четвртак, 2. јун 2022.

KoltDiana/SkajTetka/NarkoMajka - Evolucija Diane Kajmaković od Lažnog Dizelaša do Čistog Kokaina


Piše: Slobodan Vasković


1.

Suština instinkta je u tome da on djeluje potpuno odvojeno od razuma, jedan je od najčuvenijih citata Čarlsa Darvina, tvorca teorije evolucije.


Diana Kajmaković ostala je poodavno bez razuma, jer je uplivala u duboke kriminalne vode, a instinkti su joj prestali da rade kada je sebe nametnula za šefa istraga “Skaj” i Anom” aplikacija, zbog činjenice da je i sama posjedovala “Skaj”.


Očito je mislila da je sve samo malo ozbiljnija istražna šala i da će joj i ovaj put proći njeni kriminalni načini rješenja. Dramatično loša procjena koja će je odvesti direktno na robiju.



2.

Diana Kajmaković, v.d. zamjenik Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, prije par dana isključena je iz svih istraga što se vode na osnovu dešifrovanih “Skaj” i “ANOM” aplikacija, jer se njeno ime pojavilo u “Skajaplikaciji”, kako je to potvrdio i v.d. glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić, navodeći da je Kajmakovićeva otkrivena “u komunikaciji između dvije kriminogene osobe”.


Suptilno o "skidanju glave", nema šta, iako je Kajmakovićeva jedna od kriminalnih Kapitalaca u institucijama BiH.


Napisao sam o tome seriju tekstova i prije nego je suspendovana, svi su bili vezani za njene “Skaj” veze, a Pandorina kutija će se tek otvoriti kada se krene sa iščitavanjem njenih razgovora i poruka sa lične “Skajaplikacije” koju je posjedovala.


3.

Nije Kajmakovićeva teški kriminalac od juče, već joj je tužilačka funkcija služila za pljačkanje pljačkaša naroda, što je čini višestruko gorom od njih. Kakav paradoks - Kajmakovićeva je za novac, gotovo pa svakog ko je imao dovoljno da plati, ili oslobađala ili išla na minorne kazne ili je predmete koje je vodila, nakon što “ubere” narukvicu, vraćala na entitetska tužilaštva gdje su se oni, velikom većinom, gubili u dubini ladica.

4.

Prije nego sam je nazvao “SkajTetka”, imala je, u Podzemlju kojem pripada, vrlo vrlo zanimljiv nadimak - KoltDiana!


5.

Dva su razloga za to - kada su joj davali novac da ne bi riješila predmet, da bi svoje tužilačke ovlasti pretvorila u poslovne i finansijske, posezala je rukom za parama brže nego, svojevremeno, Bili Kid za koltom.


6.

Drugi razlog je akcija “Kolt” u kojoj je 31.01. i 01.02. 2016. godine uhapšeni trinaest osoba zbog toga što su biodizel, “obogaćen” aditivima, prodavali kao gorivo, preciznije kao lažni dizel.



7.

“Naftnu mafiju”, kako su ih mediji tada nazvali, predvodili su Milan Radovanović i Siniša Straživuk iz Banjaluke, te Josip Skoko iz Gradiške koji su, kako je procijenjeno, prodajom lažnog dizela oštetili budžet BiH za cca tri miliona KM. To je minimalni iznos štete, jer je pitanje koliko je vozila, što su koristili njihov lažni evrodizel, uništeno. 


Uhapšeni su, zajedno sa još deset osoba, na zahtjev Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a po nalogu Tužilaštva BiH. Uhapsili su ih pripadnici MUP RS. Predmet je vodila Diana Kajmaković. 


8.

Sud BiH čak je odredio jednomjesečni pritvor Milanu Radovanoviću, Siniši Straživuku i Josipu Skoki, “osumnjičenim za poresku utaju ili prevaru, zloupotrebu ovlaštenja u privredi i obmanjivanje kupaca”.


Bila je to davno uigrana taktika Kajmakovićeve - pritvor za omekšavanje novčanika osumnjičenih, a ne lično osumnjičenika.


9.

I zaista, novčanik Milana Radovanovića vrlo teško je prihvatao da bude pritvoren, posebno da odleži nekoliko godina na robiji, te je, preko posrednika (čije ime mi je poznato, ali biće još nastavaka - da ne otkrivam sve odjednom), dogovorio sa Kajmakovićevom dil  - Sto hiljada KM da “Kolt” zahrđa, odnosno da se ona riješi predmeta tako što će ga prebaciti na OJT Banjaluka, gdje je “nestao”.


Radovanović je “potegao” Sto hiljada KM, KoltDiana je još brže “potegla” za parama i slučaj je “riješen” - prebačen je na OJT. 


10.

To je samo jedan u nizu slučajeva u kojem je KoltDiana zaista prebrzo “potegla” za parama, pa nije ni čudo što gotovo da i nema procesiranih djela privrednog kriminala.


Vremenom je postajala sve alavija, pa sami zamisite kolike cifre je “potegla” od Aleksandra Mičića, Ace Makedonca, sa kojim se nekoliko puta tajno sastajala ili, pak, za skrivanje kripte Nenada Nešića.


Prava “NarkoMajka”!!!


11.

O tome uskoro opširnije, a sad da se vratim lažnim dizelašima.


Aprila 2016. godine procijenjeno je da su na lažnjaku zaradili oko tri miliona KM, nakon što su uvezli oko 300.000 litara baznog ulja koje su prodavala kao evrodizel na šest pumpi u Republici Srpskoj.


Istragom je, kako je tada saopšteno, utvrđeno da su za uvoz ulja bili zaduženi Straživuk i Radovanović. Oni su tokom 2015. godine putem firme "Lider oil" uvozili "sirovinu" iz Italije i Srbije. Ulje je uvoženo i preko firme "Reuninon", čiji je rad organizovao Skoko. Suosnivač “Reuniona” je Radovanović. 


Nakon uvoza, Stošević je putem preduzeća "Tehnošped" organizovao prevoz ulja do benzinskih pumpi "Agrovoće", vlasništvo Dragana Milovanovića. Na njegovim pumpama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i Milićima ulje je prodano kao evrodizel. (nastaviće se)