петак, 24. јун 2022.

Bitka za teritoriju i “poslove”: Izuzetno ozbiljan i opasan sukob Đorđa Ždrale i Miće Danilovića sa jedne strane, te Miroslava Škobe i Aleksandra Mičića, zvanog Aco Makedonac, sa druge strane

Đorđe Ždrale

Piše: Slobodan Vasković


Đorđe Ždrale koji je pušten iz zatvora 11.02.2022. godine, vrlo brzo se ponovo našao u samom vrhu Podzemlja na teritoriji Istočnog Sarajeva.


Ždrale je višestruki ubica, a 2010. presuđen je na 20 godina zatvora zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini.


Iza rešetaka je bio 12 godina, a Sud BiH ga je prije isteka kazne pustio na slobodu.


Odmah po izlasku iz zatvora, udružuje se sa Milutinom Mićom Danilovićem, paljanskim NarkoBosom, te njegovim najbližim partnerom Miroslavom Škobom.


Škobu dosad nisam pominjao, a bitno je znati da je riječ o veoma, veoma opasnom kriminalcu, spremnom na sve.


I Škobo je imao Skajtelefon, što je i očekivano od kriminalca njegovog kalibra, a godinama već sarađuje sa Danilovićem.

“Pojačanje” koje su dobili u Ždrali činilo ih je veoma jakim Gangom, dok su za pranje novca koji su zaradili u proteklih četiri mjeseca bili zaduženi Nenad Nešić i Aleksandar Mičić, zvani Aco Makedonac, višestruki ubica u pokušaju.


Već sam objavio da je Mičić oprao sav novac Veljka Belivuka i njegovog monstruoznog mesarskog ganga, kao i da je imao komunikaciju sa njim. Njegov stvarni šef bio je Dejan Ilić Tigar, (koji je, trenutno, “opkoljen”, ali o tome još uvijek ne kogu iznositi više detalja zbog razumljivih razloga).


Ljubiša Ćosić, Milorad Dodik, Aco Makedonac

Ždrale I Makedonac su godinama bili u odličnim odnosima, dok se Nešić u novoj, proširenoj narkoekipi, našao “formacijski” - on je bio i ostao Danilovićev sluga.


Grupa je proširena i sa Ahmadom Arnautovićm Šmrkom, narkodilerom iz Sarajeva, tako da je bila jasna namjera da preuzmu kompletno tržište kokinom na teritoriji Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Šmrk

Osman Mehmedagić Osmica, šef OSA BiH i Diana Kajmaković, zamjenik Glavnog tužioca BiH štitili su grupu, kao i i Siniša Kostrešević, direktor Policije RS koji stoji direktno iza Mičića.


Osmica

Međutim, prije petnaestak dana došlo je do velikih nesuglasica i razmirica u samom vrhu Ganga; Prvo je Nešića pretukao Danilović, da bi to par dana kasnije ponovio i Ždrale.


Obojica su Nešića išamarali kako bi ga prisilili da kupuje njihov beton, budući da je i Ždrale otvorio betonaru.

Nešić sada kupuje beton i od jednog i drugog samo da bi imao zaštitu, jer ih se obojice boji bezgranično.


Batinanje Nešića nije bilo uzrok nikvog sukoba, jer je to uobičajen pristup prema njemu, ali je do razmirica došlo na relaciji Ždrale - Škobo kojem se baš nije dopalo da donedavni robijaš bude u vrhu Ganga.


Danilović je stao na sranu Ždrale dok je Mičić, što je pravo iznenađenjenje, stao na stranu Škobe, a sukob se sve više zahuktava, jer je u njegovom središtu “roba” i poslovi oko nje.


belivuk

Mičić je teško frustriran, jer nije bitan kao ranije dok je radio za Belivuka, a zaštita Kostreševića ne znači mu i da je u vrhu svih poslova sa narkoticima. Posebno zbog činjenice da Kostrešević pokušava (uzalud) sam sebe da spasi od robije, a poslovanje Kavačkog klana je teško uzdramno, jer su velikim dijelom raspakovani, raskrinkani. Takođe, jedan dio njih je u pritvoru, a veliki dio u bjekstvu.

Narko"General" Kostrešević

Mičić je posebno pogođen nakon pada Diane Kajmaković protiv koje se vodi istraga, jer je sarađivala sa narkokriminalcima iz Sarajeva i Bijeljine, kako je otkriveno na Skajaplikacijama tih narkodilera čija imena zbog interesa istrage ne mogu navoditi.

Makedonac je samo jedan u nizu narkozločinaca koji su platili Kajmakovićki da im omogući neprocesuiranje, a Nešić je platio ogromna sredstva NarkoMami da sakrije njegovu kriptu što je ona i učinila. Bile su to bačene pare, jer je Kajmakovićka raskrinkana.


Mičić, frustriran što više, nakon hapšenja Belivuka, nije uvažen i dalje kao jedan od glavnih bosova koji se pita u tom dijelu BiH/RS, pokušavao proteklih mjeseci da se nametne kao šef, a kada mu to nije pošlo za rukom dogovorio je nekoliko narkoposlova i u njih uključio samo Škobu, dok Danilovića i Ždralu nije obavijestio, što je izazvalo bijes kod njih.


Tako je došlo do podjele u samom vrhu Ganga iz te regije, koja bi mogla vrlo lako da eskalira i u teške sukobe, jer je policija u funkciji pomenutih kriminalaca i, jednostavno rečeno, ne smije im ništa. 

Marić

Uz to, dio narkoinspektora, blizak Kostreševiću i Mladenu Mariću, načelniku Uprave za organizovani kriminal MUP RS, napravili su pravi haos sa infomacijama iz Skajaplikacija: Dostavljaju ih brojnim kriminlcima, a, nerijetko, dodaju i niz laži ko je koga "namještao", tako da je u cijelom podzemlju RS pravi haos. Umjesto da rade istrage po najkvalitetnijim mogućim informacijama koje su dobili dešifrovanjem Skajaplikacije, oni su ih, očekivano, teško zloupotrijebili i posljedice takvog kriminalnog, ali i suludog akta, biće katastrofalne po bezbjednosnu situaciju u Republici Srpskoj.


Da podsjetim, Ždrale je dugi niz godina bio u sukobu sa Darkom Elezom, presuđenim na 15 godina zatvora, i taj sukob mnoge od članova njihovih kriminalnih grupa koštao je života.


Darko Elez

Sadašnji sudar Danilovića i Ždrale sa Škobom i Mičićem mogao bi vrlo lako završiti obračunima sa tragičnim posljedicama, jer je riječ o osobama spremnim na sve. Ne treba, zbog Marićevog suludog djelovanja, koji Skaj informacije nosi u svom ličnom telefonu i kada se napije, što je redovna pojava, "mašala" njima, isključiti ni sukobe u podzemlju u drugim gradovima Republike Srpske. (nastaviće se)