уторак, 31. октобар 2023.

Dodik, preko svojih jurišnika, vrši ogroman pritisak na pojedine pripadnike SIPA i Tužilaštva BiH da lažno svjedoče u njegovu korist na Sudu BiH

piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik ne bira sredstva kako bi se pokušao odbraniti u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH.


Dodik djeluje u nekoliko “pravaca” kako bi pokušao oboriti optužnicu koja ga tereti za neizvršavanje odluka visokog predstavnika za BiH, a suđenje treba da počne 22.11. ove godine.


Osim što pokušava, rigidnim, retrgogradnim, ratnohuškačkim izjavama, izazvati incidente, pa čak i sukobe u BiH, ali i Regionu, Dodik istovremeno vrši ogroman pritisak na pripadnike institucija BiH, Tužilaštva i SIPA, koji imaju ili su imali dodira sa predmetom u kojem je optužen.


Prema mojim informacijama, potvrđenim iz nekoliko nezavisnih izvora, Dodikovi jurišnici vrše pritisak na pripadnike SIPA koji su ga saslušali po nalogu Tužilaštva BiH.


Pripadnici SIPA saslušali su Dodika, tokom istrage koju je vodilo Tužilaštvo BiH zbog neizvršenja odluka visokog predstavnika, 19.07.2023. godine.


Od njih se zahtijeva da na Sudu BiH svjedoče u korist Dodika tako što će izjaviti da su saslušanje “izvršili pod pritiskom” Tužilaštva BiH.


Jednostavnije rečeno, od pripadnika SIPA se zahtijeva da svjedoče da nisu htjeli raditi svoj posao, već da su saslušanje obavili tek nakon snažnog pritiska i navodnih prijetnji iz Tužilaštva BiH.


Na isti način, Dodikovi jurišnici pokušavaju “obraditi” i tužioce koji su, prvobitno, bili zaduženi za predmet, ali na njemu nisu radili, jer su se u tom trenutku nalazili na godišnjem odmoru.


Zbog toga su, umjesto njih, u Tužilački tim koji je podigao optužnicu protiv Dodika, imenovani drugi tužioci.


“Obrada” nesuđenih tužilaca je istovjetna “obradi” pripadnika SIPA - od tih tužilaca zahtijeva se da svjedoče da su odbili raditi na predmetu protiv Dodika i to zbog pritiska koji je na njih vršen iz vrha Tužilaštva BiH.


Za sada nema informacija o tome da su, bilo pripadnici SIPA bilo tužioci pristali na Dodikove pritiske, koji su ujedno i izdašne ponude da lažno svjedoče u njegovu korist.


I dalje nije isključena opcija da Narodna Skupština RS donese odluku da se Dodik ne pojavi na suđenju u Sudu BiH, ali takva odluka bila bi, defakto, Dodikova presuda samom sebi, jer bi se doveo pod razne vrste ograničenja, budući da bi za njim bila raspisana potjernica.


Kako se bude približavao 22. novembar stvari oko načina Dodikove odbrane će se zgušnjavati, a u ovom trenutku jedino je izvjesno da je još uvijek neizvjesno da li će se Dodik odlučiti da se ne pojavi u Sudu BiH. (nastaviće se)