoj.