субота, 23. фебруар 2013.

Goran Zubac opstruiše istrage SIPE


piše: Slobodan Vasković


Direktor SIPA Goran Zubac je prije par dana najavio velike akcije i hapšenja ministara, direktora javnih preduzeća, tajkuna.... Po Zupčevih javnim istupima bi se reklo da je on veoma ozbiljan u svojim namjerama da SIPA konačno usmjeri u otvorenu borbu protiv kriminala i korupcije, ali, nažalost, to je daleko od istine. Zubac ne samo da nema ozbiljne namjere da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, već teško kontaminira istrage SIPA koje su u toku.

Prema pouzdanim informacijama, Zubac je, prilikom svog nedavnog boravka u Banjaluci, Milorada Dodika izvjestio da SIPA vodi intezivnu istragu o zloupotrebama koje je počinio Ranko Škrbić kao ministar zdravlja Republike Srpske, potom o krčmljenju desetine hektara zemljišta, koje je koristila Poljoprivredna škola u Banjaluci, kao i o poslovanju Osiguravajućeg društva „Aura“.

Nema sumnje da je ovakvim svojim neprofesionalnim i cinkaroškim postupkom Zubac ugrozio istrage SIPA i potpuno ih obesmislio, posebno zbog činjenice da su osobe umiješane u ove afere bliske Miloradu Dodiku i da je sasvim realno da u svim tim poslovima ima i samog Dodika.

SIPA istražuje Škrbićeve poslove sa sarajevskom firmom „Bosna med“, vlasnika Mehe Mušića, u kojima je Fond zdravstva RS oštećen za desetine miliona maraka. Kada je u pitanju Poljoprivredna škola i njen direktor Edi Haneš, poznato je da je to kriminal bez presedana, jer je desetine hektara gradskog građevinskog zemljišta dato budzašto Dodikovim tajkunima, koji su ga dobili u zamjenu za bezvrijedne parcele u ruralnim područjima oko Banjaluke i Laktaša. Glavni menadžer ovih prljavih poslova sa zemljištem Poljoprivredne škole je Budimir Stanković, Dodikov kum.

Stanković je izuzetno nasilna osoba, a Ljubo Gladović, vlasnik prijedorskog „Makroproma“ ga je svojevremeno optužio da mu je poslao profesionalne ubice, koje su mu pucale u usta. Ovaj pokušaj ubistva desio se u Zagrebu, a Gladović je, srećom, preživio. Budo Stanković je smrću prijetio i nekim zaposlenima u banjalučkoj gradskoj upravi, a svojevremeno i samom Slobodanu Gavranoviću, aktuelnom gradonačelniku Banjaluke. Okružno tužilaštvo Banjaluka je o nekima od tih prijetnji vodilo istrage, ali ih nikada nije dovelo do kraja.

Prema pouzdanim informacijama, Budimir Stanković je na nekoliko mjesta ustvrdio da će se fizički obračunati sa svima onima koji iznose u javnost dokaze o kriminalu koji je počinjen sa zemljištem banjalučke Poljoprivredne škole. (Budimir Stanković je potpisniku ovih redova otvoreno prijetio krajem maja prošle godine u centru Banjaluke.) Ukoliko Stanković ostvari svoje zle namjere, koje najavljuje poslednjih mjesec dana, najveći krivac za to biće Goran Zubac, jer je on, de facto, tog kriminalca posredno obavijestio da ga SIPA istražuje.

Kada je u pitanju Osiguravajuća kuća „Aura“ u nju je IRB RS uložila dva miliona maraka za dokapitalizaciju, mada „Aura“ uopšte nije ispunjavala uslove da bude osiguravajuće društvo. Iza „Aure“ su, međutim, stajali braća Milorad i Goran Dodik, što je bila najbolja garancija da će dobiti novac od IRB-a.

Posle svega, očito je da Goran Zubac nema namjeru da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom, već da zloupotrebljava poziciju direktora SIPA, tako što dojavljuje o akcijama istražilaca Agencije onima koji su predmet istraga.

Vezani tekstovi:
“Grobar zdravstva Škrbić pada, jer nije htio da dijeli plijen”

“Tri miliona maraka za osiguranje i auto-servis”

“Zaradili 27 miliona KM na zamjenama zemljišta u Banjaluci” 

 “Prijetnje, psovke i kaciga”