петак, 3. јун 2022.

Puč u MUP RS


Piše: Slobodan Vasković


Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, nije više apsolutni vladar u ovoj instituciji. Štaviše, može se reći da je izvršen Puč u MUP RS i da su gotovo su vlast u toj takozvanoj instituciji preuzeli Kavčani Igor Dodik i Narko”General” Siniša Kostrešević.


Cilj je pokušaj spasavanja Kostreševića, a potom i Dodika od hapšenja. 

Iako je cilj uzaludan, jer će Narko”General” biti uhapšen, oni čine sve da to pokušaju spriječiti.


Potvrđuje to i nedavni događaj kada je Lukač pokušao da smijeni dvojicu policijskih funkcionera, pripadnika Kavačkog klana u RS, koje kontrolišu Igor Dodik i Kostrešević.


Lukač je namjeravao da ukloni sa dužnosti Aleksandra Vasiljevića (PU Zvornik) i Branimira Šehovca (PU Istočno Sarajevo), ali je Kostrešević, koji nema nikakve ingerencije po ovom pitanju, iako je direktor Policije RS, odmah intervenisao preko Igora Dodika i zatražio - “glavu za glavu”.


Konce je, naravno, vukao i vuče Milorad Dodik.


Kostrešević je tražio da Lukač smijeni Miloša Brkića (PU Banjaluka) i Bojana Škorića (PU Gradiška) kojem je nedavno profesionalni ubica Milivoje Lovrenović Čaruga zapalio vikendicu, kao protivtežu za Vasiljevića i Šehovca.


Već ranije sam objavio da Kostrešević ne podnosi ni Brkića ni Škorića (koji nisu nikakve “cvjećke”, dapače). Da podsjetim, Čaruga je Kostreševićev intimus.


Uz to je Kostrešević zahtijevao i da on imenuje sva četiri nova načelnika u navedenim PU, što Lukač nije prihvatio.



Nije smijenjen niko od teško korumpiranih, kriminalizovanih načelnika, a Igor Dodik i Narko”General” idu dalje - traže od Milorada Dodika da izdejstvuje novi zakon prema kojem načelnike Policijskih uprava imenuje direktor Policije, a ne ministar, kao što je tada slučaj. Ukoliko se to desi, Lukač će biti pretvoren u ikebanu, iako ni sada nije daleko od tog statusa.


Preskupo ga je došao dogovor kod Milorada Dodika u kojem je Šef Sekte tražio od njega, Kostreševića i Darka Ćuluma, šefa SIPA, da odmah prestanu sa sukobima, jer su mu, kako im je tada rekao, “svi potrebni”.


Pisao sam već o tome, a Lukač je sam sebe doveo u status ikebane onog trenutka kada je odustao od namjere da uhapsi Kostreševića kao jednog od Kumova Kavačkog klana u RS, zajedno sa mlađim Dodikom, te Dejanom Ilićem Tigrom, Sinišom Mijatovićem, Zoranom Stevanovićem (Zvornik) i Ljubanom Ećimom (Beograd).


Lukač je “prekombinovao” i postao žrtva vlastitih neostarivih ambicija što je Milorad Dodik vješto iskoristio da ga oslabi i ponovo, preko Igora Dodika i Narko”Generala”, stavi MUP pod svoju kontrolu koju nije imao godinama.


Uspješno izvedeni Puč u MUP-u RS ne znači ništa ni Dodiku, ni Kostreševiću, osim što ne moraju strahovati od Lukača, kao dosad, jer ne postoji ni teoretska šansa da Narko”General” ne bude uhapšen zbog trgovine narkoticima i zaštite Kavačkog NarkoKlana u RS.


Što se Lukača tiče, pokazalo se da je njegova snaga privid i da nije spreman niti odlučan da se obračuna sa Narko”Klanom”. Za šta, valjda, postoje jaki razlozi.


Zato su se oni bez problema obračunali sa njim. 


Sve navedene borbe su tek minijature, jer Sekta odlazi zauvijek u oktobru na deponiju i “pobjede” koje se u njima ostvaruju su samo dalji pad nekadašnje institucije u živo blato iz kojeg se može početi izvlačiti tek promjenom vladajućeg NarkoRežima, ranije nikako. (nastaviće se)