среда, 11. октобар 2023.

Dodik šokiran pozivom na ročište u Sud BiH: Da li će se usuditi da ignoriše poziv, ne pojavi se pred Sudom i rizikuje raspisivanje potjernice za njim

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik, kao i njegova kleptokratskoklijentelistička antisrpska mreža, šokirani su pozivom Suda BiH na ročište o izjašnjenju o krivi u predmetu koji se vodi protiv Dodika i Miloša Lukića, direktora “Službenog glasnika RS”.


U ovom trenutku još ne znaju kako da postupe i svi čekaju Dodikovu odluku o tome da li će se pojaviti 16.10. ili će ići na odgađanje, nudeći kao opravdanje neki medicinski nalaz.


Vrlo je interesanta izjava Gorana Bubića, Dodikovog advokata, “da je riječ o političkom, a ne pravnom postupku, čija su meta institucije Srpske”.


Ova izjava ukazuje da se, kao opcija, razmatra i mogućnost nepriznavanja postupka, odnosno da Dodik odbije da se uopšte pojavi pred Sudom BiH.


Takav postupak značio bi raspisivanje potjernice za Dodikom, samim tim i privođenje, što bi ga dovelo u bezizlaznu situaciju, ali i otvorilo mu niz mogućnosti za dalje produbljivanje krize, realno i sukobe o kojima je vrlo precizno govorio njegov huškač Nenad Kecmanović.


Sam Dodik do ovog trenutka se nije oglasio o pozivu na Sud BiH, nije saopštio da li će se pojaviti, a ranije je tvrdio da će to učiniti.