уторак, 10. октобар 2023.

16. Oktobar: Da li će Dodik postupiti u skladu sa Kecmanovićevom prijetnjom izrečenom u Dodikovo ime: “Nećemo žrtovati Dodika za mir, ali hoćemo mir za Dodika. Treba to da znaju”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik trebalo bi da se 16.10. ove godine pojavi pred Sudom BiH i izjasni o krivici - nepoštivanju/nesprovođenju odluka visokog predstavnika zbog čega je, zajedno sa Milošem Lukićem, direktorom “Službenog glasnika RS”, optužen.


2.

Trebalo bi, ukoliko ne bude imao kvalitetno opravdanje za odlaganje ročišta.


3.

Ukoliko ne nađe kvalitetno opravdanje za odlaganje ročišta, biće interesantno gledati kako Dodik stoji pred Sudijom, daje lične podatke, a nakon toga se izjašnjava da li se osjeća ili ne osjeća krivim.


4.

Mali paradoks u svemu je što Dodik stalno tvrdi da Tužilaštvo i Sud BiH ne postoje, ali će se ipak morati pojaviti pred “nepostojećim” državnim institucijama.


5. 

Nebitno je kako će se Dodik izjasniti o krivici, ali je bitno da se, prije ili poslije, mora pojaviti (ranije je najavio da će se pojaviti), jer može biti priveden ili Sud može da raspiše potjernicu za njim.


6.

Pred Dodikom je pet teških dana i ništa od svega što je do sada činio kako bi prisilio Tužilaštvo i Sud BiH da odustanu od procesa nije urodilo plodom. Nije urodilo ničim.


7.

Nisu ništa dobro po njega donijele ni brojne prijetnje incidentima, sukobima, od kojih je najopasnija ona koju je Dodikov huškač Nenad Kecmanović izrekao: “Dodik neće propustiti da i na suđenju u Sarajevu parafrazira izetbegovića (Aliju, op.aut.) uoči rata: Nećemo žrtovati Srpsku za mir, ali hoćemo mir za Srpsku. Treba to da znaju.”


8.

Pošto ni Dodiku, kao ni Kecmanoviću, nije do Republike Srspke, navedeni citat u prevodu glasi: “Dodik neće propustiti da i na suđenju u Sarajevu parafrazira izetbegovića (Aliju, op.aut.) uoči rata: Nećemo žrtovati Dodika za mir, ali hoćemo mir za Dodika. Treba to da znaju.”


9.

Budući da postoje jasne najave mogućih sukoba, da je Kecmanović iznio cijeli Dodikov Ratni Plan, koji glasi: Prekid komunikacije sa američkim i britanskim diplomatama; Zabrana Šmitu da kroči u Srpsku; Povlačenje predstavnika iz zajedničkih organa; Izdvajanje srpskog puka iz Oružanih snaga BiH; Mobilizacija rezervnog sastava policije; Jedinstvo vlasti i opozicije, i ono što je najvažnije, izlazak naroda na entitetske granice. Dodik neće propustiti da i na suđenju u Sarajevu parafrazira izetbegovića (Aliju, op.aut.) uoči rata: Nećemo žrtovati Srpsku za mir, ali hoćemo mir za Srpsku. Treba to da znaju”, pitanje je šta bi sve moglo da se desi u narednih pet dana i da li će Dodik pokrenuti bilo koju od navedenih opasnih akcija kojima bi se mogao “žrtvovati mir za Dodika”.


10.

Dodik je potpuno svjestan da će biti presuđen na kraju procesa koji neće dugo trajati - uz sva moguća odlaganja, najkasnije do početka marta.


Uz presudu, biće mu onemogućeno i obnašanje bilo koje funkcije, jer je i to jedan od zahtjeva Tužilaštva, uz zatvorsku kaznu (može biti presuđen na kaznu do pet godina zatvora.


11.

Sve sam to već navodio, kao i mogućnost da Dodik pobjegne koja je prije dva mjeseca bila mnogo veća nego danas, a u naredna dva biće još manja od one koja je na snazi danas.


Dodik je izjavio nekoliko puta da neće pobjeći. Međutim, kada je Dodik govorio istinu?


Bez obzira na to, nije više u prilici da odlučuje šta će sa samim sobom. 


12.

Dodik je hazarder, ali to u ovom slučaju nije toliko bitno, već kolika je cijena koju mora da plati kako bi bio smješten u “Sigurnu kuću” u Rusiji i da li je u toj cijeni i izazivanje sukoba u BiH?


Ukoliko jeste, a mnogo toga ukazuje da je tako, onda Dodik neće moći pobjeći; U suprotnom, bjekstvo je jedino što mu je preostalo.