недеља, 4. април 2021.

"Put pravde"/"Pravda za Davida": Otvoreno pismo MUP RS povodom Dana policije


Udruženje građana "Put pravde", koje je proisteklo iz grupe "Pravda za Davida" uputilo je otvoreno pismo MUP RS povodom Dana policije, 04.04.2021. godine.


Pismo objavljujem u cijelosti i bez ikakvih izmjena.



Otvoreno pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom Dana policije Republike Srpske


Ovim putemo želimo da čestitamo Dan policije pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su u najtežim trenucima pokazali da je borba protiv kriminala moguća i uspješna jedino ako nije u vlastitim redovima. Želimo da izrazimo žaljenje zbog nemogućnosti poštenih pripadnika policije da se izbore sa koruptivnim i nezakonitim postupcima svojih kolega koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem nanijeli nemjerljivu štetu ugledu i časti policiji Republike Srpske.


Žao nam je što se u policiji nije pojavio neko ko će reagovati na nezakonite i nelegitimne postupke svojih kolega, kada je riječ o nestanku i pronalasku tijela Davida Dragičevića, kompromitovanju dokaza, nelogičnih i nejasnih izjava o samom slučaju.


Pres konferencija koju je policija održala 26.03.2018. ostaće zauvijek najveća mrlja na policijskoj znački Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedino što je nas kao građane obeshrabrilo više od pomenute pres konferencije je činjenica, da niko iz redova policije nije izašao i tražio odgovornost onih koji su na konferenciji iznijeli, kako će se kasnije dokazati, neistine i laži o kretanju i smrti Davida Dragičevića, kao i o pokušaju kriminalizacije Davida Dragičevića.


Nakon ovakvog odnosa pripadnika policije prema pokojnom Davidu Dragičeviću, uslijedio je za sve nas novi šok.



Odnos policije prema grupi Pravda za Davida.


Žalosna je i bolna činjenica da su policijski službenici na čelu sa ministrom Draganom Lukačem pokušavali da kriminalizuju Pravdu za Davida, jednako kao što su to činili sa pokojnim Davidom.


Od grupe koja traži istinu o ubistvu Davida Dragičevića, MUP je ovu grupu građana na sve načine predstavljao kao jednu ekstremističku grupu koja ugrožava živote svojih sugrađana.



Svakodnevna hapšenja, progon, pozivanja na saslušanja, prekršajne i krivične prijave postale su svakodnevica za ljude koji do tada nisu imali nikakvih problema sa zakonom, koji su bili pošteni i uzorni građani Banjaluke i Republike Srpske.


Ne možemo, a da se ne prisjetimo hapšenja Brune Batinića, Željke Skenderije, Ozrena Perduva, Sofije Grmuše koji su na glavnom gradskom trgu pitali samo jedno pitanje. Ko je ubio Davida?


Takođe, želimo da se prisjetimo mučnih scena od 25.12. i 30.12.2018. kada je grupa ljutih, mrkih i naoružanih pripadnika policije izašla na glavni trg, glavnog grada, da bi uz primjenu prekomjerne fizičke sile, da uguši svako sjećanje na ubijenog Davida Dragičevića, uklanjanjem cvijeća sa trga, kao i hapšenjem oca Davora i majke Suzane.


Ovim putem imamo namjeru da poštenim pripadnicima poželimo da imaju hrabrosti da očiste svoje redove od korumpiranih i kriminalnih kolega koji nanose štetu kako Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako i cijeloj Republici Srpskoj svojim činjenjem ili nečinjenjem.



Želimo da vam poželimo da vam se nikada više ne ponove Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Željko Spasojević, Siniša Kojdić, Mikica Marjanac, Zoran Bošnjak, Nemanja Repajić, Mišo Volf, Siniša Kostrešević, Dubravko Kremenović, Marinko Matijević, Žarko Cvijić, Marija Markanović, Danijela Mučibabić i slični.


Nadamo se da ćemo do idućeg Dana policije imati mnogo ljepše poruke, koje će nama, ali i svim građanima Republike Srpske dati nadu u bolje sutra, uz poštenu respektabilnu policiju.