уторак, 19. фебруар 2013.

SNSD donio odluku: Džombićeva vlada odlazi polovinom marta; Cvijanovićeva novi premijer


piše: Slobodan Vasković

Vlada Aleksandra Džombića biće smijenjena u drugoj polovini marta ove godine, odluka je koju je donio vrh Saveza nezavisnih socijaldemokrata na insistiranje predsjednika te stranke Milorada Dodika.

Dodik je tako još jednom pokazao da je neprikosnoveni vladar SNSD-a, jer je “na mišiće” progurao svoj “spasonosni plan” za koji smatra da će
zaustaviti dalji pad njegovog rejtinga.

Taj plan, kako sam nedavno i objavio, između ostalog, predviđa promjenu Vlade RS, prekomponovanje skupštinske većine, raskid odnosa sa SDS-om na nivou BiH, te brojna i veoma krupna kadrovska pomjeranja.

“Stvari su otišle predaleko i preduboko. Džombić mora da ide i tu neće biti nikakvih promjena”, potvrđeno mi je u vrhu SNSD-a i naglašeno da će ostatak prvobitnog Dodikovog plana “najvjerovatnije doživjeti izvjesne promjene”.

Prema riječima sagovornika, novi premijer biće Željka Cvijanović, “jer je ona u svim opcijama”. Isti izvor je potvrdio da se Igor Radojičić protivi smjeni Vlade RS, “ali to nije toliko oštro i snažno da bi Dodika spriječilo u njegovoj namjeri da eliminiše Džombića”.

Dodik i Džombić tek na javnim skupovima progovore koju riječ “forme radi”, a ne razgovaraju već mjesecima i njihovi odnosi su “posve neprijateljski”.

Nebojša Radmanović prihvatio je smjenu Vlade RS, uz uslov da njegov pulen Željko Kovačević ostane ministar “ili dobije još kvalitetnije mjesto”. Ta kvalitetnija pozicija jeste direktorska fotelja u “Elektroprenosu BiH”, a interesantno je da je nedavno Džombić opstruisao postavljanje Kovačevića na tu funkciju. Sada je jasno da je to činio, kako bi odložio svoju smjenu.

U vrhu SNSD-a odlučeno je da sa ministarske pozicije mora biti smijenjen Ranko Škrbić, a razlog je što je pod njegovim vođstvom potpuno devastirano zdravstvo. Uz to, Škrbić je “ogrezao u malverzacijama i kriminalu i SNSD više ne može da trpi pritisak koje je njegovo nezakonito ponašanje izazvalo u javnosti”. Umjesto Ranka Škrbića na mjesto ministra zdravstva dolazi Dr. Slavko Manojlović, hirurg-ortoped u klinici Zotović u Trapistima.

Sigurno odlazi i Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova, čije je sedmogodišnje šefovanje ovom institucijom u SNSD-u ocijenjeno kao veoma loše.
“Čađo za sedam godina nije uspio da ovlada MUP-om, a uz to je napravio još brojne probleme koje je sada gotovo nemoguće prevaziđi. On mora ići i to je jednoglasan stav”, tvrde u vrhu SNSD-a. Umjesto Stanislava Čađe na mjesto ministra unutrašnjih poslova zasjeo bi Zoran Mandić, načelnik kriminalističke uprave u MUP-u RS.

Iako je i Zoranu Tegeltiji upitan ostanak na poziciji ministra finansija, još uvijek nije odlučeno da će on napustiti taj resor i oko toga se “lome koplja”. Njega bi, ako u SNSD-u odluče da ga smijene, trebalo da zamijeni Dalibor Tomaš, brat blizanac nedavno imenovanog direktora Fonda zdravstva Darka Tomaša.

Uz pomenute funkcionere koji drže najvažnija ministarstva, odlazi još najmanje 6-8 njihovih kolega iz Džombićevog kabineta.

Dodik namjerava da iz Vlade RS potpuno izbaci kadrove Socijalističke partije Petra Đokića i Goranu Zlatković, tako da bi novu skupštinsku većinu činili samo kadrovi SNSD-a, DNS-a i stranaka sa centralom u Sarajevu.
Nakon toga socijalisti bi se našli na udaru institucija i „borbe protiv kriminala i korupcije“. Prema riječima našeg sagovornika, ni ova odluka nije do kraja iskristalisana u vrhu SNSD-a, te će se o definitivnom odlasku/ostanku socijalista u vlasti odlučiti narednih dana.

“Kako bi se izdefinisali svi detalji, vrh stranke dao je sebi još mjesec dana prije nego li smijeni Džombića”, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, postoji “nikad širi front” koji zahtijeva i odlazak Dragana Davidovića sa mjesta direktora RTRS-a.
“Međutim, niko se ne smije zakleti da će Davidović zaista i biti smijenjen, jer je on dosad u nekoliko navrata bio u sličnoj situaciji, pa je svaki put uspio da opstane. Istina, nikada ovoliki broj visokih funkcionera nije bio za njegovu smjenu kao sada, ali to još uvijek nije definitivno siguran znak da on i odlazi”, tvrde izvori iz vrha SNSD-a. 

Oni navode da je upitna i posljednja stavka Dodikovog plana, koja podrazumijeva raskid partnerstva sa SDS-om u zajedničkim organima BiH. Dodik je imao namjeru da izbaci SDS, ali da ne traži smjenu Mirka Šarovića sa ministarskog mjesta u Savjetu ministara BiH, smatrajući da bi na taj način mogao izazvati podjelu unutar SDS-a.

“Mislim da se neće ići u ovom pravcu, jer je previše osjetljivo, a postoji i varijanta da se bez SNSD-a napravi vlast u Sarajevu. Čak i u najboljim okolnostima, smjena kadrova iz SDS-a u savjetu ministara trajala bi mjesecima; vidjeli ste kako je teško išlo sa izbacivanjem SDA”, obrazlažu moji izvori vrlo vjerovatan odustanak vrha SNSD-a od raskida platforme sa SDS-om.

Arhitekta Dodikovog „spasonosnog plana“ je crna eminencija vlasti Slavko Mitrović, koji je Dodika ubijedio da pomenutim potezima u potpunosti vraća sve konce u svoje ruke. Mitrović je najveći zagovornik dovođenja Željke Cvijanović na čelo Vlade RS, svjestan njene nekompetentnosti, što mu je (s pravom) siguran dokaz da će je biti mnogo lakše kontrolisati nego Džombića.