среда, 21. април 2021.

Dan D za Advokatsku komoru Republike Srpske: Ili Dabić, kandidat advokata reketaša ili predstavnik poštenih advokata Mrša


Piše: Slobodan Vasković


1. 

U subotu 24.04.2021. godine, u Banjaluci, održava se 27. (izborna) Skupština Advokatske komore Republike Srpske. Na toj Skupštini će se, između ostalog, birati novi predsjednik Advokatske komore Republike Srpske. Pravo glasa ima 56 delegata, izabranih u okviru 6 Zborova advokata, koji djeluju na teritoriji Republike Srpske.


2. 

Delegati će birati predsjednika Advokatske komore Republike Srpske između četiri kandidata: Dalibor Mrša, Mirko Dabić, Siniša Marić i Nebojša Milanović. Interesantno je da svi pobrojani advokati dolaze iz Banjaluke.


3. 

Moji izvori iz reda advokata su mi potvrdili da najveće šanse da budu izabrani imaju advokati Dalibor Mrša i Mirko Dabić. Bitno je reći da su advokati Siniša Marić i Nebojša Milanović ne samo kvalitetni advokati, nego i pošteni ljudi. 


4.

U tom smislu oni su na istoj strani kao i advokat Dalibor Mrša, jer se radi o tri kandidata koja žele promjene u radu Advokatske komore Republike Srpske. Većina advokata smatra da je velika šteta što se oni nisu dogovorili da samo jedan od njih ostane kandidat, jer bi u toj opciji već sada bilo jasno da će advokat Mirko Dabić iz izbora izaći kao poražen.


Dalibor Mrša

5. 

Advokat Dalibor Mrša je na izborima za delegate Zbora advokata Banjaluka dobio ubjedljivo najviše glasova od svih advokata - 85. Za razliku od njega, Dabić je dobio mizernih 11 glasova, što govori da on nema nikavu podršku među kolegama advokatima.


6. 

Dodatni vjetar namjeri Mrše da postane predsjednik Advokatske komore Republike Srpske dao je izbor advokata Borisa Stojanovića za predsjednika Zbora advokata Banjaluka. Stojanović je, inače, najbliži Mršin saradnik.


Boris Stojanović

7.

Za razliku od pomenutog trojca, advokat Mirko Dabić je predstavnik frakcije koja je u protekle četiri godine vladala Advokatskom komorom Republike Srpske. U tom periodu na čelu te institucije se nalazio advokat Branislav Rakić, koji je svoj mandat iskoristio da napuni džepove, kako svoje tako i ostatka podzemne ekipe okupljene oko njega, uključujući advokata Darka Kremenovića Poletarca.


kriminalac Branislav Rakić
 8.

Rakić je poznat po namještenim arbitražama, u kojima je učestvovao sa Milanom Potkovanim Tegeltijom. Pored njih dvojice, u tim arbitražama je učestvovao i advokat Slobodan Stanišić, a njih trojica su tada inkasirali po 44.000 KM. Bitno je istaći da je pomenuti trojac taj posao dogovorio sa Nenadom Nešićem, tadašnjim direktorom firme JP „Putevi RS“. Nešić je cijeli posao dogovorio lično sa Potkovanim, a Rakić i Stanišić su ciljano izabrani. 


9.

Potkovani je Nešiću obećao zaštitu od krivičnog gonjenja, jer su već u to vrijeme istražni organi počeli da „češljaju“ Nešićeve naštimane tendere. Stanišić je izabran zbog svoje supruge Jadranke Stanišić. Ona je sudija Vrhovnog suda Republike Srpske (sada i član VSTV-a), a Potkovani je računao da će ubacivanjem Stanišića u arbitraže zadobiti poslušnost njegove supruge pri odlučivanju u milionskim predmetima o kojima odlučuje Vrhovni sud Republike Srpske.

Dabić i Petković

10. 

Ovdje je bitno istaći da je advokat Mirko Dabić lice u poznim godinama, te da je on dugo vremena odbijao da prihvati kandidaturu za funkciju predsjednika Advokatske komore Republike Srpske. Ipak, on je na kraju pristao na to, a opštepoznato je da iza njega stoje advokati Darko Kremenović Poletarac i Milan Petković. Inače, Dabić je u srodničkim odnosima sa Petkovićem.



11. 

Ukoliko Dabić nekim čudom postane predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, to će praktično značiti da će tom institucijom u naredne četiri godine vladati Poletarac. Znajući o kakvom kriminalcu se radi, nema sumnje da će doći do dodatnog narušavanja ionako narušenog ugleda pomenute institucije. 



12.

Već sam pisao o tome da Poletarac ima regularno završenu samo osnovnu školu. Za ostatak njegovog formalnog obrazovanja je zaslužan njegov dugogodišnji mentor Vitomir Popović, poznat i kao „Don Vito Korleone“. Da tragedija bude veća, nakon što je uz pomoć njega završio Pravni faluktet u Banjaluci, Poletarac je otpilio Popovića, te ga više i ne pozdravlja na ulici.


Poletarac Kremenović i Petković

13.
 
Ukoliko delegati u subotu izaberu Dabića, to će značiti da oni daju amin za reketiranje kojem su bili izloženi u proteklim godinama. Već sam pisao o tome na koji način su Poletarac i Anton Kasipović, ministar (ne)pravde Republike Srpske godinama reketirali advokate u vezi isplate naknade za zastupanje po službenoj dužnosti u krivičnim postupcima.


14. 

Nema sumnje da se Poletarcu dopala reketaška šema u kojoj su on i Kasipović obilato napunili džepove. 



Međutim, nakon što sam svojim tekstovima natjerao njega i Kasipovića da odustanu od pomenute šeme, Poletarac je osmislio novi način reketiranja, ovaj put privrednika sa područja Banjaluke. 


15.

Moram priznati da je Poletarac pokazao da je pravi Ajnštajn kada je u pitanju smišljanje reketaških šema. U narednom tekstu ću do detalja opisati na koji način Poletarac već godinama reketira privrednike. Dio njegovog reketaškog tima su pojedini službenici MUP-a RS i jedan tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. (nastaviće se)