понедељак, 11. фебруар 2013.

Presing: Uspavanka za „2M“ pretvorila se u Dodikov poraz


piše: Slobodan Vasković

Paradoks je da jedna potpuno neosmišljena, katastrofalno vođena, nepripremljena emisija, što jeste bio „Presing“ režimskog RTRS-a (11.02.), donese opoziciji u Republici Srpskoj više poena, nego što ih je ta ista opozicija sama sebi priskrbila u protekla dva mjeseca.

Svjesna namjera urednika Javnog servisa da izbjegavanjem konkretnih tema o ekonomskoj, socijalnoj i finansijskoj situaciji u RS, te „razvlačenjem pameti“ o hipotetičkim pitanjima, spasi predstavnike pozicije (čije dresove su branili Milorad Dodik i Petar Đokić) od oštrijih kritika opozicije (za koju su „igrali“ Mladen Bosić i Mladen Ivanić) doživjela je krah, a štićenicima RTRS-a poraz.

Istina, Dodik i Đokić nisu doživjeli debakl, ali su izgubili „na poene“, a pobjedi se, u ovako nabrijanoj političkoj situaciji, ne gleda u zube.

Najmanje što je Dodiku u ovom trenutku trebalo jeste jedna ovakva emisija u kojoj ga je od opozicije štitila frontalna neznalica, oličena u liku voditeljke, čije pijačarsko ponašanje više ne može proći ni pod šatrom na nekom opštenarodnom saboru.

Iako je „s umišljajem“ uništila 55 minuta emisije, kako bi što manje vremena ostalo za ekonomske i socijalne teme, voditeljka nije uspjela da spriječi Dodikov poraz, jer su i Bosić i Ivanić od samog početka provocirali situaciju i ubirali poene na nereagovanje suprotstavljene im strane.

Dodik je bio blijed, neubjedljiv, bez energije i potpuno mu je propao pokušaj amortizovanja ambijenta prihvatanjem pojedinih ekonomskih prijedloga Ivanića i, na trenutke, fingiranjem „konstruktivnog dijaloga“. Uz to, nije imao nikakvu podršku u Đokiću, koji je čuvao svoju poziciju ne provocirajući situaciju da mu neki od dva Mladena ne bi stresao „Čereka i Ljubojevića u lice“.

Veliko je pitanje koliko dugo će još Dodik moći da vuče na sebi cijeli režimski aparat kojim upravlja, s obzirom na činjenicu da je on jedini koji je ostao da ga brani?! Čini se da sve manje ima volje za tim, a njegov loš presing nastup, početak je takvog niza koji će, bez sumnje, uslijediti. Nekadašnji veliki i gromoglasni hor koji ga je pratio, sveo se na par kastrata koji već dobro izbušeni brod pozicije svojim nemuštim istupima dodatno devastiraju. RTRS je među tim kastratima-štetočinama najefikasniji, jer ta kuća još uvijek živi u ambijentu punog eskro računa, a to je pluskvamperfekt.

Mladen Ivanić je kvalitetno iskoristio vrijeme koje je imao, pokazao je da se ne boji duela sa Dodikom, ali je morao pokušati „oteti“ još koju minutu, da bi mu nastup bio pobjednički, u punom smislu te riječi.

Dobitnik večeri je, bez sumnje, Mladen Bosić. Po prvi put je šef SDS-a iz duela sa Dodikom izišao sa većim brojem pozitivnih poena, a spremnost na borbu, koju je demonstrirao tokom emisije, potpuno je nova dimenzija u njegovom političkom habitusu.

Očito je da je debakl, što ga je Bosić doživio u nedavnom duelu sa Dodikom (koji se odigrao na ATV-u), djelovao na njega vrlo otrežnjujuće; da je prihvatio kritike i na RTRS došao riješen da pokaže da ne zazire od lidera SNSD-a.

Uspio je u tome, pokazao da može da se nosi sa Dodikom, a njegovo provociranje političkog sukoba bilo je iznenađenje za sve; Dodika ponajviše.