понедељак, 30. октобар 2023.

Skajistrage i istrage o Skajistragama

foto: Pixabay

Piše: Slobodan Vasković


Irfan Čengić (SDP) novi je načelnik opštine Stari Grad nakon što je na prijevremenim izorima pobijedio, prilično ubjedljivo, Dženana Selimbegovića, kandidata SDA.


Pobjedom Čengića, opština Stari Grad u Sarajevu dobila je novog načelnika.


Čengić dolazi na tu poziciju nakon Ibrahima Hadžibajrića, koji je prvi političar čije su zločinačke Skajaktivnosti detaljno raskrinkane, kao i brojne i duboke veze sa narkopodzemljem, te teški kriminalni akti što ih je počinio.


Hadžibajrić, kao i njegov sin Said, dio su narkomreže Admira Arnautovića Šmrka i nisu jedini.


Prvi sam počeo pisati o vezama Hadžibajrića i Šmrkovog klana; Malo ko mi je vjerovao, ali na kraju se ispostavilo da sam u nizu tekstova objavio samo dio zla koje je počinio SkajBeg.


Istrage koje su uslijedile nakon mog pisanja pokazale su koliko duboko su narkoklanovi involvirani u politiku i da im političari, ali i pravosudni i policijski organi, dio njih, služe kao alati.


Hadžibajrić je jedini političar koji je, do sada, završio iza rešetaka i izgubio funkciju zbog Skajaplikacije i veza sa narkokartelima. 


Međutim, nije jedini, a nije ni najznačajniji.


Ostali su još uvijek zaštićeni (u cijeloj BiH, u oba entiteta), a ključni razlog je što prljav, teškokriminalizovani visoki policijski funkcioneri manipulišu podacima koje su dobili u Skajaplikacijama; Preciznije, kriju i sklanjaju podatke koji se odnose na politilčare najvišeg ranga, ali i na brojne visokopozicionirane pripadnike narkoklanova.


Naravno, sve to izvrsno naplaćuju, tako da, nakon počinjenih teških zločina pomaganja narkokartelima, kao njihov sastavni dio, sada čine nove kriminalne akte i dodatno se bogate pružajući  “usluge skrivanja podataka iz Skaj aplikacija”.


Neću pominjati ničija imena (iako mi je dobar dio njih poznat) zbog istraga koje se vode, ali nije samo Šmrkov klan ili, pak, gang Bojana Cvijetića, protiv kojeg je podignuta optužnica (zajedno sa još 17 lica i tri privredna subjekta), imao veze sa pojedinim visokim policijskim funkcionerima i političarima koji su obavljali ili još uvijek obavljaju najznačajnije funkcije u državi i entitetima.


Paradoks je da se vode Skajistrage i istrage o Skajistragama.


Od nekog se moralo početi, ali nikako ne može sve završiti na Hadžibajriću, jer bi to bio težak poraz države od narkogangova i njihovih pripadnika involviranih u sve strukture i institucije države i entiteta. I brojnih opština.


Zvuči zastrašujuće kada se navede gdje su sve kraci narkohobotnica, ali, nažalost, to je jedina prava istina. 


Istina je i da neće sve završiti na Hadžibajriću i da će tek biti velikih iznenađenja i hapšenja; Nije optimizam, već surova, zastrašujuća realnost koju živimo.