среда, 13. фебруар 2013.

Šarić prao novac i preko “Komgrapa”, firme Slobodana Stankovića; Mišković uvezao Dodika i Ćopića


piše: Slobodan Vasković

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal iz Beograda intenzivno vodi istragu o poslovanju firme „Komgrap“, te načinu na koji je privatizovana.
Narkobos Darko Šarić oprao je preko „Komgrapa“ milione evra, o čemu je Specijalno tužilaštvo do sada pronašlo nepobitne dokaze.

„Komgrap“ je učestvovao u izgradnji beogradskog naselja „Belvil“, što je projekat Miroslava Miškovića.

 „Tokom ovog posla, Šarić je milionska sredstva oprao preko Komgrapa, ali, nije to jedini prljavi novac koji je opran preko ove nekada ugledne firme-kroz njihovo poslovanje provučeni su i milioni od brojnih drugih prljavih poslova, o kojima zbog interesa istrage u ovom trenutku ne mogu više govoriti“, kaže naš izvor, koji je detaljno upućen u istragu oko „Komgrapa“. Prema njegovim riječima, i novac koji je nezakonito izvlačen iz Republike Srpske legalizovan je preko „Komgrapa“.

Naš izvor dalje tvrdi da je „Komgrap“ poslove na izgradnji „Belvila“ dobio lično od Miškovića, od kojeg je to tražio Milorad Dodik. Većinski vlasnik „Komgrapa“ je tajkun Slobodan Stanković, koji je u posjed ove firme došao 2007. godine, plativši je svega 4,3 miliona Evra.

„Slobodan Stanković obuhvaćen je istragom o Komgrapu, kao i prvi čovjek te firme Darko Matijašević. U ovom trenutku rano je govoriti da li u cijelom ovom poslu ima ili nema Dodika“, kaže naš sagovornik.

Interesantno je da Stanković već godinama nije ušao u poslovne prostorije „Komgrapa“, već se sa Matijaševićem sastaje po beogradskim restoranima. Matijašević je svojevremeno bio ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS.

Beogradski mediji već gotovo tri godine tvrde da je Darko Šarić, odbjegli narko-bos, finansirao  izgradnju naselja “Belvil” sa nevjerovatnih 100 miliona evra! “Novi magazin” je objavio da Uprava kriminalističke policije MUP Srbije u saradnji s austrijskim istražnim organima ispituje sumnju da je sto miliona evra kreditnog aranžmana za izgradnju ovog naselja na Novom Beogradu obezbijeđeno novcem kriminalne grupe Darka Šarića.

U njihovom izvještaju (MUP Srbije, op.aut.) se navode dvije sumnjive transakcije - prva tranša, vrijedna 81.566.000 evra odobrena je u periodu 2007-2008, a druga, vrijedna 17.924.000 evra u periodu 2008-2009. godine.
Darko Šarić je za plasman novca koristio ofšor kompanije iz SAD i firme s Kipra, a oba kredita uplaćena su na račun firme „Blok 67 asosijets Beograd“, koja je nosilac izgradnje naselja “Belvil”, a čiji je jedan od osnivača „Delta rilestejt“ d. o. o. u Miškovićevom vlasništvu!
Osnivač „Delta rilestejt“ d. o. o je kiparska firma „Hemslejd trejding limitid“, koja je u vlasništvu Miroslava Miškovića.
Naselje “Belvil” ima 2.200 stanova, njegova projektovana vrijednost je oko 200 miliona evra, ali nekoliko stotina stanova nije prodato. Sumnja se da je to dio koji sleduje Darku Šariću.
Beogradski mediji objavili su i da je Mišković tokom 2009. i 2010. godine pomagao Darku Šariću da dobije kredit kod Univerzal banke od pet miliona evra.

Miroslav Mišković pomogao je i Zoranu Ćopiću da dođe do Milorada Dodika u vrijeme kada je namjeravao da kupi šećeranu u Bijeljini. Njegova firma "Agrokop" je u decembru 2009. godine kupila većinu akcija Šećerane.

U to vrijeme Dodik je bio premijer, a Ćopić se sa njim u kabinetu predsjednika Vlade RS našao najmanje pet puta. Prvi kontakt Dodika i Ćopića bio je u prvoj polovini 2009. godine, a sastali su se u beogradskom hotelu “Interkontinental”. Tu je i dogovoren konačan način preuzimanja Šećerane.

Nema nikakve sumnje da je odluku o prodaji Šećerane Ćopiću donio tadašnji premijer Dodik, jer bez njegove saglasnosti ta operacija nije bila moguća.

Sasvim je drugo pitanje da li je Dodik tada znao ko je Ćopić i sa čijim parama kupuje šećeranu?! Interesantno je da nijedan medij u RS nije pokušao ni da pokrene pitanje moguće povezanosti članova Vlade RS sa Šarićevim klanom, posebno zbog činjenice da je Ćopić i uhapšen zbog pranja novca narkobosa. Po tom pitanju je aposlutna tišina, ali ni to neće još dugo trajati, jer beogradsko tužilaštvo intenzivno radi na raskrinkavanju svih Šarićevih veza, ne samo u Srbiji, već i u RS. I napravili su značajne pomake.

Još je interesantnija činjenica da Dodik ništa ne zamjera Miškoviću, čak ni nakon njegovog hapšenja i otrkivanja veza sa Šarićem, premda mu je srbijanski tajkun preporučio Ćopića. Jasno je da Specijalno tužilaštvo RS nije imalo snage da sprovede stvarnu i detaljnu istragu oko Ćopića i njegovih poslova i zaštitnika tih poslova u RS, te nije ni za čuditi da im je optužnica pala na Vrhovnom sudu. Osim ako to nije cijena za Ćopićevo ćutanje.

Oktobra 2009. godine, usvojen je plan reorganizacije Šećerane (bila tada u stečaju), i odlučeno je, uz amin Vlade RS, da strateški partner postane banjalučko preduzeće „Agrokop“ eksport import, čiji je vlasnik Ćopić. On je otkupio dugovanja šećerane i pokrenuo proizvodnju.
Početak proizvodnje su svečano otvorili tadašnji ministar Radivoje Bratić i načelnik Bijeljine Mićo Mićić početkom oktobra 2010. godine (dva dana prije opštih izbora u BiH).

Krajem decembra prošle godine Vrhovni sud Republike ukinuo je prvostepenu osuđujuću presudu banjalučkog Okružnog suda, kojom je Zoran Ćopić  osuđen na pet godina zatvora zbog "pranja novca" narko-bosa Darka Šarića i vratio predmet na ponovno suđenje.
Prvostepenom presudom Ćopić je osuđen na pet godina. Postupak je tako vraćen banjalučkom Okružnom sudu, gdje će biti sprovedeno novo suđenje Ćopiću.
Prema navodima u prvostepenoj presudi, Zoran Ćopić je od 2008. pa do polovine 2010. godine "oprao" veću količinu novca koji je stečen prodajom droge narko-bosa Darka Šarića.
"Prljav novac" upotrijebljen je i za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini, čiji je većinski vlasnik postao Ćopić.
Zoran Ćopić se, prema navodima iz optužnice, udružio sa Darkom Šarićem i njegovim saradnicima iz Srbije da novac, za koji je znao da je zarađen trgovinom narkoticima, ubace u privredne tokove Republike Srpske i Republike Srbije.
On je u dogovoru sa drugooptuženim Dragom Nižolom, direktorom Ćopićeve firme Avio Rent, te Ljubom Mrđenom, direktorom Ćopićevog Agrocoopa iz Banje Luke, Šarićev novac dobivao preko 14 ofšor firmi. Nakon toga, prljavi novac su miješali sa legalnim novcem i ubacivali ga u legalne privredne tokove, čime su prikrivali njegovo stvarno porijeklo.
Preko 9,3 miliona KM prljavog novca uplaćeno je na devizne račune firme Agrocoop export-import Banja Luka u periodu od kraja 2008. do sredine 2009. godine. Ćopić je dio novca upotrijebio za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina, a ostatak je prebacivao na račune drugih njegovih firmi u BiH i Srbiji.
Najveći dio novca – 5,4 miliona KM – na račun Ćopićevog Agrocoopa su uplatile firme Lafino Trade LLC i Mattenico LLC, registrovane u američkoj saveznoj državi Delaware. Srbijansko tužilaštvo je ranije utvrdilo da su obje firme u vlasništvu Darka Šarića.
Centar za istraživačko novinarstvo je nakon Ćopićevog hapšenja objavio da je Agrocoop uplaćivao novac za privatizaciju Fabrike šećera Bijeljina, u istom periodu kada je novac od Šarića pristizao na račun banjalučke firme.

Sedam dana prije njegovog hapšenja, Ćopić je u intervjuu za novinare sarajevskog i srbijanskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) negirao da je novac od Šarića dobio sa ciljem da ga opere. Rekao je da mu Šarić duguje novac za kupovinu Mitrosrema, jednog od najvećih srbijanskih poljoprivrednih kombinata.
Zoran Ćopić uhapšen je krajem aprila 2011. godine i oduzeta mu je imovina vrijednosti cca 20 miliona KM.