четвртак, 5. октобар 2023.

Banjska - drugi dio/Najava sukoba u BiH: Dodik će, tvrdi Kecmanović, “žrtvovati mir za Srpsku, ali neće Srpsku za mir”


Piše: Slobodan Vasković


1.

U Beogradu je održana tribina pod nazivom “Slijedi li konačni obračun Zapada sa Srpskom” na kojoj su govorili analitičari sa platnog spiska Milorada Dodika - Vladislav Jovanović, Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Siniša Ljepojević, Dragomir Anđelković, Aleksandar Pavić, Željko Budimir, Slobodan Reljić, Predrag Ćeranić, Aleksandar Vranješ, Srđan Perišić i Đuro Bilbija, koji je bio i moderator Tribine.


Govorio je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.


Dodik nije bio na tribini, iako je najavljen. "Sakrio" se iza nje.


2.

Beograd je, po drugi put, svjesno izabran kako bi se stvorio lažni utisak da iza svega što je rečeno stoji zvanična vlast Srbije, što je, samo po sebi, pritisak na Srbiju.


3.

Nakon pažljivog slušanja Dodikovih analitičara ruske provenijencije, sam po sebi se nameće zaključak da je tribina imala lažni naziv - “Slijedi li konačni obračun Zapada sa Srpskom”, a da je njen stvarni naziv bio “Kako odbraniti Dodika koji je u sukobu sa Zapadom, ne birajući sredstva, žrtvujući srpski narod i zabijanjem što više noževa u leđa i srce Srbije”.


4.

Moglo bi se to reći i kraće: Stvarni naziv tribine je “Banjska - drugi dio”, jer je riječ o političkom udaru Dodika i njegovih plaćenika na Srbiju koji je nastavak udara paravojne ruske grupacije u selu Banjska na Kosovu, čiji je cilj bio slabljenje pozicija Srbije u pregovorima sa Kosovom, slabljenje pozicija Srba na sjeveru Kosova i pokušaj paljenja Balkana piromanskom rukom Rusije.


5.

Prije nego nastavim da, bez ikakvih rezervi naglasim da su među inspiratorima i organizatorima dešavanja u selu Banjska, sem Rusije, i Milorad Dodik, Nenad Stevandić, te još jedan dio ruskih sluga iz Srbije.


6.

Na tribini “Banjska - drugi dio” bio je prisutan i Dodikov kum Veljko Vukelić, pripadnik međunarodnih zločinačkih organizacija, jedan od najvećih pljačkaša resursa Republike Srpske. Uz njega se nalazio i Srđan Milović, visokopozicionirani pripadnik Vukelićevog kartela.


Njihovo prisustvo (sjede iza leđa Kecmanovića) samo po sebi daje kriminalni karakter tribini.


7.

Cicović je naglasio da je “optužnica protiv Dodika granica preko koje se ne može preći”, što je idiotizam; Valjda bi, po njemu, Dodik trebalo da nastavi vladati autokratski i činiti što god mu padne na um, a da optužnice protiv njega ne može i ne smije biti.


8.

“Uspjeh Zapada, koji je na izmaku snaga, zavisi od izdržljivosti Srba u Srpskoj i Srbiji” rekao je žeton analitičar Dragomir Anđelković, koji je, kao i obično, ispričao niz gluposti.


Anđelković je nastavio u svom mentalnopreuskom maniru tvrdeći da je  “pritisak” sa RS “prenesen na Milorada Dodika” i još se zapitao da li će, zbog toga, “Srbi opstati”, jer po njemu, slijedi “masovni egzodus Srba”.


“Zaboravio” je da je Dodik već trećinu Srba egzodusom eliminisao iz RS. I da se taj egzodus, zbog Dodika, a ne zbog Zapada, nastavlja. I da Srbi koji odlaze - odlaze na Zapad.


Potom je Anđelković snažno udario po Srbiji konstatacijom da je “Banjaluka čvrst orah i da RS služi kao uzor Srbiji kako bi trebala da brani Kosovo i dugi niz drugih nacionalnih pitanja”.


Za Anđelkovića je Srbija “izdjnička”, a Dodik baš pravi “patriota”; Šta reći o takvoj spodobi kao što je Anđelković?! 


Kakav je to ljudski jad koji ne preza da javno kaže kako “Srbija treba da postupa upola odlučno kao i RS”, nakon čega je isporučio Srbiji niz zadataka čijim izvršenjem treba da brani Dodika.


U Beogradu se, reče izlizani žeton, brani RS, kao i Kosovo. 


Kada bi bilo ko njega poslušao, Srba bi nestalo sa Planete.


9.

Taman kada sam pomislio da ne može gore, nastupio je Đuro Bilbija, citirajući, kako je rekao, jednog Jermena sa kojim je nedavno razgovarao.


“Jermenija gubi smisao postojanja zato što je izgubila Karabah”, rekao je taj Jermen Bilbiji, a Bilbija je zaključio da će”i Srbija izgubiti smisao postojanja ako izgubi Srpku”.


Naprasno je Bilbija zaboravio da je Dodik čestitao Ilhamu Alijevu, predsjedniku Azerbejdžana, na efikasnoj akciji, nakon koje se iselilo 120.000 Jermena iz Karabaha. Otišli su svi. U Jermeniju.


10.

Najtioksičniji je bio, uobičajeno, Nenad Kecmanović.


Govorio je i o Šmitu, ali to neću komentarisati - ostavljam to Njemačkoj i njihovim funkcionerima, koja, služeći se Dodikom, juriša na Srbiju. 


Posebno što Kecmanović prijeti novim građanskim ratom u BiH, a Bošnjake smatra “topovskim mesom Zapada”.


Još je Kecmanović “iskreno” žalio za Njemačkom, Sjevernim tokom koji ne funkcioniše, nazivajući je slugom SAD-a, a tamošnjeg premijera Olafa Šolca “američkim vazalom”. 


“Niko ne bi zaplakao za Šmitom”, rekao je Kecmanović. Njemačka će procijeniti da li je ovo prijetnja njihovom funkcioneru; Ja, lično, ću se suzdržati.


11.

I Kecmanović, naravno, smatra, da je Dodik isto što i RS, jer je “Kolonijalni Mehanizam” (čitaj “Zapad”) podigao optužnicu preko “nepostojećih Tužilaštva i Suda BiH” protiv Dodika.


A potom je Kecmanović iznio Dodikov ratni plan.


“Prekid komunikacije sa američkim i britanskim diplomatama; Zabrana Šmitu da kroči u Srpsku; Povlačenje predstavnika iz zajedničkih organa; Izdvajanje srpskog puka iz Oružanih snaga BiH; Mobilizacija rezervnog sastava policije; Jedinstvo vlasti i opozicije, i ono što je najvažnije, izlazak naroda na entitetske granice. Dodik neće propustiti da i na suđenju u Sarajevu parafrazira izetbegovića (Aliju, op.aut.) uoči rata: Nećemo žrtovati Srpsku za mir, ali hoćemo mir za Srpsku. Treba to da znaju”, zaprijetio je Kecmanović.


Nema nikakve dileme da Dodikova agenturna mreža čini sve da potpiri sukobe u BiH, ali i oteža dodatno političku situaciju Srbije u kojoj se trenutno nalazi.


Vjerujem da SAD neće nasjesti na ove podmukle podmetačine, dok za Njemačku nisam baš siguran. Vidjećemo.


12.

"Šmitova pronacistička prošlost kao jasna poruka Srpskoj i Srbima”, bila je tema notornog Aleksandra Pavića. 


Neću uopšte komentarisati to što je Pavić rekao; Prepuštam to njemačkim medijima koji nikako da se “sjete” ko je njihov Lutak u Banjaluci.


Poslušao sam i druge - Budimira koji je toliki poltron da mi se gadi napisati riječ o njegovim rektalnim analizama, kao i onim Aleksandra Vranješa, ambasadora BiH u Srbiji, koji je do prije nekoliko mjeseci govorio hrvatski, a sada se prebacio na ekavicu.


Još vježba, pa mu se omakne i koja ijekavska.


13.

Navedene interesuje samo jedno - uzeti novac i služiti Dodiku, potom i Rusiji; Ako ne njima, bilo kome drugom, a napadi na Srbiju trenutno su najplaćeniji poslovi.


Narod ih uopšte ne interesuje, jer bi bar u mikrodjeliću primijetili svu bahatost i brutalnost Dodikovog Režima i pljačkanje naroda do pozicije spržene zemlje.


Narod, njegovo stradanje, resurs je na kojem odlično zarađuju tako da i nije čudo što ga pominju tek uzgred; Isključivo kako bi Dodika promovisali u narod, nakon čega im narod nije ni potreban.


14.

Jedino što bih rekao nakon tribine davalaca srpske krvi jeste da - Slijedi konačni obračun Zapada sa Dodikom, ali ne i sa Republikom Srpskom. 


I njihov gazda će biti poražen u tom obračunu koji je sam otpočeo.