четвртак, 7. фебруар 2013.

Ekskluzivno: “Telekom Srpske“ Radišićevom „Grand trade“ neće isplatiti ni marke, jer ugovor vrijedan 120 miliona propada

piše: Slobodan Vasković

Ugovor između “Telekoma Srpske “ i kofer firme “Grand trade” neće biti realizovan, potvrdili su nam sagovornici iz vrha vlasti Srbije. Razlog leži u činjenici da firma tajkuna Mileta Radišića nije u stanju da izvrši obaveze preuzete ugovorom.

Zgrada u koju je trebalo da useli “Telekom Srpske” morala bi, prema ugovoru, biti završena tokom ove godine, ali to je nemoguća misija, jer “Grand trade” nema nikakvih šansi da taj objekat završi u predviđenom roku.

“To je najelegantiji način da naša vlada (Srbije, op.aut.)  izađe iz ovog višestruko štetnog i kriminalnog posla sa Dodikovim tajkunom”, bio je izričit jedan od sagovornika.On je još rekao da je Dodik pokušao intervenisati kod Vlade Srbije da se ovaj posao realizuje, "ali je naišao na zatvorena vrata".

Prema potvrđenim informacijama, ugovor između “Telekoma” i firme “Grand trade” vrijedan je ravno 61 miliona Evra, odnosno oko 120 miliona KM.

Ugovorom je precizirano da Radišićeva firma “Telekomu” izdaje 15 000 m2 prostora po cijeni od 17 Evra po kvadratu. Ugovor je potpisan na 20 godina. To znači da bi “Telekom”, da je Radišić uspio da izgradi objekat, mjesečno plaćao kiriju od 255 000 Evra, odnosno godišnje bi za zakup izdvajao 3.060.000 Evra. Ta cijena za 20 godina iznosila bi 61 milion Evra.

Početkom septembra (08.) prošle godine objavio sam tekst pod nazivom  - “Telekom Srpske“ Radišićevom „Grand trade“ isplaćuje 254.099.050 KM -, baziran na  Odluci Upravnog odbora „Telekoma Srpske“, donesenoj 09.04.2008. godine, kojom se „odobrava zaključenje Ugovora o dugoročnom zakupu poslovnog prostora sa zakupodavcem Grand trade d.o.o. Banjaluka u zgradi koja će se izgraditi, ukupne bruto površine od 21.093,5 m2, u iznosu od 22 (dvadesetdva) evra po svakom kvadratnom metru zakupljenog prostora, mjesečno, bez poreza na dodatu vrijednost“.
U Odluci se još navodi da će se Ugovor o zakupu „zaključiti na vremenski period od dvadeset godina od dana početka zakupa“.

Dvije sedmice kasnije (24.09.2012.), “Telekom” je u svom saopštenju potvrdio postojanje Ugovora sa “Grand trade”, ali su odgovorni iz te firme odbili da saopšte njegovu vrijednost. „Dužni smo informisati javnost da je m:tel sklopio poslovni aranžman sa kompanijom Grand Trade početkom ove godine“, navedeno je, između ostalog, tada u Saopštenju za medije m:tel-a.

U Saopštenju su demantovali da je potpisani ugovor težak 254.099.050 Konvertibilnih maraka, ali nije navedeno kolika je njegova stvarna vrijednost.

„Nijedan od uslova ugovora i cifre od stotine miliona sa kojima se spekuliše u javnosti nisu tačni i daleko su od stvarno ugovorenih“, tvrdili su tada iz ove firme.

Ispostavilo se da Ugovor jeste težak ravno 120 miliona KM.

Uprkos činjenici da su Radišićevi (čitaj Dodikovi) apetiti prepolovljeni u odnosu na prvobitnu Odluku UO Telekoma, kojom su trebali inkasirati cca 254 miliona KM, i ovaj Ugovor je krajnje štetan po srbijansku firmu.

Nova vlast u Srbiji, prema riječima naših beogradskih izvora, sebi nikako “i ni po koju cijenu” nije mogla dozvoliti realizaciju ovog štetnog i kriminalnog ugovora, te je iskoristila činjenicu da Radišić ne može završtiti zgradu, kako bi u pogodnom momentu raskinula ovaj dokument.

“Čak i da Radišić nekim čudom uspije završiti objekat, ugovor će biti raskinut”, eksplicitni su naši sagovornici.  

Ranije sam objavio da Radišić u cijeli ovaj posao ne bi uložio niti pfeniga, a nakon njegovog završetka ostao bi mu objekat vrijedan cca 250 miliona KM, plus pare od „Telekoma“.

Radišićeva firma je, maltene, fiktivna i od imovine ima samo 27 dunuma zemljišta do kojeg je došla pod, najblaže rečeno, sumnjivim okolnostima.
Mjesecima su, prošle godine, banjalučani šetali gradom u znak protesta protiv uništenja još jedne zelene površine u centru grada, ali bilo je uzalud.
Radišić je krenuo u izgradnju objekta na zemljištu koje mu je grad nezakonito dodijelio, a kompletna Vlada RS našla mu se na usluzi, u pokušaju da ovaj nelegalni posao ozakone.

vezani tekstovi: 
Ekskluzivno: “Telekom Srpske“ Radišićevom „Grand trade“ isplaćuje 254.099.050 KM 

M:tel potvrdio da je ova firma potpisala ugovor o zakupu sa Radišićevim „Grand trade“, ne navodeći njegovu vrijednost 

„Grand trade“ u „Picinom parku“ - počeci