субота, 7. октобар 2023.

Rafineriju Brod trebalo bi da preuzme Azerbejdžan; a mađarski MOL lanac benzinskih pumpi “Nestro-petrol”: Finalizacija ovog posla u Moskvi, krajem oktobra kada bi trebalo da Putin primi Dodika

Dodik i Alijev u Budimpešti

Piše: Slobodan Vasković


Rafineriju nafte u Brodu, koja je sada u vlasništvu Rusije, trebalo bi da preuzme Azerbejdžan, tvrde moji izvori iz diplomatskih krugova.


Finalizacija ovog posla trebala bi da se desi u Moskvi u koju Dodik, prema sopstvenoj najavi, putuje krajem oktobra ove godine.


Takav rasplet događaja dao se naslutiti i iz izjave Milorada Dodika, tokom njegove posjete Budimpešti, 20.08.2023. godine, gdje se sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.


Dodik je tada rekao da je “Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u Republici Srpskoj”

Prije toga, Dodik je, istim povodom, putovao u Azerbejdžan u maju ove godine kada se sreo sa tamošnjim premijerom Alijem Asadovim.


Ruska nafta, zbog sankcija EU toj državi, čiji je razlog agresija na Ukrajinu, ne može više da isporučuje naftu u BiH, ali bi to mogla, dijelom, preko Azerbejdžana.


Drugi bitan razlog ove “ekonomske akcije” jeste prodaja proizbodnja bitumena kojeg proizvodi Rafinerija Brod. Zalihe tog proizvoda koje su bile u Rafineriji su rasprodane, a velika je potražnja za njim, posebno iz Albanije. 


U istom “paketu” je i prodaja lanca benzinskih pumpi “Nestro petrol”, koje su, takođe, u vlasništvu Rusije, ali njih ne bi trebao preuzeti Azerbejdžan, već mađarska firma “MOL”.