понедељак, 4. фебруар 2013.

Ekskluzivno: Dodik preko Zorana Koraća pokušava da se dodvori Vučiću

piše: Slobodan Vasković

Odnosi između Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, prvog potpredsjednika Vlade Srbije i predsjednika SNS-a, gotovo da i ne postoje i poznavaoci prilika skloni su ih okarakterisati „punim netrpeljivosti“. Ipak, Dodik ima jednu „liniju“ prema Vučiću, preko koje pokušava da izgladi nesporazume sa njim, te ga, doslovno rečeno, umoli da ga poštedi brojnih istraga o zloupotrebama u kojima je ovdašnji čelnik upetljan „do guše“.

Zoran Korać, Dodikov savjetnik, u odličnim je odnosima sa Vučićem i upravo tu situaciju pokušava da iskoristi Milorad Dodik kako bi pacifikovao odnose sa potpredsjednikom srbijanske Vlade i uspostavio koliko-toliko podnošljive odnose.

Dodik je veoma uplašen borbom protiv kriminalnih grupa u Srbiji, koju predvodi Vučić, jer je svjestan da u njoj neće proći neokrznut. Prije svega, zbog poslova sa Draganom Đurićem, suvlasnikom „Zekstre“, vlasnikom DELTE Miroslavom Miškovićem, te brojnih privatizacija širom susjedne države u kojima je Dodik učestvovao.

Vučić je nedavno izjavio da je istraga oko privatizacije „Veterinarskog instituta“ u Zemunu „pri kraju“, što znači da bi Đurić, koji je privatizovao tu instituciju, uskoro mogao da se nađe iza rešetaka.

Dodik je, takođe, informisan da bi u posljednjem kvartalu ove godine i on lično mogao da dobije nekoliko poziva na saslušanje u beogradsko Specijalno tuižilaštvo za organizovani kriminal, koje on vrlo teško može ignorisati, što zbog javnosti, što zbog činjenice da posjeduje i državljanstvo Srbije. Dodiku je poznato da je Vučić naložio da se istraže njegovi poslovi u Srbiji, te da tamošnje vlasti raspolažu informacijama da Dodik kontroliše čak 25 firmi na teritoriji te države.

Poznato mu je i da je nekoliko istraga o njegovim poslovima već otvoreno.  

Upravo zbog toga on je Koraću naložio da ga sa Vučićem izmiri po svaku cijenu. Nada mu leži u spoznaji da je Korać učinio nekoliko usluga Vučiću u njegovim međunarodnim kontaktima.

Dodik, prema našim saznanjima, indirektno prijeti da je spreman „podići zid na Drini“ ukoliko beogradsko Specijalno tužilaštvo otvori istrage protiv njega. Cijela januarska histerija, koju je produkovao upravo Dodik, samo je priprema za sukobljavanje „Srba i Srba“ (recept Slobodana Miloševića), ukoliko ovdašnji čelnik uvidi da mu „nema spasa“ i da će krajem godine morati da se pojavi pred beogradskim tužiocima. Stoga Dodik već sada pokušava zbiti redove „Srba koji su za njega“ protiv onih „Srba koji su protiv njega“ i koji bi to nezadovoljstvo mogli iskazati izlaskom na ulice.

Zoran Korać je već dugi niz godina na planu „poslova“ najznačajniji Dodikov igrač. Njegova ekonomska umijeća i veze potiču iz GENEX-a, čuvenog SFRJ-sjemeništa. Isto tako, Korać je svoje zapadne političke veze stavio na raspolaganje Dodiku i on ih koristi već deceniju i po.

Korać je dugo vremena bio jedan od miljenika režima Slobodana Miloševića, ali im se tokom 1996. godine u tolikoj mjeri zamjerio da je morao spasavati „živu glavu“ odlaskom u inostranstvo.

Prvo odlazi u SAD, gdje ima odlilčne kontakte u tamošnjem establišmentu, a u Republici Srpskoj se pojavljuje tokom 1998. godine, kada je Dodik postao premijer (prvi put) i od tada pa do danas stalno je uz njega. On je, kako se tvrdi, ministar za Dodikove privatne poslove, koje obavlja izvan granica države. Korać, takođe, dovodi „investitore“ u RS, poput „Čeza“.

Ti njegovi investitori mahom odlaze punih džepova, a da u ovaj entitet nisu uložili ništa. Vrlo malo se zna o njemu, a gotovo da i ne postoji neka njegova fotografija. Korać je u dugogodišnjem sukobu sa najbližim Dodikovim okruženjem, koje kontroliše Miloš Čubrilović Čubri. Zoran Korać u Banjaluci ima svoju grupu, osobe relativno poznate u javnosti, koje po potrebi koristi za napade na Dodikove političke protivnike. Takođe, on te osobe upošljava u bitne institucije RS iz kojih oni, za njegov račun, izvlače ključne informacije. Putem tih osoba Korać je proizveo nekoliko velikih afera, čiji je cilj bio izvlačenje novca iz tih firmi, ali o tome neki drugi put.