четвртак, 19. октобар 2023.

Mračna Radišićeva “Kula” i njene nove žrtve: Dodik u oštrom napadu na najpoznatije blizance SNSD-a - Braću Tomaš, Darka i Dalibora

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik zahtijeva od Darka Tomaša da se povuče sa pozicije gradonačelnika Prnjavora.


Ukoliko se povuče, Dodik mu je obećao “neku poziciju” u Sarajevu.


Sukob Dodika i Tomaša je totalan i predsjednik SNSD-a, uporedo sa “ponudom” Tomašu da se povuče sa pozicije gradonačelnika, organizovao je težak napad na njega preko zamjenika gradonačelnika Slaviše Milankovića, potom predsjednika gradske Skupštine Željka Simića i Dražena Mikića, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a.



Tomaš i Simić prije par dana su za portal “Infoveza” demantovali da ima sukoba u Prnjavoru, ali nisu rekli istinu, već su pokušali zataškati veoma teške međusobne udarce koji ne prestaju.


Razlog za sukob Dodika i Darka Tomaša je brat blizanac gradonačelnika Prnjavora Dalibor Tomaš koji se usprotivio kupovini zgrade u vlasništvu Mileta Radišića za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).


Dalibor Tomaš član je Upravnog odbora UIO, u svojstvu “eksperta iz Republike Srpske”.


Tomaš je izuzetno blizak Zoranu Tegeltiji i dugo vremena bio je jedan od njegovih najbližih saradnika.



On se usprotivio kupovini zgrade, jer nije imenovan za ministra finansija u Savjetu ministara BiH. Na tu poziciju Dodik je postavio Srđana Amidžića, 22.08.2023. godine, kada je na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH potvrđeno njegovo imenovanje za novog ministra finansija i trezora BiH.


Prethodno je ta pozicija obećana Daliboru Tomašu, ali Dodik nije htio dozvoliti da Zoran Tegeltija, koji je sa pozicije  ministra finansija i trezora BiH imenovan na čelo UIO, ima “svog čovjeka”, u ovom slučaju, Dalibora Tomaša u Savjetu ministara BiH.


Da je to dozvolio Dodik ne bi imao nikakvu kontrolu nad finansijama BiH, već bi je prepustio Tegeltiji, što mu nikako nije odgovaralo.



Zato je prevario Dalibora Tomaša, a imenovao Amidžića, koji je nekada bio jedan od najbližih saradnika Igora Radojičića, bivšeg visokog funkcionera SNSD-a i bivšeg gradonačelnika Banjaluke. Amidžić je, u međuvremenu, potpuno okrenuo leđa Radojičiću i primakao se Dodiku.



Potez Dalibora Tomaša, koji se usprotivio kupovini zgrade od Radišića potpuno je izludio Dodika i krenuo je u otvoreni obračun sa blizancima: Cilj mu je da u potpunosti razvlasti Darka Tomaša, a Dalibora Tomaša ukloni iz UO UIO.


Mračna "Kula" MIleta Radišića nastavlja da guta nove žrtve.