недеља, 17. фебруар 2013.

Eksproprijacija zemljišta za autoput Banjaluka-Gradiška: Za 124 m2 RS platila milion i sto hiljada KM


piše: Slobodan Vasković

Pljačka državnih para na izgradnji autoputa Banjaluka-Gradiška bila je sveobuhvatna, temeljna, izuzetno efikasna i u njoj su učestvovali čelnici najvažnijih institucija Republike Srpske koje su imale bilo kakvog dodira sa ovim projektom. Bezbroj puta sam ranije dokumentovao da je na prvih 5,7 kilometara dionice ukradeno 66 miliona Konvertibilnih maraka, te da je na ostatku izgradnje puta i građenju Mahovljanske petlje oteto još najmanje toliko.
Glavni vinovnici ove gigantske prevare su Milorad Dodik, Slobodan Stanković, kao i hor ministara, direktora direkcija i ostalih šarafa i šarafčića, koji su učestvovali u izgradnji autoputa. Činjenica je da je na radovima na ovoj, već sada dobro propaloj cesti, otet lavovski dio para, ali, prema dokumentima koji su u našem posjedu, otimalo se i na otkupu privatnog zemljišta, preko kojeg je prelazio autoput.

Nisu postojala nikakva pravila pri otkupu zemljišta, sem jednog: preplatiti ga po nekoliko desetina, pa i stotina puta, posebno ako je vlasnik tog zemljišta neko blizak vlasti. Tako su, prije nogo što je počela izgradnja autoputa, mnogi koji su bliski vlasti kupili desetine dunuma na predviđenoj trasi po cijeni od marku do dvije KM po metru kvadratnom, da bi kasnije, ti isti, to zemljiše Republici Srpskoj prodavali po cijenama koje su dosezale i do 150/200 KM, pa i skuplje, po metru kvadratnom.    

Takođe, zemljište je otkupljivano i kada nije uopšte bilo nikakve potrebe za tim, a za isto su izdvajana milionska sredstva. Iz Rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) broj: 21.05/473-322/08, datiranog 26. 12. 2008. godine, vidljivo je da je RS bilo potrebno 124 metra kvadrata poljoprivrednog zemljišta/voćnjaka (čiji je vlasnik Cvijan Jovanović) na dionici autoputa Gradiška-Mahovljani, a da je RS, sasvim nepotrebno, otkupila šest dunuma (6.000 metara kvadratnih) Jovanovićevog zemljišta, plus njegovu kuću. Sve to plaćeno je 1.100.000 KM, premda realna vrijednost kompletnog imanja, zajedno sa domaćinstvom, u najboljem slučaju nije prelazila 200.000 KM.

Da ne bi bilo nikakve zabune tih 124 metara kvadratnih nisu bili usred Jovanovićeve kuće niti voćnjaka, već na samom kraju tog placa i radilo se o parcelici potrebnoj RS u dužini od 124 metra i širini jednog metra. Ne morate biti previše stručni da bi razumjeli da se moglo radovima izvesti da ni ta 124 kvadratna metra uopšte ne budu potrebni. Da se to učinilo, ne bi bilo pljačke.

Rješenje za ovaj kriminalni posao u prvom stepenu izdala je Područna jedinica RUGIP iz Laktaša, a na njega se žalilo Pravobranilaštvo RS (sjedište zamjenika Banjaluka).

„U žalbi žalitelj navodi da je predlagač u prijedlogu za eksproprijaciju predložio eksproprijaciju svega 124 metra kvadratna poljoprivrednog zemljišta/voćnjaka, a usvojenim rješenjem je dozvoljena eksproprijacija više od šest hiljada metara kvadratnih zemljišta sa kućom i pratećim objektima, ističući da cijena koju bi korisnik eksproprijacije na osnovu pobijanog Rješenja, a prema dosadašnjim procjenama, iznosila i više od 300.000 KM nego što je planirano prilikom podnošenja prijedloga, a RS bi izvršenjem Rješenja došla u posjed i vlasnišvo nepokretnosti koja joj sa ekonomskog aspekta nije potrebna“, navodi se u Rješenju RUGIP-a, kojim je odbijena žalba Pravobranilaštva RS.

Ovakvo kriminalno Rješenje odobrio je, bez sumnje, Tihomir Gligorić, direktor RUGIP-a, premda ga on nije potpisao, već je to učinio neko od njegovih podređenih.
Fascinantan je bezobrazluk koji izbija iz obrazloženja ove kriminalne odluke i iz kojeg se kristalno jasno vidi kako najviši državni funkcioneri zloupotrebljavaju zakone kako bi opljačkali RS.  

„Na zahtjev vlasnika eksproprisaće se i preostali dio nepokretnosti ako se pri eksproprijaciji jednog dijela nepokretnosti utvrdi da vlasnik nema privrednog interesa da koristi preostali dio, odnosno ako je usljed toga na preostalom dijelu onemogućeno ili bitno pogoršana njegova dotadašnja egzistencija ili mu je onemogućeno korišćenje preostalog dijela nepokretnosti“, navodi se u kriminalnom Rješenju RUGIP-a.

Kada to prevedemo na svakodnevni jezik, ispada da je RUGIP utvrdio da su 124 metra kvadratna, koje je trebalo oduzeti Jovanoviću, i koji se nalaze na rubu njegove zemlje, njega onemogućili da na preostalih šest dunuma radi i proizvodi. To je apsolutno nemoguće. Ovdje je riječ o bezobraznoj zloupotrebi pomenute Odredbe, koja se primjenjuje u sasvim suprotnim slučajevima, npr. u situacijama kada se nekom fizičkom licu ekspropriše nekoliko dunuma zemlje, a ostavlja mu se u vlasništvu par stotina kvadrata.  
Ovakvih slučejeva je, nažalost, na desetine. I nikom ništa, a svi se dnas pitaju gdje su pare?!