понедељак, 16. октобар 2023.

Dodik, svojom krivicom, u “minskom pravosudnom polju”


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik pojavio se pred Sudom BiH da se izjasni po optužnici za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, ali nije se izjasnio; Nije ustao pred Sudijom; Nije razumio optužnicu, Nije htio reći lične podatke; Nije htio potvrditi ime oca; Nije potpisao Zapisnik…


Dodik je, ovim postupcima, iskazao potpuno nepoštivanje Suda i za očekivati je da bude kažnjen zbog toga, novčanom kaznom.


To je manji problem za Dodika od činjenice da je sebi dozvolio da Sud poistovjeti sa estradnom binom sa koje, svakodnevno, sipa ultrašund i brojne uvrede na račun svakog ko mu padne na um.


Onih koji se nije sjetio prije početka suđenja, pali su mu na um nakon završetka ročišta, pa je “kolekcija ispljuvanih” upotpunjena, iako nije ni za kakve izložbe, jer je već viđena bezbroj puta.


Sud nije estradna bina, još manje šator, pa tako ni Sud BiH, ma koliko o njemu loše mislili, i Dodikov nastup je potpuno promašen. Zapanjujuće je da mu njegovi advokati nisu ukazali na to, a ako jesu, onda su duboko svjesni da se Dodik, svojim ponašanjem, našao u “pravosudnom minskom polju” i da će posljedice njegovog namjernog i svjesnog ulaska u opasnu zonu biti katastrofalno loše po njega.


Dodik koji se i dalje ponaša bahato, primitivno i nasilno, nikako da razumije da je Sud mjesto gdje takvo ponašanje, po automatizmu, povlači posljedice loše po njega; Što se bude duže tako ponašao, to će posljedice biti teže i prije donošenja prvostepene presude.


Sud ne interesuje ni šta o svemu misli Antonio Gutereš, niti bilo ko drugi, kao što ga ne interesuje na koji način Dodik gleda na suđenje; Sud jedino interesuje potvrđena optužnica i članovi Zakona o krivičnom postupku po kojima je Dodik optužen.


Dodik je pred Sudom, uprkos bahatom, primitivnom ponašanju koje je, u brojnim trenucima djelovalo i kao istup starog, nikom zanimljivog pajaca, pokazao veliku nervozu i strah od samog suđenja.


Nije to moglo sakriti njegovo dobro poznato Šatorponašanje koje mu je svojstveno i po kojem je prepoznatljiv. 


Dodik je ogromnom problemu; Nerješivom za njega, rekao bih. 


Sam je izazvao situaciju u kojoj se našao, izmišljajući neprijatelje, lažući,

a da usta ni ne otvori, satirući narod na čijem čelu je zahvaljujući nasilnom potiranju njihove izborne volje.


Poodavno sam napisao da svako onaj koga Dodik tapše po ramenu ide na d 

                                                                                                                        o

                                                                                                                         l

                                                                                                                         e

Mogu samo dodati da sada svi oni poltroni iz Dodikove kleptokratskoklijentelističke mreže koji njega tapšu po ramenu, zbog “ponašanja” na Sudu BiH, na Dodiku primjenjuju njegovu taktiku nabijanja u “crnu zemlju”.


Kako god, ipak se kreće ka Dodikovom političkom kraju koji je neizbježan, jer je već svima dosadio i niko više nema vremena za njega.