недеља, 11. април 2021.

MVP Reket Milorad Dodik, na kraju političke i košarkaške karijere, gradi kuću, od preko 2.000 m2, u Banjaluci u kojoj nikad nije živio: Vila već ubrzano niče kod parka Mladen Stojanović (foto); Fotografije Dodikovih vila koje već ima na potezu - Bakinci/Beograd/Piran-Portorož


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je od 1998. godine, kada je prvi put postao premijer, jedan od vodećih političara u BiH, a, od tada do danas, osamnaest godina (petnaest posljednjih u kontinuitetu zla) apsolutni gospodar Republike Srpske.


2.

Za sve to vrijeme, Dodik nikada nije živio u Banjaluci, već na imanju u Bakincima, selu kod Laktaša, na kojem ima izgrađene tri vile. 


3.

U pomenutih osamnaest, (odnosno petnaest u kontinuitetu zla koje sprovodi), Dodik je sagradio i kupio mnoge vile, penthause i stanove za sebe u raznim dijelovima svijeta, od Portoroža/Pirana, Kipra, preko Sankt Peterburga, pa sve do Moskve; Tu su, naravno, Beograd i Novi Sad kao nezaobilazne destinacije, ali nikada nije imao “kućni prag” u Banjaluci. Sve je to kupljeno, sagrađeno, parama otetim od naroda.



4.

Sada je odlučio da  gradi u Banjaluci, pa je otpočeo zidanje ogromne vile kod parka Mladen Stojanović (na kraju slijepih uličica Bože Varićaka i Janka Veselinovića).


5.

Vila će, prema mojim izvorima bliskim Dodiku, imati tri sprata; odnosno, podrum, prizemlje i tri sprata.


U podrumu će biti izgrađeno košarkaško igralište, da bi Dodik mogao da koji put ubaci loptu u koš; Ništa prejako, da ga ne bi presjeklo preko leđa.


6.

Dimenzije košarkaškog terena su 28x15 metara; To je igralište koje mora biti udaljeno dva metra (sa svake strane) od bilo koje barijere, među kojima su i klupe za rezervne igrače.


7.

Kako Dodik ima mnogo rezervnih “igrača” listom kriminalaca, očekivano je da dimenzije njegovog ličnog, kućnog, košarkaškog igrališta budu 30x17 m.


Praktično to znači da će podrum biti ukupno 510 m2. Toliko će, u najmanjem, biti i prizemlje i sva tri sprata, pa se dođe do računice kako Dodik gradi kuću od, najmanje, 2.040 m2 upotrebljive površine.

Nije loše za nekog sa platom od svega 5.000 KM. 


8.

Naravno, kuća se ne gradi na Dodikovo ime, ali se zida, i to dosta brzo, za njega.


Ovdje je planiran glavni ulaz u Dodikovu banjalučku vilu

Dodik je zaista optimista kada je počeo ovaj najnoviji građevinski poduhvat otetim narodnim novcem, jer je već sada jasno da on u političku penziju odlazi najkasnije u oktobru iduće godine; Jasno je i da političku “penziju” neće provoditi u regionu, već na teritoriji Rusije.


9.

U nastavku objavljujem fotografije dvije Dodikove vile u Bakincima, gdje ih ima tri, ali nemam sliku treće.


Vila No 1 u Bakincima (ljetnje izdanje)

Vila No 1 u Bakincima (zimsko izdanje)

Treću, koja je izgrađena u planinskom stilu, po nacrtu Emira Kusturice, nisam uspio fotografisati.


Slike Dodikovih vila u Bakincima objavio sam davne 2015. godine


Vila No 2 u Bakincima

Vila No 2 u Bakincima

10.

Sada slijedi poznata fotografija njegove vile u Beogradu, ali je malo poznato da ima još jednu, mnogo veću i ljepšu od ove, čiju fotografiju ću uskoro emitovati.

11.

Za kraj ove graditeljske priče, koja je sastavni dio Hubrisovog sindroma od kojeg Dodik pati već decenijama, fotografija njegove, moram to priznati, izvrsno izgrađene vile na Slovenačkom primorju.



Ova se nalazi između Pirana i Portoroža.